Реклама / Ads
9| 11381 |27.12.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Плевнелиев нападна президента Радев за ”Краят на прехода”

.
Росен Плевнелиев Източник: БГНЕС
България трябва да изкове своята програма България 2030. За това настоя президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев по време на втората национална среща на клуб ”Милениум”, обединяващ млади българи от цял свят. Срещата премина под надслов: ”Краят на прехода”.
Плевнелиев констатира, че за съжаление не вижда интерес към тази тема от страна на настоящия президент Румен Радев. Той припомни, че като президент е свикал Консултативен съвет по национален сигурност (КСНС) за България 2020. "Постигнахме съгласие и България има своя план, който се изпълнява вече шесто правителство с пълната подкрепа на ЕК и големите милиарди от европейската солидарност", отчете Плевнелиев.

"Сега обаче, хоризонтът трябва да бъде 2030. Зададох дебатът за България 2030 в последните месеци от мандата си и искрено съжалявам, че новият български държавен глава не се интересува от тази тема. Също така зададох и въпроса за синхронизирането на българската държавност с двата стратегически документа на човечеството, по които ние успяхме да постигнем глобален консенсус", посочи Плевнелиев.

Той визира Парижкото споразумение за климата, както и споразумението за устойчиво развитие на ООН. По думите му тези глобални цели трябва да бъдат преведени в конкретни действия. "България трябва да изкове своята програма България 2030. В тази програма трябва да има пълен синхрон с Европа 2030, с целите на устойчивото развитие на света и да постигне национално съгласие", настоя Плевнелиев.

Сред ключовите послания, които той отправи към младежите, е приключването на темата с прехода. Според Плевнелиев е необходимо да имаме здравия фундамент на историческата истина, за да вървим напред и настоя историческата истина за периода на прехода да влезе в учебниците и да се създаде музей за обективното изучаване на периода вместо да се замита истината.

Плевнелиев коментира, че е положил огромни усилия в качеството си на държавен глава да бъдат отворени досиетата: "Докато досиетата не са обработени и оформени има едно огромно съмнение в обществото кои са тези, които говорят. Те са навсякъде, но те всички са агенти на Държавна сигурност и на комунистическата тоталитарни служби. Те са журналисти, те са политолози, те са в парламента, те са министри."

По думите му все още 10 800 агенти на Държавна сигурност и на комунистическите служби работят в държавните институции, те са навсякъде около нас и формират дневния ред. Той не скри възмущението си от факта, че на корицата на българска книга със заглавие: "100-те най-влиятелни българи" паралелно стоят Тодор Живков и Хан Аспарух.

"Задавам най-елементарният въпрос - извинете, единият създаде българската държава - другият щеше да я дари за 16-та република", коментира Плевнелиев. Росен Плевнелиев се обърна към младежите с посланието за важната историческа мисия - да затворят темата за българския преход.

Плевнелиев посочи, че е имало и позитивни неща по време на комунизма, но същевременно и тотални безобразия - национални предателства, фалити. Сред фактите, които Плевнелиев открои са заседанията на Министерски съвет на руски език по времето на Георги Димитров.

"Затова, когато сложим нещата в учебниците с тяхната обективна същност - наистина ние ще направим една голяма крачка напред. На вас много ви прилича, ако вие, успеете да финализирате този процес това ще бъде едно патриотично дело за България", посочи Плевнелиев. "Ние сме със вас и оставаме с вас, защото мисията ви е изключително благородна, а хоризонтът е светъл", обърна се той към младежите.

В заключение президентът на България в периода 2012-2017 г. изтъкна: "Ако всеки един е патриот, а не националист, пази завета на дедите ни, на революционерите, на будителите ни, на тези, които ни казаха да направим чиста и свята република, която още не сме създали, да бъдем равни с европейците, а не да харизваме българската държавност на казахските степи, ще стигнем много далече заедно".

По време на втората годишна среща на "Милениум клуб България" стана ясно, клубът предвижда провеждането на научна конференция в Лондон за обективното говорене по темата, свързана с прехода. Експертен съвет представи докладите си по ключови за България проблеми - здравеопазване, отбрана, сигурност. Клубът развива и менторската си програма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5828 |22.12.2017 ”Маркет линкс”: Партия около Румен Радев драматично променя политическата карта на България . 4| 5217 |21.12.2017 Йотова: Цветанов да се извини на Радев . 2| 3816 |19.12.2017 Боряна Димитрова: Румен Радев е най-одобряваният политик с 57% подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads