Реклама / Ads

0| 4522 |28.04.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Минчо Празников: Времето винаги е хубаво с любими хора

.
Минчо Празников
Времето винаги е хубаво, когато е споделено с любимите хора. Един истински синоптик знае какво е необходимо за безоблачен живот - семейно щастие. Така той е със съпругата си повече от 50 години! Така смята Минчо Празников от Дряново.

По думите му прогнозата се прави трудно и тя е много трудоемка работа, много материали се разработват, но е хубава професия и ако трябва да избира – пак ще избере нея!

 

Минчо Празников е един от най-дългогодишните синоптици в историята на телевизията. Кръстен е на дядо си, който бил опълченец.

 

Всяко име е не просто наименование, то носи история. Така и фамилията Празников има интересна история. „На моя дядо баща му явно не е бил ученолюбив, и като отсъства някога и го пита даскалът "Защо, бе, Иване?". Защото, ако вземете църковния календар - всеки ден има празници, разни светии и той се оправдавал с тях. Един път минал с тях, втори път минал, но на третия са го хванали – Празников!”, разказва Минчо Празников.

 

Той живял в Дряново до 18 години и след това завършва физика в СУ, оттам 22 години във ВВС. „Там има определени условия – когато има мъгла, не може да се лети, когато има ниски облаци- не може да се лети. И с това сме се занимавали – с прогнозата на времето”, споделя още Минчо Празников.

 

Това според него е отговорна работа, имало е и опасни случаи. Например през зимата, когато времето рязко се променя и понякога няма видимост.

 

В телевизията пътят му е слънчев, защото публиката бързо го обиква. „1998-а година започна сутрешният блок, ние бяхме там трима души, които се редувахме съобразно дежурствата в института”, спомня си синоптика. Според него телевизията е като магнит – започнеш ли там работа, вече трудно можеш да се откъснеш и да започнеш друга.

 

А със славата завалява и порой от въпроси за дългосрочната прогноза. „Болшинството мислят, че прогнозата е както разписание на влака и имам един такъв случай, сега преди колко години беше, но ме среща един гражданин и вика "Много се радвам, че Ви виждам – ще трябва да Ви питам…. –А това е юни –Какво ще бъде времето през втората половина на септември на южното Черноморие?"”, споделя Минчо Празников.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 21634 |10.05.2018 Минчо Спасов: Цветанов изпращаше при Пеевски кандидатите на ГЕРБ за ВСС . 10| 17305 |24.01.2018 Проф. Минеков за Фрог: Връщаме се във времето на Вълко Червенков . 11| 10950 |21.10.2015 Доц. Минчо Христов: Столична община подготвя грабеж за стотици милиони . 3| 5832 |25.08.2015 Богослов пред Фрог: Мина времето на овчедушното подчинение на Патриарх и митрополити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ