Реклама / Ads
7| 6646 |13.09.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Не е моя работа да уча детето си, че пиян може да го сгази на пътя, независимо къде пресича

.
Не искам да уча децата си откъде да минават по пътя за училище, за да не бъдат убити от пияни до козирката шофьори, които си мислят, че са недосегаеми. Искам да живея в държава, която се бори с войната по пътищата, която има ясни закони и отговорни институции, които да ги прилагат. Искам да живея в държава, в която няма значение чий човек си, ако си седнал да караш пил или надрусан.
 

В навечерието на 15-и септември министерството на вътрешните работи реши да посъветва родителите да снабдят децата си със светлоотразителни жилетки, да изберат и тестват безопасен маршрут до училище, да им обяснят да внимават като пресичат, да пресичат на пешеходни пътеки и да бъдат с възрастен човек. 

 

Една покъртителна случка в началото на този месец обаче показа, че няма значение нито на какво учим децата си, нито къде пресичат, нито дали носят светлоотразители. Защото за пореден път пиян се качи да кара кола и помете на зебра 15-годишно момче в София.

 

Извинете ме, господа, но този път номерът няма да мине. Звучи ми крайно цинично да прехвърляте тази отговорност - за безопасността на пътя, върху родителите и техните деца. Все едно да искате от тях да пращат детето си с бронежилетка в американско училище, защото държавата не иска да забрани безконтролното разпространение на оръжия и да отнеме “правото” на всеки американец да притежава пистолет или пушка. 

 

Пияни и дрогирани могат да ни сгазят и докато стоим на булевард. Спомняме си много добре Георги Семерджиев, колата му и двете момичета, пометени на бул. "Черни връх". Спомняме си, че той е поверяван многократно, че книжката му е фалшива, че прокуратурата го оневиняваше.

 

Имаме нужда от закони. Написани грамотно, с мисъл, а не като следствие на нечий кошмар. Трябват ни институции, които да знаят как и кога да ги прилагат. Не може да искате от нас да се разхождаме като светлоотразители по улиците, а гамени с пари да си купуват книжки безпроблемно. 

 

Не е моя работа да обяснявам на детето си, че където и да тръгне да пресича улицата, може да бъде убито, защото живеем в държава, в която важи само законът за джунглата. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6476 |12.09.2023 Инж. Ишев: Ще падат още мостове! Географ: Тепърва ще усещаме ефекта от всичкия бетон по морето . 27| 13992 |11.09.2023 Не, не е #HUBAVO: Пачуърк по Фанкъдовски . 26| 12244 |10.09.2023 Евгений Дайнов, DW: Една шепа хора правят милиони, а останалите 90% съхнат от жажда или се давят в наводнения . 43| 11177 |09.09.2023 Протест пред МОЧА: ”Вън Русия от България!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads