Реклама / Ads
1| 8480 |30.11.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Язовири-убийци застрашават Плевен и Елин Пелин, институциите нехаят

.
Язовир Тотлебенов вал край Плевен е опасен, твърди прокуратурата в града
Особено опасни язовири застрашават живота на жителите в два града у нас- Плевен и Елин Пелин. Това става ясно от набор официални документи, с които Фрог разполага. До този момент институциите си прехвърлят топката и никой не иска да подхване ремонти, така че да не се стига до евентуални трагедии.
 

В критично състояние е язовир „Тотлебенов вал”, намиращ се в парк „Кайлъка”, става ясно от становище на местната прокуратура от 13 ноември 2017 година до „Напоителни системи” ЕАД гр. София . „Язовирът е в неизправно техническо състояние-нарушена е облицовката на преливника, а в отвеждащия канал зад тялото на преливника има пробойни, през които при които при високо водно ниво изтича вода”, отбелязват държавните обвинители. Те са категорични, че водоема е потенциална опасност за живота и имуществото на плевенчани. Установено е, че се правят само козметични ремонти, които, обаче не променят ситуацията. Установено е, че за „Тотлебенов вал” е нужно да се дадат 17050 лв. без ДДС, но никой не се наема да ги задели. Очаква се тези дни от „Напоителни системи” да каже дали нещо ще се направи. За отговор е даден 7 дневен срок. До тогава на плевенчани не им остава нищо друго, освен да се молят за хубаво време.

 

На същото дередже са и живеещите в близост до язовир „Огняново”. Той се намира до Елин Пелин и също като яз. „Бели Искър” е обявен за обект от национално значение. Това означава, че негов стопанин е държавата и регионалното министерство носи пряка отговорностк за състоянието му. След като влиза в сила закона за водите, е трябвало да се издаде акт за публична държавна собственост. Вече седма година, обаче такъв няма. По тази причина „горещият картоф” за ремонта се прехвърля наляво и надясно. На 16 февруари тази година експертите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор констатират, че е пасднала една ог гредите на пасарелката, която осигурява достъп до водовземната кула. „Трябва да се вземат спешни мерки за отстраняване на проблема”, пишат специалистите. Още през 2005 година за язовира е написано челно на бяло, че  при проливни дъждове водоемът може да причини сериозно наводнение. За сериозна авария през 2017 година свидетелства и Акт, съставено от „Кремиковци”. Ето какво се казва в него:

 

 

Въпреки предпрежденията, институциите в държавата ни нехаят. Наскоро шефът на ВАП  Ася Петрова сигнализира, че контролният  орган, който трябва да съблюдава изправността на язовирните съоръжения тотално бездейства, като не налага необходимите принудителни  административни  мерки на лицата, отговорни за язовирите. До Фрог  достигна и една любопитна информация. Към агенцията са направени искани да се закрият 29 язовира, заради опасности, които не могат да се отстранят. Оттам, обаче нехаят. Твърди се, че няма създадена вътрешна организация, която да организира закриването им.

 

Язовир " Огняново"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4804 |30.11.2017 Георги Димов: Само в Турция мислят гюленистите за терористи . 7| 5773 |29.11.2017 Ирански изтребители прихванали правителствения самолет? . 3| 9534 |29.11.2017 Проф. Л. Апостолов за Фрог: Шефът на БАН не е спуснал знамената си, не е с нас . 2| 5358 |29.11.2017 Само във Фрог: От военното министерство мълчат за случая с Ваня Рибчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads