Реклама / Ads
2| 6865 |12.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Мартин Димитров: Президентът е заличил ключови части от стенограмата

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
Разсекретената тази седмица стенограма за КТБ пред Сашо Диков коментира Мартин Димитров, един от хората – заедно с Петър Славов и Методи Андреев, които най-активно и настоятелно искаха максимално дълбоко да се разрови раната КТБ.
 

„Президентът Радев и неговата администрация, очевидно, са заличили важни части от стенограмата. След като решението на съда е тя да бъде публична, кой им е дал правото да заличават части от нея“, попита Димитров.

 

Според него техният брой е толкова голям, че често смисълът на изреченията не се разбира. В студиото водещият Сашо Диков пък показа и конкретни пасажи от разпечатаната стенограма, в които има заличени части.

Димитров смята, че истинската среща е била някъде другаде – в БНБ, както говорят слуховете, и са присъствали само част от участниците в тази стенограма, в която според него думите са били подбирани внимателно и важни теми са били пропускани.

Той обърна специално внимание и на ролята на ДАНС, за които в стенограмата президентът Росен Плевнелиев казва, че е получил информация за състоянието на КТБ от ДАНС, които „следели внимателно ситуацията от години“.

 

Кога, в кой момент, Плевнелиев, тогавашният премиер Пламен Орешарски и финансов министър Петър Чобанов са били уведомени от ДАНС за проблеми с КТБ, попита Димитров. Той напомни, че дори след смяната на властта, новият премиер Бойко Борисов – който в стенограмата (в опозиция – бел.ред.) нарича ДАНС „смешници“, не поиска да смени шефа на службата Владимир Писанчев.

 

Ако следят ситуацията от години, а са източени милиарди, значи ли това, че са си затворили едното око, попита отново Мартин Димитров.

 

„Участниците в разговора от стенограмата предполагат, че има атака срещу банковата система в България, докато за мен това е грешен анализ – за мен става дума източване на една конкретна банка с цел облагодетелстване. Дали нарочно се води разговорът в тази насока, дали самите участници са просто заблудени, но този анализ води в грешна посока“, коментира Димитров.

 

Той съобщи също, че скоро са изпратили официално запитване до финансовия министър Владислав Горанов колко са събраните до момента пари от КТБ, но той не им е отговорил и те са завели поредно дело. Вторият въпрос, който задаваме към него, е как решиха кои прихващания да бъдат атакувани и кои не, добави Димитров.

Много малка част от парите са върнати – малко повече от 5%, международното разследване е отказано и не са разкрити замесените лица – такава е ситуацията в момента, обобщи Мартин Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7628 |08.06.2017 Президентът публикува стенограмата за КТБ до 2 седмици . 10| 12004 |19.04.2017 Проф. Слатински: Шокиран съм, че президентът е отказал да говори в парламента . 24| 16156 |26.01.2017 Доц. Христов за Фрог: Президентът да наложи вето на криминалния закон за концесиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads