Реклама / Ads
7| 6291 |10.11.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Н. Слатински: Управляват ни хора, които ги нямаше на 10 ноември

.
Николай Слатински
Управляват ни хора, които ги е нямало на 10 ноември 1989 г. Нямало ги е не защото не са били родени. А защото не са били видими, не са били личности, като правило са били сред утайката на обществото - пасивни, приспособленци, сметкаджии, хитреци, страхливци и безлични.
 

Всички бащи, герои, страдалци, грешници, жертви на трансформацията се отрониха в небитието на процеса на променяне на България. Останаха те. Зле образовани, зле възпитани, некомпетентни, арогантни, егоистични, самовлюбени и самодоволни...

 

Те са тези, които се спотайваха, които се ослушваха, които си правеха тънки сметки, които търпеливо изчакваха да мине първо страшното, после неясното, след това трудното, сетне сложното.

 

Ние и дошлите след нас минахме и през огъня, и през водата, и през медните тръби, и през болките, и през обидите, и през разочарованията. Ние платихме непосилно висока цена, нас ни ругаят, мразят, осмиват и забравят.

 

А те дойдоха наготово. Хвърлиха овчите кожи на безобидните и кротки душици, а понеже и грам от себе си не са пожертвали, за да се случи това, което се случи, те не го и ценяха. Те не го и ценят, затова го омаскаряват, превръщат в уродливо и нечисто. От един момент нататък те излязоха на повърхността и започнаха да се впиват като кърлежи в тялото на демокрацията, да бъркат с алчни ръчички из душата ѝ, да я насилват и принуждават да застава в неприлични пози пред тяхната властова и материална похот.

 

Те са всъщност наследници на най-лошото от соца и бързо се възползваха от най-лошото от демокрацията. Затова са те сега и се канят още дълго да бъдат. Те, а не другите - които можеха да запазят най-доброто от соца и да постигнат най-доброто от демокрацията.

 

Да, има много лошо днес и има много добро днес.

 

Но аз вече знам твърдо - доброто днес е въпреки тях и те нямат заслуга за него. А лошото е поради тях. Най-вече заради тях.

 

Да са живи и здрави. В края на краищата те ни надиграха, те ни надцакаха. Вярно е, че играха нечестно, че мамеха и лъжеха, че шмекеруваха и използваха белязни карти. Но ние също сме си виновни, ние също сме виновни пред България. Защото всички добри и силни карти бяха в ръцете ни. Ала ние не ги изиграхме добре. Затова и ни изиграха - изиграха ни хората от утайката на соца и техните духовни, а понякога и техни родни деца.

 

Николай Слатински




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6867 |02.11.2020 Адв. Емил Василев: Светът и страната ни се управляват от идиоти . 1| 6312 |01.11.2020 Николай Слатински: Станахме заложници на властници, които не знаят как . 7| 7968 |26.08.2020 Доц. Киселова: Ужасявам се, че конституцията ще подготвят хора, които правят законите . 5| 13801 |12.08.2020 Проф. Слатински: Гешев започна агонията на правителството, Сачева ще го довърши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads