Реклама / Ads
17| 12136 |22.04.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Скандал в УНСС! Дисциплинарно уволниха доцента, скочил срещу политическата визита на Борисов в университета

.
Мартин Осиковски
Доц. Мартин Осиковски, който се противопостави на политическото посещение на Бойко Борисов в УНСС по време на предизборната кампания, е дисциплинарно уволнен. Студенти и преподаватели са излезли с Петиция срещу отстраняването на преподавателя. В документа се посочва следното:
 

Ние, долуподписаните студенти, университетски преподаватели и граждани, категорично възразяваме срещу наложеното наказание „ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ“ на доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

 

На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС с публично изявление на неговия личен профил в социалната мрежа Фейсбук във връзка с осъществено посещение на председател на политическа партия и кандидат-депутат на територията на Университета. Това беше заявено като форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в Университета.

Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

 

Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател.

Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4974 |10.01.2021 Доц. Шиваров: Ваксинационният скандал в Сандански не ме изненада . 29| 38917 |03.07.2020 Нотариус от „Осемте джуджета“ валидира скандални сделки за „Дунарит“ и „Полиграфията“, свързани с Делян Пеевски /документи/ . 5| 18865 |31.03.2020 Сани Жекова за затварянето на планините: Скандално, следващата вълна ще е на хора с психични проблеми . 4| 6161 |05.03.2020 Проф. Ивайло Дичев: Подмяната на един скандал с друг - новото господство над народите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads