Реклама / Ads
5| 7335 |06.11.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Муравей Радев: Иване (Искров), кажи си!

.
Бившият финансов министър Муравей Радев
Иване, кажи си! Емблематичната реплика този път изрече бившият финансов министър Муравей Радев, обръщайки се към управителя на БНБ Иван Искров. Да каже защо иска да фалира Корпоративна търговска банка (КТБ).
Това каза Муравей Радев от ефира на ТВ7. Корпоративна търговска банка може да бъде спасена и след като й бъде отнет лицензът. След като се отнеме лицензът, БНБ, която е основният виновник за това положение, излиза от играта и цялата процедура след това се води от Фонда за гарантиране на влоговете. Той трябва да продава банката на части, за да удовлетвори кредиторите. Вместо да я продава на части, той може да я продаде като цяло предприятие – било на държавната банка за развитие, било на нова фирма, в която държавата има 50% участие.

Това обаче може да се случи, ако държавните ни мъже пожелаят да го направят. Иначе ни очаква грозна картина – много пари и много съдебни дела.

Това е паричен поток, който ще се изпари, само това ни трябва сега в тази криза, заяви Радев и добави, че рухването на КТБ с всички негативни последствия от него ще създаде подходяща възможност за следващи опити за фалиране на други банки.Собственост е разковничето за решаването на този проблем, смята той.

Държавата трябва да притежава поне 50% от акциите на КТБ. Тогава ще се намерят много лесно други съакционери, които да внесат останалите 50%. Това е най-силният източник на доверие, за да няма да има опашки, подчерта Муравей Радев.

Според бившия финансов министър фалитът на КТБ е изкуствен и нереален. Радев хвърли светлина върху методиката, по която е изготвен одитният доклад за състоянието на КТБ. "Този доклад е предмет на нова, съвсем различна методология и предполага такава загуба (4,2 млрд. лв., бел. ред.) в бъдеще. Ако тези фирми не могат да си обслужват кредитите и тяхното обезпечение е недостатъчно, утре няма да може да ги върнат. На тази хипотеза стъпва докладът.

Как станаха 4 млрд., след като на 30 септември лошите кредити са само 600 млн. Разликата до 4 млрд. са бъдещи хипотетични загуби. Много се съмнявам, че ще се намери одитор, който да се подпише под тази огромна загуба, защото той ще носи отговорност за всички дела, които ще бъдат заведени срещу България точно заради този фалит. Това не са пари, това е преоценка на активи", обясни Радев.

Според него проблемът има две лица - пирамидата КТБ и банката КТБ. Пирамидата трябва да бъде разградена до молекула, включително със законодателни промени, които да попречат това да се случи отново. Но това не трябва да пречи на банката, защото нейният фалит застрашава не само икономиката, но и националната сигурност на страната, подчерта той.

Според него фараонът на пирамидата едва ли припокрива на 100% собственика на банката.

По думите му Менда Стоянова е наясно с това, но не е могла да го наложи заради "онзи театър, който изигра Иван Искров". Той подведе и Финансовата комисия, и парламента да не се занимават с КТБ и да оставят на БНБ да се занимава и да се тръгне към фалит."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8046 |05.11.2014 Цветан Гунев от БНБ: КТБ беше брутално ударена . 19| 6018 |05.11.2014 Кадиев, отчаян от кабинета: Бог да пази икономиката заради Лукарски . 32| 8595 |05.11.2014 Патриотичният фронт удари ГЕРБ и Pеформаторите . 23| 9875 |04.11.2014 Само във Фрог: Втори българин джихадист в Ислямска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads