Реклама / Ads
0| 17570 |28.06.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Нинова, не са ти казали за руските шпиони, за да не научи Митрофанова

.
Корнелия Нинова Източник: actualno.com
Колко време трябва да мине, за да се избави БСП от раболепието по инерция към Кремъл? И въобще искат ли социалистите да скъсат с миналото на БКП и да опитат да станат модерна лява партия по европейски образец? Засега виждаме само зависимости режима на Путин.
 

Какво друго е острата реакция на Корнелия Нинова срещу изгонването на 70 руски служители на руските тайни служби, подвизаващи се като дипломати в руското посолство в София.  

Корнелия Нинова написала във Фейсбук: Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. (Последици за кого? Ще ни нападне руската армия ли?)

Нинова казна, че това е „безпрецедентен акт“. Такъв  е. Защото за първи път наведнъж лъсват 70 офицери от руските тайни служби, които работят за Кремъл и против интересите на България. Безпрецедентно е също българските служби да разкрият толкова шпиони на Кремъл и това да доведе до тяхното изгонване. Досега ги пазеха и дори им помагаха, а те се разхождаха спокойно из страната и дори не се криеха. Ако Нинова се беше поинтересувала поне малко, щеше да е научила това-онова за руското шпионско присъствие у нас. Но нея я вълнуват единствено братските връзки от времето на КПСС и БКП. Все неща от нафталина.

 

Темата е изключително важна, защото именно руското шпионство у нас е една от главните причини за разделението в обществото и за редица несполуки в икономическото и политическото развитие на страната ни.

 

През последните години се води люта битка между Службата за външно разузнаване (СВР на Русия) и Главното разузнавателно управление към Генщаба на Руската армия (ГРУ). Една от причините са намаляващите финансови потоци идващи от Кремъл. Напрежението ескалира с началото на т.нар. „специална военна операция“ в Украйна, известна в цял свят като войната срещу Украйна. Военните разузнавачи изпаднаха в глуха защита и в немилост поради неверните данни за украинските въоръжени сили и политическото ръководство в Киев. Путин е ядосан. Повечето средства се пренасочват към СВР, което пък се приема като жестоко унижение от военните. Затова те решават да си отмъстят на колегите от външното разузнаване. Как? Като подложат „динена кора“ на техни служители в посолствата в страните от ЕС и извън него. България е в челния списък като държава, в която по традиция руските служби имат отдавна изградена агентурна мрежа.

СВР обаче не остават назад. Говори се, че именно от външното разузнаване е дошло осветяването на хората от ГРУ по случая с „новичок“  в Солсбъри. Така бяха разобличени и офицерите-туристи Анатолий Чепига (Руслан Боширов) и Александър Мишкин (Александър Петров).

Според руски източници, близки до Кремъл, депортирането преди време на Владимир Русяев от посолството в София е плод на същите тези интриги и вътрешни войни. Изхождайки от това, съвсем логично е осветяването на офицера от СВР Ярошенко от неговите „военни“ конкуренти.

 

Тази версия се потвърждава от вътрешна информация, че след провала на Русяев СВР настоява ГРУ да бъде лишено от граждански длъжности в посолството в България. Има и информация, че ръководителите на Службата за външно разузнаване са поставили въпроса директно в Кремъл. Няма да навлизаме в тази тема, само подсказваме на Корнелия Нинова да се поинтересува преди да прави гръмки защити на шпионите на чужда страна. При това страна-агресор, която разпали най-мащабната и брутална война от Втората световна война насам.

 

Друга причина руските служби да изпратят цяла армия от офицери в София е неистовото желание на Путин да запази контрола върху Западните Балкани. Македония му се изплъзва. Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина вече не са под опека на Кремъл. Остава Сърбия. Но Белград все по-често дава знаци за отдалечаване от Москва по ред причини. България, която бе наричана „Троянски кон“ на Русия в НАТО и ЕС, е последния рубеж на руските планове за прокарване на евразийския проект. Освен това страната ни придоби стратегическо значение за алианса и САЩ след започване на военните действия в Украйна. Който не го е разбрал или е сляп, или заблудена овца на територията на голямата политика. Западните ни съюзници няма да допуснат България да се превърне в гнила ябълка, само защото Нинова се омайва от спомени по Коминтерна, Съветския съюз и „дружбата от векове за векове“.

Темата е огромна и много, много важна не само за настоящето, но най-вече за бъдещето на всички българи. Не става дума за омраза към Русия, а за истинските ни национални интереси. Те не са пробутваните от някои политици под диктовката на Кремъл, а тези, които ще осигурят висок стандарт на живот на българите. Време е Нинова и други като нея да спрат с архаичните и изпразнени от съдържание патетични защити на отминали времена и на диктаторския режим на Путин.

Само през април т.г. над 250 руски дипломати са изгонени от няколко държави заради шпионска дейност. Миналат година Чехия изгони 60 офицери на крумълските служби. Нищо ново.

 

Освен това посланик Елеонора Митрофанова със сигурност е била запозната с мисиите на батальона руски шпиони в посолството. Време е властите в София да реагират подобаващо и решително.

 

Нинова се мръщи също, че въпросът с екстрадицита на руските шпиони не бил обсъждан и тя не знаела. Може би точно това е била целта - да знаят съвсем малко хора. Иваче Митрофанова щеше да научи още на втория час... 

 

Фрог нюз

 

П.П. Искрено се надяваме, че г-жа Нинова и ръководството на БСП няма да подемат кампания за събиране на пари от стари и млади социалисти, за да подкрепят агресията на Русия в Украйна, както е призовала посланик Митрофанова. Ето това би било безпрецедентен акт: да финансираш агресор, който изнасилва и взривява гари и МОЛ-ове. Цинизмът няма ли граници?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10043 |15.07.2021 Стефан Гамизов: Борисов е продукт на руските служби, не се е ”самопроизвел” . 13| 17969 |28.01.2020 Фрогоко: Изпариха ли се 300 млн. за ремонти на руските МиГ-29? Изтребителите са на земята! . 1| 4794 |03.11.2018 Атлантическият съвет: Бюджетът за отбрана куца по натовските критерии заради руските самолети . 2| 6883 |22.02.2017 Псевдоглавният секретар на МВР Велков: Покани ме Нинова, явно има усет за качествени хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads