Реклама / Ads
6| 9509 |14.11.2010 НАРОДЕН ГЛАС

Родните сексскандали приличат на сапунка

.
Сексскандалите у нас са ни риба, ни рак.
 

Таня Джоева

Яне Янев се оказа късметлия. Точно там, където малцина очакваха - на полето на сърдечните трепети, където не един мъж се е подхлъзвал, ухажвайки хубава жена. На Яне обаче му провървя с хубавата Галя.

Първо, бъдещата булка е издържала всички тестове, на които я е подложил кандидат-младоженецът. “Родителите ми са ме възпитали така, че трябва да им представя моята избраница, ако всичко е сигурно и сериозно”, призна Янев пред медиите.

Е, след четири години на внимателно проучване годежът е насрочен за днес, сватбата - напролет.

Второ, бъдещата съпруга предизвиква завист у представители на силния пол, свикнали да бъдат глезени. Галя всекидневно се грижи депутатът да има поне 10 изгладени ризи в гардероба си. Когато към чара на Яневата любима прибавим желанието й да го дари с двама-трима наследници, то сюжетът добива застрашително романтична окраска. Янев трябва да се замисли дали да не посети знахарка, която да му бае против уроки...

Шегата настрана. Янев случи на годеница, която му е опора в труден за него момент. Галя бе представена пред обществото в пика на скандал, застрашаващ името на Яне. Гей скандал. Аферата, да припомним, избухна след обвинения, че лидерът на РЗС изпращал на младеж SMS-и с откровени предложения за интимност. Възмутен от поведението на Янев, депутатът Тодор Великов, избран с листата на РЗС, си хвърли оставката като организационен секретар. РЗС пък го изключиха за тиражиране на клевети.

Обвиненията в нестандартна сексуална ориентация срещу Янев не са от сега. Миналата година предизвикателството към него метна Волен Сидеров. В своя защита Янев подкани Сидеров да му доведе Капка и да му свети с фенер... Получи се махленска свада, с която не може да се гордее нито един парламент.

Сблъсъкът между Сидеров и Янев в светлината на фенерите не е изключение. Сексскандалите в родната политиката неизменно носят чалга вкус - независимо дали бързо спихват, или задържат вниманието по-дълго, докато бъдат изцедени докрай в партийните схватки. Като червените прашки на Азер Меликов, които доста време бяха развявани като знаме от противниците на Станишев след загубата на изборите. Твърдението, че премиерският съветник демонстрирал предизвикателно бельо стигна чак до събранията на БСП.

Стигна не защото в БСП членуват само пуритани. Червените прашки бяха превърнати в символ за управление в тесен кръг, дърпал конците на Станишев. “Докарахме се дотам сто и кусур годишна партия да обсъжда червените прашки на Азер Меликов”, обрисува падението Татяна Дончева насред дебата за бъдещето на БСП и нейния лидер. Развръзката: Меликов нарече думите за гей връзки около правителството “велика глупост”, драмата утихна, а Станишев и до днес се държи на лидерския пост.

Станишев (за разлика от Янев) се оказа жилав и по отношение на семейния статут. През целия му премиерски мандат червените симпатизанти не мирясаха в опитите да го оженят за Елена Йончева. По-скоро - в името на нормата. Според консервативния модел държавниците трябва да се радват на семейно щастие и да не поглеждат встрани. Моделът има основание в опасенията, че необвързаните със семейни задължения биха могли да станат
лесна плячка на инстинктите. Съответно - на интереси, различни от обществените.

Е, има и култури, където моделът май не е на мода. Заглавия като “Берлускони в нов сексскандал” никого не впечатляват.

Като прегледаме световните примери и криворазбраната свенливост отстъпва позиции. Външният министър на Германия Гуидо Вестервеле призна хомосексуалната си ориентация и сключи брак с дългогодишния си приятел. Постъпката му бе оживено обсъждана, но и приета толерантно в немското общество.

Избирателите възнаграждават честността. С открити признания политици като Вестервеле обезоръжават както опоненти, така и кандидати да ги използват задкулисно, да ги манипулират, шантажират. Откровено споделеният факт е знак, че политикът ще служи на тези, които са му дали легитимно властта.

Сексскандалите у нас са ни риба, ни рак. Никой не е намерил кураж да провокира все още патриархалното ни общество с признание, изповед или крилата фраза като тази на бившия британски премиер Харолд Макмилън: “Политическата мощ е в пряка зависимост от сексуалността на политика”. Макмилън е и авторът на друга крилата фраза: вятърът на промяната.

Във връзката между секса и политиката вятърът на промяната се забави у нас. За добро или за зло в новата ни политика не се е случил сексскандал, който да е струвал нечий пост. Наскоро албански министър подаде оставка, защото бе хванат със скрита камера в секстормоз. В българския вариант на аферите доказателства по правило липсват. Но какво изобилие от слухове, инсинуации, подмятания... Почти няма политик, пожален от мълва. От ухо на ухо вървяха списъци с царски фаворитки, любимци на президентши, увлечения на министри, забежки на депутати. Някои може да са клюка, други - не...

В нашето мачо общество нерядко потърпевши са жени, макар че мишена на сплетните е мъж. Първият пример е с някогашната депутатка Вержиния Велчева, която роди извънбрачно дете. Личният й живот дълго бе обсъждан заради подозрения, че таткото е влиятелен депутат. И Велчева напусна политиката. Нещо подобно се случи с бившата шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева, чиито последни дни на бременността бяха следени с висок интерес. И с певицата Мариана Попова, която трябваше да опровергава романтична връзка с президента. За разлика от Велчева, Илиева и Попова разкриха кой е баща на децата им.

Недомлъвки или надлъгване крият риск не само от зависимост. Губят се очертанията кое е компромат и злепоставяне, кое - не. Политиката заприличва на сапунка.

А дали Янев е бил убедителен с годежа си, ще видим. В другата серия. (в. Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9381 |11.11.2010 Колко е храбро да си черноризец днес?! . 22| 9870 |22.10.2010 Министър Младенов отсвири бг емигрантите в Норвегия . 10| 14168 |01.10.2010 Сдружение: Мобилтел краде лични данни . 74| 15968 |27.09.2010 Срещу цинизма на „Великолепната шесеторка“ и „Байландо“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads