Реклама / Ads
8| 8485 |17.12.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Ахмед Доган губи делото за Росенец, плажът остава достъпен

.
Сарая на Доган
Бургаският административен съд запази публичния достъп до плажа край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, след като отхвърли претенциите срещу вписването на плажната територия в кадастралните карти. Това е поредно съдебно решение в ущърб на близките до Доган по започналата серия от дела срещу различните постройки в в т.нар. морски сарай на Доган в Росенец.
 

През ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта, както и за вписване на ивицата край резиденцията като "крайбрежна плажна ивица". Така територията щеше да получи защита срещу застрояване и бе гарантиран публичният достъп до нея с трайно предназначение на територията като "защитена", пише още Медиапул.бг.

 

Проектантът на лятната резиденция арх. Калин Тихолов обаче обжалва решението за вписването на плажната ивица с аргумента, че то е незаконно. В жалбата си той заявява, че представляваната от него фирма "Стрейтлайн" е собственик на постройка на плажа и поради това оспорва изменението на кадастъра. Така вписването на плажа в кадастъра бе спряно.

 

В решение на административен съд - Бургас от 9 декември т.г. се казва, че арх. Тихолов няма правен интерес да обжалва решението за вписването на крайбрежната територия като плаж. Съдът казва, че става дума за два парцела. Единият е изключителна държавна собственост, тъй като е крайбрежна ивица, а другата е публична държавна собственост и е предназначен за застрояване.

Арх. Тихолов не може да претендира за издаването на нов кадастър, защото сградата, за която има документи за собственост, е запазена, казва съдът.

 

"Сградата се запазва, както е отразена, като в кадастралния регистър се запазва и вписването на собствеността по отношение на нея. Тоест сградата остава остава в терен, който е в същия вид и се запазва изцяло, поради което правата на дружеството не са засегнати", се казва в решението на съда.

 

Скоро обаче въпросната сграда вероятно няма да я има. Само преди три седмици двуетажната постройка на плажа край сарая бе обявена от Бургаския административен съд за незаконна и подлежаща на събаряне.

 

Съдебните дела започнаха през август 2020 г., след като гражданските протести накараха Община Бургас изведнъж да се сети, че може би има нещо незаконно около сарая в "Росенец".

 

Едната от сградите, които бяха обявени за незаконни, бе именно двуетажната постройка на плажа. Тя е най-близо до мястото, където през юли 2020 г. лидерът на "Демократична България" Христо Иванов акостира с гумена лодка.

 

Фирмата "Стейтлайн", която се води за един от собствениците на обитавана от Доган резиденция, обжалва събарянето. Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Фирмата обжалва заповедта с аргумента, че сградата е вдигната на плажа през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци.

 

Дружеството обявява, че постройката е ползвана повече от 10 години, след като купува част от имотите в този район. По делото има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва миналата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 52086 |21.07.2021 Споразумението между Борисов и Ердоган на дъното на историята, в която България е единствената страна в ЕС, връщала опоненти на турския лидер . 14| 19087 |08.07.2021 Петър Бояджиев: Не се ли унищожи мрежата на Доган и Пеевски следва подмяна вместо промяна . 14| 11950 |03.06.2021 Диана Дамянова: След удара срещу Пеевски, Борисов губи близо една трета от богатството си . 14| 8022 |02.06.2021 Христо Иванов: Пеевски, Борисов и Доган опитват да си върнат контрола върху службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads