Реклама / Ads
9| 12087 |04.05.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Нов гаф в столична община - уволнили директор, но след срока за наказание!

.
Мирела Гошкарян и адв. Кристиан Гьошев
Служители на Столична община сътворили недопустим гаф, като уволнили директорка на детска градина, след изтичане на двумесечния срок по Кодекса на труда, през който могат да ѝ наложат наказание. Директорът на Детска градина № 151 „Леда Милева“ в столичния район „Оборище“ Мирела Гошкарян е била уволнена от длъжност на 14 април 2020 година.
 

Повод за уволнението ѝ станала проверка в детското заведение, извършена есента на 2019 г. по инициатива на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов, по време на която обаче същата отсъствала, поради ползване на болнични. Открити били документални несъответствия, но не и финансови нарушения. Чобанов докладвал през месец ноември 2019 г. на Кмета Йорданка Фандъкова за резултатите от проверката, като предложил директорката Гошкарян да бъде дисциплинарно наказана.






На 09 януари 2020 година директорът се върнала на работното си място, като тогава и били изискани писмени обяснения от общината, а няколко дни по-късно тя дала такива.

След това обаче последвало пълно „мълчание“ и бездействие от органите на дисциплинарната власт, когато едва на 14 април 2020 година Мирела Гошкарян е повикана в Столична община, за да и връчат уволнителната заповед.

 

Интересното в случая е, че заповедта за уволнението ѝ е издадена своевременно от столичния Кмет Фандъкова на 20 януари 2020 година, но по неясни причини връчването се е забавило с около 3 месеца. Кодексът на труда обаче е категоричен, че служителят е уволнен от момента на връчването на заповедта.

 

Основното нарушение тук е, че според чл.194 ал.1 от Кодекса на труда дисциплинарно-наказващият орган има двумесечен срок да уволни служителя от момента, в който открие нарушенията му. Този срок не тече, когато служителят ползва отпуск или болнични. В конкретния случай за периода от 09 януари до 09 март 2020 г., Гошкарян е отсъствала само два работни дни, следователно срокът за налагане на наказанието ѝ е бил до 12 март. Както се спомена, по неясни причини заповедта на Йорданка Фандъкова не е била връчена до тази дата, поради което уволнението се явява незаконно на формално основание.






Според адвокатът на уволнената – пловдивчанинът Кристиан Гьошев това нарушение е съществено и не може да се поправи или оправдае от други факти.

 

„Посъветвах клиентката ми да не избързваме със завеждането на съдебно дело, а да предприемем дипломатичен подход като сезираме Кметът на Столична Община г-жа Фандъкова и и съобщим за допуснатата непоправима грешка от нейните служители, с молба да отмени уволнението и да я възстанови на работа. В противен случай Съдът ще го стори след определен период от n-време, когато общината и всички ние ще платим от джоба си разноските по това дело и шестте заплати с лихвата на уволнената. Тази цялата хамалогия може да бъде спестена. Госпожа Гошкарян е била директор 17 години на тази детска градина и ако е имала някакви административни пропуски, законът задължава да ѝ бъде указана методическа подкрепа, а не да бъде уволнена директно, особено когато няма настъпили вреди от констатираното.“, заяви адв.Гьошев.

 

На въпрос дали все пак кметът Фандъкова лично е известена за случая адвокатът отговори: „Подали сме молбата в Столична община с входящ номер. Направил съм си труда да известя лично разглеждащата я експертна от отдел „Човешки ресурси“, като подробно и обясних случая предвид, че може би не е юрист. Също така съм съобщил за случая и на общински съветник от групата на ГЕРБ, чието име нямам позволението да цитирам, но съм убеден, че ще стигне до знанието на Кмета. Не съм известявал лично г-жа Фандъкова затова, тъй като не искам да я притеснявам в такова особено време за столицата и държавата, но мисля, че предприетото от мен е достатъчно, за да избегнем едно дело с предварително ясен край.“






Адвокат Кристиан Гьошев заяви още, че в този тежък икономически период за страната ни, като граждани трябва да се отнасяме отговорно и пестеливо към бюджетните средства, а виновниците в администрацията за подобни пропуски трябва да понесат своята отговорност – както дисциплинарна, така и морална.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11890 |21.04.2020 Читател на Фрог: Създава се ХАОС от институциите, което те наричат “Извънредно положение” . 33| 29929 |08.04.2020 Само във Фрог: Мавродиев като Горанов ползва безвъзмездно огромно жилище и знае офшорките на властта . 35| 30003 |03.04.2020 Татяна Дончева: Изцъкленият поглед на Горанов само ме предизвиква, не само Нено Димов ще седи на наровете . 5| 7994 |01.04.2020 Магдалена от Лондон пред Фрог: Държавата поема 80% от заплатите на хората без работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads