Реклама / Ads

6| 8716 |16.05.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Николай Радулов: Защо чак сега Цацаров иска справка от ДАНС?

.
Проф. Николай Радулов Източник: БГНЕС
Въпросът е защо чак сега и защо в този обем се иска такава справка от главния прокурор? Защо става дума само за политици и за хора на висши държавни длъжности? При една елементарна проверка ще излезе, че има такава информация, но тя не е била предадена по надлежния ред, а това е престъпление.

Това е въпрос на политическа целесъобразност. Дали обаче ДАНС трябва да бъде само адресат на подобно искане от главния прокурор, защото част от финансовото разузнаване е в ДАНС, част е в Министерството на финансите. Би трябвало подобно искане да бъде излъчено и спрямо Държавна агенция "Разузнаване" и спрямо НАП.


Така експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който е бивш секретар и заместник-министър на МВР, коментира пред БНР поисканото от Сотир Цацаров – ДАНС да предостави цялата налична информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, и недекларирани по съответния ред.

 

"Най-простата сметка е да се направи едно съответствие между сметката, лицето, сумата и възможностите му да придобие такава сума. Това, което се говори, че извън страната годишно изтичат по 2-3 млрд. годишно, тези пари не изтичат по канализацията или по интерконекторна тръба, а изтичат през банковата система. Трудно е торби да се пренасят през границата, това значи, че най-малкото е съобщавано за трансакция, а докъде е стигнала проверката и оповестени ли са широко резултатите от подобна проверка, това е друг въпрос. Важно е да се знае дали ръководството на държавата е било уведомено и какви мерки е взело", допълни още проф. Радулов.

 

"Ако има политическа воля, се провежда борба с корупцията, гражданите се уведомяват за това, защото те са крайно заинтересувани, все пак тези пари излизат от техния джоб. Очевидно е имало политическа преценка какво трябва и какво не трябва да се съобщава на гражданите. Виждате, че от това затъмнение, в което сме всички ние, произтичат много други неща и трябваше скандалът да започне да се разплита откъм едни апартаменти и едни асансьори, за да стигнем днес до по-съществени неща", заяви експертът по национална сигурност.

 

Според проф. Николай Радулов няма вече как този пожар да бъде загасен, защото непрекъснато расте с нови подробности: "След няколко месеца ще се появят информации за сериозни недвижими имоти в чужбина. Подочух за остров Тасос, където хора от административните висши държавни длъжности имат апартаменти, и на подобни места в Гърция, в Испания. Когато дълго време са пазят в тайна неща, които касаят интересите на гражданите, в края на краищата налягането се увеличава и когато няма клапан за отпускане, тенджерата под налягане избухва".

 

"Искането на Цацаров, макар и малко позакъсняло, показва, че нарушения на правни норми, незаконно забогатяване, корупция – могат да бъдат установени и дори наказани след не кой знае колко сериозни проверки. Идеята, че няма корупция, а има усещане за корупция, очевидно не работи. Всичко зависи доколко главният прокурор ще е настоятелен и упорит", каза още проф. Радулов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 7315 |08.05.2019 Николай Хаджигенов поема защитата на Иванчева . 6| 6217 |25.04.2019 Проф. Слатински: България е в безпътица, устремена сляпо към безбъдеще . 5| 5600 |14.04.2019 Проф. Близнашки: Преди избори - вместо дебат, се хващаме за гушата . 10| 5718 |02.04.2019 Проф. Слатински: Голият цар на корупцията не се свени, че му се виждат срамотиите
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ