Реклама / Ads
15| 52095 |21.07.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Споразумението между Борисов и Ердоган на дъното на историята, в която България е единствената страна в ЕС, връщала опоненти на турския лидер

.
Бойко Борисов, Реджеп Тайип Ердоган Източник: БГНЕС
България е единствената страна в Европейския съюз, която връща опоненти на Ердоган. Това каза пред Дарик радио Тайфур Хюсеинов от Асоциацията на европейските журналисти. По думите му режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заглушил критичните гласове на журналистите.
 

„Седмина турски граждани заедно с още няколко бежанци от по-източни страни биват заловени на българо-румънската граница и за по-малко от 24 часа са предадени от българските на турските власти. Това е „много необходимо“ за новия режим в Турция. Така на практика европейска държава подкрепя това, което се случва в Турция. Българските власти не оказват никаква подкрепа и не приемат молбата на турските граждани, които искат политическо убежище у нас. Нека отбележим обаче, че тяхната основна цел не е България, а Западна Европа – Германия. У нас те са заловени и не получават така желаното политическо убежище и юридическа подкрепа, която се полага според международните договорености. Тихомълком са върнати на турските власти. Това става достояние на българската общественост, едва когато официалната турска пропаганда на режима на Ердоган тръби много широко за случая. Научихме за случая от турски медии. Информация от българска страна нямаше. В последствие колеги разнищиха случилото се. Последваха оправдания на тогавашните управляващи, според които надделял общественият интерес тези хора да бъдат върнати“, разказа Тайфур Хюсеинов.

 

По негова информация въпросният журналист все още се намира в затвора. „От седемте души, които бяха върнати на Турция, един е успял да избяга със семейството си. В момента има политическо убежище в западна държава. Той също има желание да предяви съдебен иск срещу България, но на този етап се нуждае от правно-юридическа подкрепа. Останалите са в турски затвор“, обясни Хюсеинов.

 

Според Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет големият проблем е участието на България в това споразумение между Бойко Борисов и Ердоган, което предвиждаше връщане на политическите опоненти на режима обратно в Турция.

 

„Това стои на дъното на цялата работа. В случая става дума за журналист от опозиционен вестник. Той е осъден на първа инстанция за това, че принадлежи и че е част от една терористична организация, но не му се вменява някаква терористична дейност. Вменявам му се просто, че той е бил част от т.нар. „Гюленистка медийна империя“. България е допринесла за неговото осъждане в Турция. Вторият елемент е серията от незаконни действия от страна на българската полиция. Не става дума за екстрадиция, а за едно противозаконно предаване. Когато той е казал, че иска убежище още в Русе, полицията веднага трябва да го постави в контакт с Агенцията за бежанците. След това започва процедура. Нищо такова не е имало. Става дума за една изцяло противозаконна и криминална дейност на българската полиция – нито достъп до адвокат, нито до преводач, никаква публичност. Това е изцяло криминална история, с която трябва да се занимае българската прокуратура, но едва ли“, обясни той.

 

Припомняме, че вчера стана ясно, че Европейският съд по правата на човека осъди България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение, и на правото на ефективно средство за защита по Европейската конвенция за човешките права.

 

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в неговата страна.

 

Вместо това той бил върнат на турските власти веднага, три месеца след опита за преврат през 2016 г. в Турция, се посочва в съобщение на съда. Държавата ни трябва да плати 15 000 евро.

 

Цялото интервю с Тайфур Хюсеинов и Красимир Кънев можете да чуете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 26086 |20.07.2021 Стефан Гамизов: Борисов заема страна на здравната олигархия, а не на българите . 9| 53264 |15.07.2021 Николай Милчев за Борисов: Наистина ли ни е свидно да гледаме гафовете и простащините на този семпъл, та семпъл човек? . 22| 10094 |15.07.2021 Стефан Гамизов: Борисов е продукт на руските служби, не се е ”самопроизвел” . 24| 101274 |05.07.2021 Полицаи към Борисов: Не ни благодари, защото само ни използваше

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads