Реклама / Ads
24| 17586 |27.11.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Не, случката в Енергото в Силистра не е нормална и калипетреницът с парти грила не е герой

.
Първо искам да кажа - разбирам. Разбирам гнева на един баща, който 24 часа няма ток, не знае как да нахрани децата си, защото зимата дойде и явно ни свари неподготвени (отново), бяха причинени хиляди аварии и стотици хиляди хора останаха без ток. Разбирам. Разбирам раздразнението, желанието всичко да стане сега, веднага. Но това, което се е случило в Енергото в Силистра определено не е нормално. И е важно да го кажем. 
 

“Мъж, останал 24 часа без ток, си донесе скара и опече сандвич в офис на Енергото”. Заглавието към тази новина привлече вниманието ми. Казах си - смешно, гениална хрумка. Но това, което видях в 8-минутното видео ме накара по-скоро да се отвратя. 

 

Бесен жител на Калипетрене буквално нахлува с гумени ботуши в сградата на Енергото в Силистра с хартиена торбичка, тръшва на масата парти грил, вади компот, нож, луканка, хляб и не спира да крещи. Заплашително размахва нож. Не бил ял 24 часа - нито той, нито децата му. Живеел ли в нормална държава, пита. Не знам, не се наемам да кажа. Това 21 век ли е? Да, 21 век е. 

 

И съжалявам да спукам балона му, но аварии заради лошо време се случват в цял свят. Хората остават без ток заради студа, стоят блокирани дни наред заради жестоки бури и никой, повтарям - никой не може да върви срещу природата, а отстраняването на аварии отнема време. 

 

Неприятната сцена, заснета във видеото, което спокойно циркулира в социалните мрежи, е гледано от хиляди хора. В коментарите мъжът е похвален заради поведението си. Заедно с него в махленската свада участва още един мъж, който остава зад кадър. Навикани във видеото са двама пенсионери. Единият - без зъби, който вероятно работи като охрана в енергото, за да си докара някой допълнителен лев към и без това нищожната пенсия. 

 

“Айде да видим какво ще стане!”, “Удари ма, бе!”, се чува в скандалния клип. 

 

 

Разбирам ги - бесни са, след 24 часа без ток, вероятно стояли на тъмно и студено. Но искам да попитам - това ли искат да възпитат у децата си тези хора? Махленски маниери, агресия? И не, не става дума за овчедушие. Човек може да търси правата си, да пита, да изисква от институциите. И трябва. Но не е това начинът. В сградата на Енергото работят хора, от които така или иначе нищо не зависи по отношение на авариите. Охраната също няма отношение към неволите на тези бесни мъже.

 

Питам се - нормални хора ли сме? Нормални хора ли сме, ако виждаме мъжът от Калипетрене с гумени ботуши като герой. Нормални хора ли сме, ако виждаме в тази случка нещо напълно естествено? Защото не би трябвало. Защото този мъж с парти грила можеше да не размаха кухненски нож, можеше да размаха пистолет. И тогава заглавията в новините щяха да са други.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12366 |24.11.2023 Специално за ФрогНюз от проф. дпн Владимир Радулов: Защо вече не гласувам? Или за забравените и дискриминираните избиратели . 22| 12529 |23.11.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Овчаров манипулира за "Газпром", слага ябълките и крушите в една кошница . 7| 11451 |22.11.2023 Войната в Народния театър продължава на няколко фронта - от съда през изпълнителната власт . 5| 7259 |21.11.2023 Чакаме Боби Михайлов да подаде оставка. Няма механизъм, по който да го отзоват от БФС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads