Реклама / Ads
3| 5287 |03.11.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Мръсни хватки в парламента

.
Странен валс въртят в парламента управляващата партия ГЕРБ и опозиционната ДПС. ГЕРБ не напада ДПС, а съсредоточава огъня си само върху социалистите. Движението също щади Бойко-Борисовата партия, но пък не прощава на Патриотите. Понякога контурът на тънката червена линия, разделяща власт и опозиция, съвсем се заличава.
 

Като прибавим и "сластните" танци на останалите играчи - БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", се получава един доста объркан и шумен карнавал, който обаче не излъчва нито добро настроение, нито позитивни нагласи. Напротив, отблъсква народонаселението и предизвиква у него желание за попържни.

 

Иде реч за тайните договорки между управляващи и опозиционни партии, които те правят далече от очите на хората в незнайни кабинети, докато от парламентарната трибуна се водят люти словесни битки между същите тези опоненти. Представители на ГЕРБ дадоха да се разбере, че са склонни да подкрепят законопроекта за КТБ, внесен от Йордан Цонев, по-известен с прякора си Ментата, и корпулентния бизнесмен Делян Пеевски, който играеше в тандем с въпросната банка и с нейния собственик. Фактът, че именно тези двамата са се втурнали да спасяват активите на фалиралата финансова институция от вторично разграбване, и то три години по-късно, звучи като пълен абсурд. Но депутати от ГЕРБ го приемат като нещо нормално, дори разумно. И ако намерят в този законопроект положителни и полезни неща, щели да го подкрепят. А когато някой търси нещо - намира го. Било то лошо, за да има оправдание да не подкрепи даден закон. Или пък нещо хубаво, за да мотивира одобрението си за друг.

 

Но защо хората от ГЕРБ са готови да подкрепят законопроекта на Пеевски? След като Бойко Борисов и съпартийците му с постоянството на "китайска капка" повтарят, че банката е ликвидирана, за да бъде разграбена именно по време на управлението на БСП и ДПС и от правителството на Пламен Орешарски. Пък сега, видите ли, същите тези ще я спасяват с тригодишно закъснение, а ГЕРБ ще им помага.

 

Никак не е изключено това да е ответен жест на партията на Борисов към ДПС, след като депутатите от движението безапелационно подкрепиха антикорупционния законопроект на управляващите на първо четене и отхвърлиха доста по-радикалните предложения на левицата. А че борба с корупцията няма да има - това на всички е ясно. Важно е да се позамажат очите на брюкселските чиновници, които ще пристигнат тук по време на председателството ни на Съвета на Европа.

 

От друга страна, задава се вот на недоверие на правителството, инициран от БСП. Корнелия Нинова търси съюзници за начинанието на социалистите. И къде ги търси? В парламентарните групи на Делян Пеевски и Веселин Марешки. Без съмнение управляващите са се овъртели в користни шуробаджанашки назначения и корупционни схеми при обществените поръчки, но кой ще им иска вот на недоверие заради това? Партията на Ахмед Доган, на чиято шия със страшна сила виси "Цанков камък"? Или най-шуробаджанашката парламентарна група с три свалени имунитета и заведени дела срещу аптечния бос за заплахи и рекет. За БСП да не говорим - тя има в актива си безброй черни точки от рода на "батко и братко" или "златен" ремонт на старозагорски социален дом.

 

Та не само от борбата с корупцията нищо няма да излезе, ами ще си остане само една недостойна имитация. Но и от вота на недоверие нищо няма да излезе и няма да има никаква полза. Просто няколко часа загубено време, както предсказа председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. И много размахани разноцветни "кирливи ризи", придружени с подмолни хватки и много шум.

 

И докато народонаселението захласнато зяпа поредната пошла парламентарна пиеса, зад кулисите ще мине не само законът на Пеевски за КТБ, но и много други недомислици и лобистки поправки, за които ще научим постфактум, когато изтрезнеем от опиянението на поредния сочен скандал.

 

В-к „Банкеръ“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6269 |28.09.2017 Депутат на ”Воля” напуска парламента по лични причини . 0| 6606 |05.06.2017 Г. Лозанов: Усещането в парламента е за театър в празна зала . 6| 8764 |21.04.2017 Мръсните тайни на българските медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads