Реклама / Ads
1| 4204 |13.01.2019

Мая Манолова: Законът за горивата не удря сивия сектор

.
Мая Манолова
Националният омбудсман Мая Манолова не вярва, че законът за горивата ще удари сивия сектор, защото няма текстове, които биха преборили корупцията и биха спомогнали за изсветляване на икономиката.

Не ми е известно контрабандист да се регистрира, допълни тя.

 

Там просто, освен подготвяното убийство на дребния бизнес в сферата на горивата няма абсолютно нищо друго. Този закон е известен сред българските граждани като Картелния закон, защото той поставя невъзможно високи изисквания към дребните и средни търговци на горива, към дребните и средни превозвачи на горива и резултатът от този закон ще бъде абсолютното ликвидиране на дребния и средния бизнес, което ще ограничи конкуренцията, ще поощри монополизма. В резултат на това ще фалират няколкостотин фирми и не просто няколко хиляди души ще останат без работа, но това ще удари абсолютно всички нас, които сме по един или друг начин потребители на горива чрез повишаване на цените на горивата, обясни тя пред БНТ.

 

"Моят ангажимент е защитата на правата на гражданите и във всеки един случай, при всеки един проблем, при всеки един опит за посегателство върху права на хора моята намеса е очаквана и неизбежна. Не мога да подмина нито едно лошо решение, което би ощетило българските граждани, независимо дали става дума за сметките за вода, за сметките за парно, независимо дали става дума за възлагането на задължения, които не могат да бъдат изпълнени какъвто е случаят с провала на старта на винетната система, дали става дума за закон, който толерира големите и убива малките", каза националният омбудстман.

 

Проблемът с цената на водата е не само в работата на КЕВР, който вече традиционно защитава монополистите, а не на гражданите, каза Манолова. Тя обясни, че проблем има и в лошото законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора единствено и само до повишаване на цената на водата. Според нея няма логика в това да се повишава цената, а да не се държи сметка за нейното качество, за подобряване на услугата, намаляване на течове и загуби. 62% продължават да бъдат загубите от течове от системата. Инвестициите за 2017 година са стигнали, за да бъде обновена 0.5% от цялата водопреносна система, което означава, че цялата система може да бъде рехабилитирана в рамките на 200 години, каза Манолова. Безнес плановете, в които е заложено увеличението, не могат да бъдат пипнати. Те са гласувани преди 1-2 години и в период от 5 години нищо не може да бъде коригирано.

 

Манолова не вярва, че законът за горивата ще удари сивия сектор, защото няма текстове, които биха преборили корупцията и биха спомогнали за изсветляване на икономиката.

 

Там просто, освен подготвяното убийство на дребния бизнес в сферата на горивата няма абсолютно нищо друго. Този закон е известен сред българските граждани като Картелния закон, защото той поставя невъзможно високи изисквания към дребните и средни търговци на горива, към дребните и средни превозвачи на горива и резултатът от този закон ще бъде абсолютното ликвидиране на дребния и средния бизнес, което ще ограничи конкуренцията, ще поощри монополизма. В резултат на това ще фалират няколкостотин фирми и не просто няколко хиляди души ще останат без работа, но това ще удари абсолютно всички нас, които сме по един или друг начин потребители на горива чрез повишаване на цените на горивата.

 

Манолова заяви още, че се е обърнала за съдействие към европейския омбудсман по повод законодателния пакет "Мобилност" на френския президент Макрон, който ощетява българските превозвачи.

 

150 000 български граждани и техните семейства ще бъдат засегнати от закона на Макрон. Изпратих писма и до председателите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес показва, че когато всички работят заедно, може да има резултати. Нека с повече респект европейските институции да гледат на правата на българските граждани, категорична е Манолова.

По темата с напрежението в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът е категорична, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани действия на правителство след правителство. Едва ли не се създава очакване че чрез други правонарушения, каквото е незаконното строителство, се наказват криминални престъпления, каквото е побоят над военнослужещ, обясни Манолова. Бих призовала с цялата си строгост властите да накажат виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява гражданите.

 

Ще съсредоточим нашите усилия в битката срещу монополите, банките и бързите кредити през новата 2019 г., каза още Манолова.

 

Тя отправи призив всички производители и търговци да подкрепят нейната инициатива за социална кухня, в която абсолютно всичко е доброволно и безвъзмездно. В църквата на Женския пазар "Св. Св. Кирил и Методий" всеки ден храним вече над 500 души, които получават топъл обяд, пространство, отношение, подкрепа, разкри тя.

 

В края на разговора Мая Манолова сподели, че не мисли да бъде следващия омбудсман на България. Мандатът й на поста изтича през юли 2020 г., когато трябва да бъде избран нов обществен правозащитник. Не знам в каква кондиция ще бъда, тази работа изисква много труд, усилия и концентрация, допълни настоящият омбудсман.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Люба Кулезич: Законът за медиите ни води към диктатура на Сотир Методиев Пеевски 23| 14653 |06.02.2018 . Адв. Хаджигенов: Не законът е виновен за хакерите, а прокуратурата 2| 5053 |05.01.2017 . Марешки: Картелът на горивата ми прави провокации 7| 4774 |14.06.2016 . Граждани: Близки до управляващите правят каквото искат с горивата 17| 6759 |21.08.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО