Реклама / Ads

2| 4553 |03.03.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Наследникът на Николай Игнатиев: За него българите са били братя по вяра

.
Дмитрий Игнатиев
Наследникът на граф Николай Игнатиев, който подписва Санстефанския договор – Дмитрий, подари личния печат на дипломата на Националния военноисторически музей. Реликвата може да бъде видяна още днес в музея.

Граф Николай Игнатиев е руският посланик в Цариград, подписал Санстефанския договор. Той е и автор на съдържанието на документа. Граф Игнатиев остава в историята на Русия и на България като защитник на православните славни – факт, който след Руско-турската война му носи сериозни неприятности.

 

Ето какво каза неговият наследник пред bTV: 

 

– Вашият прадядо взима активно участие в Освобождението на България. Как смятате, какво го е мотивирало?

– Смятам, че той така силно е бил свързан с православието и за него българите на първо място са били братя по вяра и затова в Русия е имало голям ентусиазъм да се застъпи за младата българска държава.
 
– Граф Игнатиев казва, че сърцето му принадлежи на българите, продължава ли отношението на вашето семейство да е същото?

– Да, аз съм възпитан в руско семейство, роден съм в Париж, но родителите ми така ме възпитаха. Те не желаеха да приема френско поданство. До 44-а година французите ни приравняваха с циганите. И мен даже не ме пратиха във френско училище, а в руска гимназия в Париж. След 44-а година заминахме за Германия.

 

– Никога ли не сте мислили да се върнете да живеете в Русия?

– Баща ми – да. Дядо ми се надяваше, че Съветският съюз ще бъде освободен от болшевиките с помощта на Хитлер и че ние всички ще се върнем в родина. Така ме възпитаваха до 10-ата ми годишнина.– Защо руският император смята, че граф Игнатиев е превишил правомощията си с подписването на договора в Сан Стефано и след това го отстранява?

 

– Сложен въпрос. Граф Игнатиев е славянофил. Той вярва в освобождението на славяните и на Константинопол. Смята, че Константинопол трябва да стане столица на обединено славянско царство. Той е бил против партийната система в Русия, която идва от Запад. И това не съвпада с руската политика.

 

– Как попада в ръцете ви личният печат на графа?

– Моят прадядо го дава на сина си Алексей, той – на своя син, който е мой баща, а той – на мен. Предава се по права линия от син на син. Всички останали артефакти пропаднаха, изчезнаха. Неотдавна братовчедка ми, която имаше много неща и не искаше да ги дава, се разболя от Алцхаймер. И всичко беше разграбено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 7253 |14.02.2019 Проф. Николай Слатински: Затънали сме в скандали до веждите . 3| 7328 |06.02.2019 Поетът Николай Милчев: ТЕЛК - това е България . 8| 14657 |04.01.2019 Николай Ненчев: Бъдещето на военните ни самолети е в ръцете на Ахмед Доган . 2| 4577 |03.12.2018 Николай Слатински: България е в опасност заради самата себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ