Реклама / Ads

10| 12332 |30.11.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Огнян Гърков за Фрог: Визитата на Борисов в Саудитска Арабия-опознай света на гърба на държавата

.
Танц със саби и....джамии в Малинова долина
Отсъствие на външнополитическа стратегия за отношенията ни със страните в Близкия Изток е очевидна, в т.ч. със Саудитска Арабия. Преди десетилетия България изнасяше за арабския свят хиляди тонове агнешко месо, изделия на ВПК. Сега внасяме дори месо, плодове и зеленчуци, а голяма част от изнесеното чрез СА оръжие попада в ръцете на ИДИЛ-ски терористи.
Това казва за Фрог д-р Огнян Гърков, с л.д.р. посланик, член на БДД. Той смята още, че посещението  е от рода на „Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак” и повдига въпроси към официалното посещение на премиера Борисов в Рияд. Ето как:

Пословиците и поговорките са неизменна част от народното творчество.  Те успешно олицетворяват аматьорската политика на родната какистокрация (от гръцки = управление на най-неквалифицирани и най-безкрупулни представители на обществото).

Какви неотложни обстоятелства наложиха високото посещение да се състои във време когато в Саудитска Арабия (СА) не е отшумяла борбата за власт на върха, обвиненията в корупция на високопоставени роднини ? Каква стойност биха имали постигнатите договорености тогава ? Или крал Салман и престолонаследникът ще почерпят от антикорупционния опит на Б.Б.? Едва ли заради техническа грешка бе отклонен от прелитане над Иран самолетът. Не съм специалист по Близкия Изток, но крайно изострените отношения между постоянните съперници, шиитската Ислямска република Иран и сунитското кралство Саудитска Арабия, са банално известни, вкл. прекъсването на дипломатическите им връзки. А тези истини са много добре известни в МВнР и на авиационните служби в региона. Аналогично с казуса би било евент. прелитане над саудитското въздушно пространство към Тел Авив или Техеран. Или: опит за влизане в Израел с виза, но с печат в паспорта от посетена преди това арабска държава ?! Най-вероятно отклоняването на самолета бе символична демонстрация на отношение.

Освен автентични бисери по телевизията от рода на: „... И Тодор Живков не е бил в Саудитска Арабия”, се съмнявам в достоверността информацията за визитата, имайки предвид новинарската сервилност на казионно-поръчковите и  купени СМИ.
           
Нима това бе екскурзия в края на годината за усвояване на командировъчни пари в поредна екзотична дестинация? Под лозунга „Oпознай света на гърба на държавата!”
    
Или трупане на нов международен опит преди следващата президентска кампания ? За кандидат (?) с дипломатически инструментариум прегръдки, целувки и бегли спомени от руски език, както Тато, но + Congratulations!, имената на 20-30 европейски футболни тима и максимум още толкова думи на английски ? Или е кратка почивка от вътрешнополитически проблеми, с мерак за международен имидж под влияние на сервилни медии и вътрешнопартийно угодничество? Включването на г-н Сакскобургготски бе „лисѝчи” банкенски ход и алиби за вътрешна и външна консумация, освен ако екс-премиерът е нямал и някакъв дискретен частен интерес.

„Барабар Петко с мъжете”? Вдъхновение или слугински комплекс на подражание след посещенията на Тръпм в Рияд, по съвпадение 2 дни след връчването на акредитивните писма от първия саудитски посланик (18.05.т.г.), резидиращ в София, и на крал Салман ал Сауд в Москва (5.10.с.г.), ответно на Путиновата визита през февруари 2007 г. в СА (Йордания и Катар) ? В поредна измишльотина за посредническа мисия между евроатлантическите братушки и Рияд не биха повярвали и най-лоялните симпатизанти на Б.Б. Едва ли съществува и пряка, логична връзка между протоколно планираната помпозна разходка, вкл. за компенсиране на комплекси и дефицит на знания, черпани по източника „Винету” и обстоятелството, че единствената частна фирма за камили у нас е дислоцирана на хиподрума в Банкя.

Отсъствие на външнополитическа стратегия за отношенията ни със страните в Близкия Изток е очевидна, в т.ч. със Саудитска Арабия. Тя откри посолство в София с 8 дипломати. Дори 5-6 от тях да са връзкари, останалите са достатъчни за да „придвижат” застрояване с нови джамии, медресетa, мектебeта, „проекта ислямски център в кв. Малинова долина”, София. Там мюсюлмани няма, но колко му е да бъдат заселени ислямски мигранти, сред които не може да няма „под прикритие” остатъци от ИДИЛ ?

Но какво ще пропагандират саудитските дипломати в България, дори сред наши мюсюлмани? Публичните екзекуции и ограничените права на жените, разширени от престолонаследника-реформатор с привилегията да шофират  и да посещават спортни събития - като в Сирия и Иран? Или ислямския уахибизъм, религиозната полиция, смъртното наказание за атеизъм, или пък че коранът следва да замести Конституцията?

Не можа ли нашата клика да се поучи от практиката на мъдра азиатска Япония, която не си прави труда да разрешава или открива посолства във всички ислямски държави?

Нима по темата откриване на посолство на България в Рияд пак сме в пасивно-козируваща позиция, отново чрез петродолари ще ни диктуват рамките и нивото на дипломатическото ни представителство? Какво означава медийно-дипломатическият шаблон, че „саудитската страна щяла да съдейства за осъществяването на тази задача в най-кратки срокове” ? А защо сравними с нас държави от „Нова Европа” като Словакия, Литва, Латвия, Естония не откриват посолства в СА, нито във Фиджи като нас? И национално-отговорни лидери на другите вишеградски държави като Виктор Орбан, Милош Земан, Анджей Дуда, Беата Шидло и Ярослав Качински не се развяват по екзотичната дестинация с остатъци от манталитет от преди дузина столетия ?

Полезно би било създаването на Смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, но с какво би се занимавала тя и евентуалното ни посолство в бъдеще? Въглеводороди не могат да бъдат внасяни у нас с камили. Или ще внасяме кумис, кефир, камилско мляко и месо; може би пустинен пясък – с намаление и солидни комисиони? Дано поне Борисов се е въздържал от крилата си фраза от 2011 г.: „Добре сме с арабите, на всеки ъгъл има дюнер, дано оценят това”! Преди десетилетия България изнасяше за арабския свят хиляди тонове агнешко месо, изделия на ВПК.

Сега внасяме дори месо, плодове и зеленчуци, а голяма част от изнесеното чрез СА оръжие попадало в ръцете на ИДИЛ-ски терористи, с което са избили хиляди невинни.
 
Или СА ще инвестира в шиене у нас по поръчка на фереджета, хиджаби, бурки, никаби, чембери? В абсолютната монархия едва ли ще проявят легитимен интерес към новите и за голяма част от българите човешки права и ценности на ЛГБТИ-обществото, въпреки немалкото потайни почитатели на тези предразположености в Ориента.

Много би ми се искало премиерът Борисов и свитата му да са представили България като страна-членка на Европейския съюз, с достоен народ. Международните срещи не винаги носят конкретни резултати. Но въпреки неудачното планиране  посещението би имало смисъл единствено в случай, че Б.Б. се е осмелил да инициира диалог за солидарност и съотговорност на Саудитска Арабия към съдбата на милиони бегълци-сунити, насочили се към Европа. Край гр. Мина, на 7 км. от Мека и на около 3 400 км. от Сирия, саудитите са изградили 100 000 огнеупорни шатри с климатици, оборудвани кухни и бани. Шатрите са предназначени да подслоняват само за по няколко дни годишно около 3 млн. поклонници в Мека. През останалото време стоят празни. Тази тема би осмислила премиерското посещение и би повишило авторитета му в ЕС и в цяла Европа. А не разглеждането на културно-исторически забележителности, с почивка за хамам мо/х/абет + сувенири: дълга бяла роба като чаршаф с чалма, а за дамите от свитата хиджаб, бурка или тюрбан.

И за всички членове на делегацията по един ибрик, за спомен !
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 7676 |30.11.2017 Само във Фрог: Язовири-убийци застрашават Плевен и Елин Пелин, институциите нехаят . 3| 9093 |29.11.2017 Проф. Л. Апостолов за Фрог: Шефът на БАН не е спуснал знамената си, не е с нас . 2| 4861 |29.11.2017 Само във Фрог: От военното министерство мълчат за случая с Ваня Рибчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ