Реклама / Ads
0| 9347 |20.07.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Политологът Страхил Делийски: Валери Симеонов не е смисленото лице на кабинета

.
Страхил Делийски
Бойко Борисов продължава да търси легитимност на външнополитическия терен. Целият му трети мандат изглежда такъв до момента. Това каза политологът Страхил Делийски. Аз го отдавам на това, че той усеща, че е изгубил от подкрепата, от кредита на доверие вътре в страната.
 
Въпреки че ГЕРБ се представя относително стабилно на избори, легитимността на Борисов и на третия му кабинет не е особено висока в българското общество.

От тази гледна точка изглежда логично той да потърси авторитет и да се заяви като политик през външните отношения, заяви Делийски. Външната политика е терен на различен по сила и посока натиск и изисква ясно заемане на позиция. А винаги, когато Борисов е под натиск, демонстрира своето качество да лавира, да се снишава, да заобикаля конкретното заемане на позиция. От тази гледна точка той е започнал игра, за която не съм много сигурен доколко може да я изиграе правилно, посочи политическият анализатор.

Страхил Делийски коментира и активността на вицепремиера Валери Симеонов, чиито инициативи често се оказват противоречиви. Когато Борисов отсъства, този терен е нормално да се заеме от някой друг. Дали Валери Симеонов е най-подходящият човек е съвсем друг въпрос, още повече че действията му са спорни, поведението му е меко казано, амбивалентно. Отчитам като грешка това, че кабинетът е оставил вътрешнополитическата инициатива в ръцете на Валери Симеонов. Това едва ли ще донесе кой знае какви дивиденти, освен усещането у част от Обединени патриоти, че нещо във властта зависи от тях. Валери Симеонов не е човек, който може да бъде смисленото лице на този кабинет. Той е склонен да натрупва напрежение върху себе си, такова му е публичното поведение, и това в даден момент може да създаде проблеми на кабинета, коментира политологът. По думите му отношенията в управляващата коалиция изглеждат стабилни. Това изглежда логично, тъй като те нямат големи политически теми, по които да се скарат, да имат разногласия – все още не е публикувана например управленската програма. Според мен вътрешната мотивация на участниците в коалицията е да продължи колкото е възможно по-дълго, но едва ли в рамките на 4-годишния мандат, заяви още Делийски пред Novini.bg .

Според политическия анализатор 44-то Народно събрание е напът да подобри рекордите по ниско доверие в основната институция на политическата власт в България. Изгуби се време в какво ли не, но не и в реална парламентарна дейност, смята Страхил Делийски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5682 |30.05.2015 Черно море удави Левски и грабна купата . 10| 5611 |25.10.2014 ЦСКА би с 3:0, Младенов гони Левски от групата . 0| 5419 |05.06.2014 Мурсия е новият треньор на "Левски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads