Реклама / Ads
0| 5502 |10.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Местят отстранените полицаи от клипа във Варна

.
Първи с полицейското насилие се сблъскаха протестиращите
Полицаите от Първо районно, които бяха отстранени заради клипа с насилието, ще бъдат преместени на работа във Варна. Тази шеговита идея се мотае в главите на някои шефове в МВР, които се чудят как да излязат от създалия се батак. За плана си има и причини. Първата е, че сгафилите ще отидат под крилото на доскорошния си началник Даниел Пашов. Втората и не по-маловажна е, че именно там се събират всички, които е трябвало да бъдат наказани, но по една или друга причина са отървали кожата.
 

Вече се появи и нов слоган, която гласи: МВР-СДВР изпадна в ликвидация. Той е измислен от самите ченгета. Според тях в момента ведомството е изпаднало в тотална безтегловност по няколко причини. Първата е, че на ръководни позиции се слагат хора, които не могат да се похвалят с кой знае какви успехи. Натрупали са доста негативи заради гафове от близкото минало, които постфактум гърмят като бушони. Класически пример в това отношение е шефът на варненската полиция Даниел Пашов. Докато оглавявал столичното първо районно управление, подчинените му сътворили куп нарушения, които останали без последствия.

 

Източници от МВР твърдят, че в момента вътрешният министър Румяна Бъчварова съжалявала, че се е предоверила за неговото издигане във Варна, но не можела да даде заден и да го махне, за да не излезе, че управлява под обществен натиск. Другата причина да не отстрани Пашов била, че така ще удари по имиджа на главния секретар Георги Костов, който пък не случайно назначава кадри от СДВР на възловите позиции в сектора. Редовите ченгета припомнят, че звездата на Костов изгрява по времето на кабинета „Орешарски”. Незабравими са моментите, когато бранеше с гърдите си областния управител на Благоевград Муса Палев от всенародното недоволство.


Демотивиращо за хората от системата действат и сигналите, които дава властта за обвързаност с ДПС. Има данни, че се лансират кадри, близки до модела КОЙ. Това принуждава ченгетата да си мислят, че нещата не са се променили кой знае колко от времето, когато МВР се ръководеше от Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров. Всеки опит за рокади на служители, които са били предани на КОЙ, се парира в зародиш. Мераклиите за това се викат на килимчето, за да им се „набият канчетата”. Голям удар върху ведомството, са спънките в работата срещу организираната престъпност. Готовността да се удари контрабандата стига само до няколко хиляди заловени къса с цигари. Босовете, обаче си ходят спокойно на свобода и действат необезпокоявано.

 

 За да секне практиката на поголовно подслушване, съдът вече иска да се запознае с доказателствата по даден случай. Чак тогава се дава разрешение за използване на СРС-та. В момента това влудява оперативните работници, повечето от които са без опит. Те много често получават отказ, заради недостатъчната им обосновка пред съда. В същото време се оправдават, че магистратите им спъват работата. Така всичко се връща в периода с познатия до болка рефрен: Ние ги хващаме, те ги пускат. Другият голям минус на служителите е, че в работата си изцяло разчитат на СРС-та за придобиване на информация, а не на други опаративни прийоми.


Според модерния полицейски фолклор, всеки новоназначен шеф в МВР минава през три етапа. Първо-еуфория от високия пост, следва прехвърляне на отговорност и накрая-търсене на виновника. Обичайно се оказва, това е баба Пенка чистачката. Все пак на фона на всичко това шефът на МВР Румяна Бъчварова ни успокоява с характерния за всяка жена майчин инстинкт: С работата и поведението си ще успеем да убедим дори най-големите си критици и скептици, че вървим в правилната посока.

 

 Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6657 |27.02.2015 Ген. Атанасов: За подслушване са наказани Гребенаров и още трима висши полицаи . 7| 6217 |30.09.2014 Побойникът на полицаи на свобода срещу 4 бона . 48| 9974 |18.09.2014 Полицаи зоват: Прокуратурата да отстрани главсека на МВР от поста му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads