Реклама / Ads
14| 14428 |08.03.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Симптомът ”хищен български мачо”: Няма не искам, няма недей

.
6 минути и 28 секунди отвращение. 6 потресаващи минути и 28 отвратителни секунди един мъж, еманация на токсичната мачо култура в България, който се тупа в гърдите, че е най-великият шоумен на всички времена, гледа като хищник пред камерата едно притеснено чернокожо момиче и я пипа, защото “така му харесва”. Срам ме е.
 

Видеото на Слави Трифонов е пуснато ден преди Международния ден на жената. Вероятно за да покаже, че големият български мъж, за какъвто се има, намира всички жени за красиви и може да се отнася към тях като истински джентълмен. 

 

Трудно е обаче да се опишат тези 6 минути и 28 секунди. Първо защото Трифонов е много далеч от представата за джентълмен. Разсърди се Трифонов, че обществото се разгневи на него и сценаристите му, когато пуснаха онази гнусна песен по адрес на Лена Бориславова. Било политическа сатира, рекоха. Добре. А това какво е? 

 

Разбирате ли, поведението на Трифонов е симптом. Симптом, от който страда цялото ни общество. И проблемът не е само в това, че шоуменът, лидер на една популистка политическа партия, е навлязъл в личното пространство на едно младо момиче, гледа я изпитващо с поглед, прегръща я без да пита, защото “много хубаво мирише” и защото на него “така му харесва”. Проблемът е и в това, че много хора се възхищават на подобно поведение, че го поощряват и че сигурно много често му подражават. Само вижте коментарите под видеото на Трифонов. 

 

Да бъдеш бял мачо е върхова цел сигурно за половината български мъже. Защото обществото ни е издигнало в някакъв криворазбран култ подобни личности. Вижте само възходът на Бойко Борисов - харизматичен главен секретар на МВР, леко простоват, но с много “мъжество”, който обича жените, не се свени да ги докосва и който се оказа преди време прихванат в един аудиозапис да казва “проста кърджалийска п*тка” на собствената си депутатка Цвета Караянчева. На такива хора подражава българинът. Защото те са станали успешни. И за това сме виновни ние. 

 

Трудно е да се опишат тези 6 минути и 28 секунди. Защото те съчетават в себе си всичко онова, което е грешно в една демократична държава, претендираща да е част от западната европейска цивилизация. Защото това видео съчетава в себе си расизъм, сексизъм, и зле прикрити наклонности към агресия от типа: Ще правиш, каквото ти кажа, защото си на моя диван,  иначе... 

 

Звучи ли ви познато? Може би на всяка четвърта жена у нас й звучи познато. 

 

Кое е момичето? Казва се Полина. Осиновена е от българи, след като е изоставена от нигерийските си родители у нас. Води нормален начин на живот - изучила се е, работи в хранителен магазин в столицата. И е имала нещастието да седне на дивана на Слави Трифонов. Лошото е, че обществото у нас не я защитава от хищните очи на застаряващ мачо.

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10039 |21.02.2023 Борбата на “Възраждане” за запазване на българския лев минава през абонамент в… евро . 17| 11412 |08.02.2023 Мика Зайкова: Служебното правителство наблюдава как ограбват българския народ . 39| 21851 |31.01.2023 Не, не ни предлагат евро, което стъпква ”българския лев” . 17| 8310 |01.11.2022 Теодор Ушев: Българският народ ненавижда и презира будителите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads