Реклама / Ads
0| 9852 |28.02.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Лили тръгва на поредно турне: Защо уникалната прима се оказа недостижима?

.
Каквото и да се напише или каже за дългогодишната и многостраннна кариера на Лили Иванова, ще бъде малко, защото тя респектира с таланта, вдъхновението, труда, присъствието си и следата, които оставя в българската музика. Безспорно няма друга родна или чуждестранна звезда, която да е в такава форма и да продължава да организира турнета. Лили Иванова има различни превъплъщения през своята половинвековна кариера. Стилът ѝ е характерен и откроим. Той е носител на подчертаната лиричност и мелодичност.
 

Безспорно Лили Иванова зарадва своите почитатели с новината, че през тази година тя ще реализира голямо турне. За седем месеца Лили Иванова и екипът ѝ ще изнесат концерти в най-големите зали в страната. Първото събитие ще е на 10-ти май в Благоевград. Следват градовете: Варна – 14-ти юни и 28-ми ноември; Велико Търново – 16-ти юни, Плевен – 20-ти юни, Бургас – 7-ми август, Созопол – 9-ти август, Пловдив – 12-ти август, Стара Загора – 17-ти август, Добрич – 4-ти септември, Враца – 18-ти септември, Хасково – 20-ти септември, Русе – 26-ти ноември.


.

 

На 15-ти и 16-ти декември певицата ще има два последователни концерта в Зала 1 на НДК. На сцената с Лили Иванова ще бъдат музикантите от LI Orchestra. Това са :Ангел Дюлгеров - китари, цигулка, Огнян Енев - пиано, тромпет, саксофон, Иван Йорданов-Чери - китари, Христо Михалков - бас китара, Орлин Цветанов - цигулка, Росен Ватев - ударни, перкусии, и вокалното трио LaTiDa - беквокали. Билетите започват от 60лв. и стигат до 300 лв. Примата на българската естрада Лили Иванова ще има специално участие на събора в Рожен тази година. На събитието в разгара на лятото ще бъде издигнат най-високият български флаг, който ще е на 111 метра.

 

Несъмнено за Лили Иванова може да се каже, че е един от символите на българската музика, защото тя е преминала през множество трансформации и стилове. Живяла е в три исторически епохи: в Царство България, по времето на социализма и в Демокрацията. От 1961 г. развива своята изпълнителска и концертна дейност. Тя записва множество песни и албуми. Има медийни изяви, участва в телевизионни програми, снима се във видеоклипове. В знак на уважение за приноса си към българската популярна музика понякога е наричана „Примата на българската музика“.

 


.

Безспорно няма друга родна или чуждестранна звезда, която да е в такава форма и да продължава да организира турнета. В САЩ кънтри иконата Доли Партън пя в Новогодишната нощ заедно с Майли Сайръс. Събитието бе излъчено по телевизия NBC. Американската звезда Тина Търнър, с чиято музика са израстнали множество поколения, пя за последно през 2020г., като обяви, че това е прощалният ѝ концерт. Силви Вартан, която е с български корени и символ на Франция, реализира своето прощално турне в българия през 2018г. Лили Иванова е своеобразен рекордьор. Талантът и волята ѝ заслужават адмирации и уважение.

 

Лили Иванова има различни превъплъщения през своята половинвековна кариера. Стилът ѝ е характерен. Той е носител на подчертаната лиричност и мелодичност. Музиката ѝ през 60-те и 70-те години на 20. век често е със сложни и богати оркестрации, драматични преходи между тихи и силни моменти. Често тя е изпълнявана с духов бенд, струнен оркестър, ритмична секция, електрически китари. В нейните песни могат да бъдат доловени акценти на пиано или хамонд-орган и беквокали (понякога хорови), както и осезаема реверберация в гласа на изпълнителя.

 


.

 

Впоследствие певицата изпълнява музика, която е съпроводена със звука най-вече на електрически инструменти. След 2000г., особено при живите си участия, песните на Лили Иванова са изпълнени върху звука на предварително записани синбекове, които биват редувани с изпълнения, съпроводени от няколко инструмента – основно пиано, цигулка, китара и саксофон.

 

Лили Иванова има изключително разнообразен репертоар. Тя успя да претвори нашето всекидневие с песента на композитора Йосиф Цанков „Събота вечер“ през 1965г. текстът е на Димитър Василев.

 

Неслучайно е толкова популярно и четиристишието от тази песен:

Събота, събота вечер

толкова чакам те аз.

С ритъма жив и сърдечен,

ти ме отнасяш далече

във най-щастливия час.

 

Лили Иванова успя да ни върне към детството и невинността му с песента „Панаири“ (1973г.) на композитора Тончо Русев по стихове на Дамян Дамянов:

 

Панаири, панаири,

мои детски най-красиви светове!

Спомен пеещ, плачещ, свирещ

със безброй незабравими гласове!

 

 

Лили Иванова възпря по прекрасен начин самотата с моментите в живота, в които неизбежно настъпва и залез. Направи го с песента „Дансингът на самотата“ (1995г.) на Александър Кипров и текста на Даниела Кузманова:

Танцувам в залеза на дните

забравен танц на любовта,

а дансингът на самотата

е мой единствен съдия!

 

 

Лили Иванова пее – „Не всичко е пари, приятелю“ (1996г.). Музиката е на Тончо Русев, а текстът е на Михаил Белчев:

 

Не всичко е пари, приятелю,

не всичко е пари!

Когато гръм удари ни,

щом вечер свечери,

подай ръка приятелю,

и мен ме погледни!

Аз ще поема удара,

светкавица си ти.

 

 

Тази песен е още едно напомняне за отстояването на стойностните неща в живота, въпреки материалната страна на света, която много често се опитва да ни убеди в това, че „всичко е с пари.“ Това, разбира се, е въпрос на избор, както всичко останало в нашата действителност.

 

Постепенно под влиянието на навлизащите нови музикални вкусове песните на Лили Иванова губят масовата си популярност, която са имали преди, но въпреки това нейни песни влизат в класации, концертите ѝ се разпродават, продължава да бъде канена в телевизионни предавания, снима клипове, записва песни и албуми.

 


.

 

През цялата кариера на певицата се наблюдава подчертан стремеж творчеството ѝ да бъде със звучене, съвременно за епохата, в която се създава. В средата на 90-те певицата разнообразява имиджа си и посяга към музикални стилове, като мелъди рок, соул, ритъмендблус, балканско етно, джаз. Тази промяна проличава най-ярко в албумите „Частен случай“ от 1999 г. и последвалия го етнопроект „Ветрове“ от 2000 г. Впоследствие певицата издава няколко албума, в които новите песни значително намаляват, а стари хитове са записани в нов аранжимент. От началото на 2006 г. Лили Иванова работи с малък бенд, състоящ се от Огнян Енев – пиано, саксофон, Бисер Иванов – китара, Орлин Цветанов – цигулка.

 

Певицата нееднократно в кариерата си заявява колко важен за нея е текстът. Тя отдава приоритет на стойносното послание и подредба на думи. Лили Иванова изпълнява основно поп-песни, които са написани от български композитори и текстописци. Също така присъстват и песни на руски, английски, немски, френски, турски, испански, италиански, румънски език езици и иврит, които изпълнява предимно на турнетата си в чужбина. Работила е с най-големите български поети и композитори. Сред тях са: Дамян Дамянов и Павел Матев. Тя е пяла песни по стиховете на: Надежда Захариева, Любомир Левчев, Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов, Кирил Христов, Христо Ясенов, Веселин Ханчев, Блага Димитрова, Димитър Ценов и др. Основна тема в нейното творчество е любовта. От края на 60-те години до средата на 80-те на 20.век много от песните ѝ стават шлагери. Лили Иванова е работила с много композитори като: Йосиф Цанков, Митко Щерев, Ангел Заберски, Тончо Русев, Найден Андреев, Александър Кипров, Чочо Владовски, Иван Лечев и др. Нейни песни звучат в емблематични български филми като „Осъдени души“ от 1975г., по сценарий и режисура на Въло Радев. Лили Иванова е пяла с най-утвърдените български изпълнители. Сред тях са: Емил Димитров, Асен Гаргов, Чочо Владовдски, Васил Найденов, Георги Христов и др.


.

В пътя на Лили Иванова има скандали с известни и творчески личности, множество раздели и изживени  любови. Сред нейните партньори в живота са: Янчо Таков, Асен Гаргов, Чочо Владовдски. Първият брой на списание „Плейбой“ на български език, който излиза през април 2002г., публикува еротична фотосесия на Лили Иванова. Снимките са направени от екипа на Васил Къркеланов. Проявата ѝ има отзвук в медиите, като певицата особено държи на публичната подкрепа.

 

Успехът на Лили Иванова е непрекъснат стремеж, въпреки трудностите, изпитанията, съмненията. Вероятно зад това безспорно лидерство стоят множество лишения, огромна дисциплина, труд и себеотдаденост. Стремежът към красота в творчеството на Лили Иванова е безспорен. Тя буди уважение и е висок пример в изкуството, защото десетилетия наред тя не прави компромис със своята музика и качеството, което предлага на аудитория. Тя е от т.нар. „войници“ в музикалната професия. Уважение към нейните воля и труд. На добър час на нейното турне, което предстои.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9418 |05.12.2022 Режисьорът Лилия Абаджиева: Моралният разпад като характеристика на саморазрушаващото се общество . 25| 11591 |24.04.2021 Ицо Хазарта за скандала в УНСС: Гордостта на подмазвача, който бърза да оближе там, където дори не са го и помолили . 72| 28608 |12.11.2020 След поредното ”риалити” на Борисов възмущението е като порой /допълнена/ . 0| 5331 |20.09.2019 Символът „сърчице“ тръгва от езическата древност
Реклама / Ads