Реклама / Ads
18| 8912 |24.08.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Созопол ми е Тенерифе, не по красивите гледки - по цените. Даже е по-скъпо!

.
Източник: личен архив
Изберете Българското Черноморие за лятната си почивка - водата е гарантирано чиста. Този призив чуваме всяка година от управляващите, като ни се налага да ставаме свидетели на гледки на министри по бански, потопени във водата до колене - доказателство колко е хубаво по родното ни Черноморие.
 

Надеждите водата наистина да е чиста отправяме към оторизираните лица, които всяка седмица правят необходимите изследвания. Разчитаме на това, те да не ни лъжат!


От туристическия бранш в началото на май се зарекоха, че очакват добър сезон, хотелите са в готовност (нищо, че в тях почти не работят българи, чудно защо ли? бел.ред.), а ресторантите ще предлагат добра кухня. За пореден път те призоваха тази година българите да изберат българското.

 

Ще ги послушаме!


В разгара на летния сезон от ФрогНюз решихме да проверим какво се случва в една от най-силните ни дестинации - Созопол. Любим град на много българи и не случайно - духът, който се носи от Стария град с къщичките, малките каменни улички, артистичните сергийки, уличните музиканти и артисти е изключителен. Абе, в общи линии Созопол си е Созопол. 







Като едни отявлени почитатели точно на това място, решихме да се разходим първо из Стария град. Усещането е, че сякаш за последните 20-30 години там нищо не е мръднало, сергийките със старинните облекла, където правят снимки, папагалите, картините на улицата, сладоледите, всичко си е на точното място, сякаш времето е спряло. Може би в това му е чарът на това място.


Разхождайки се из Стария град, чуваме доста българска реч, но и гневни коментари: “Тази година в Созопол са се оляли!”

 

С какво ли пък толкова да се оляли се чудим, но малко по-късно след разходката, когато седнахме в един от ресторантите край централната улица разбрахме с какво - с цените. Всъщност се оказа, че няма значение в кой ресторант в Стария град сядаш - цените са едни и същи. Навсякъде четири салати с четири основни и по няколко алкохолни напитка плюс безалкохолни ни излизаше средно около 300 лв. 


Една салата струва около 20 лв., сафридът, миджитът, барбунът също. Пърженият калкан е около 50 лв., плато черноморски риби - 70 лв., чаша вино струва 10 лв., бутилката между 50 лв. и 100 лв., бирата от 6,50 лв. нагоре., а кафето средно 5 лв. 

 

Салати:
.
Снимка: ФрогНюз

 

Напитки:
.
Снимка: ФрогНюз

 

Винен лист:
.
Снимка: ФрогНюз


Сядаме и в заведение на плажа, близо до къмпинг Градина. Тук цените са що-годе същите, но все пак трябва да се има предвид, че сме на плажа, т.е. евтинко е за плажа, направо си е тънкана в заведението, в което сме седнали.

 

Салати, основни:



.

 

Напитки:
.

Разговаряхме с местен човек, който сподели, че “малко по-височките цени” тази година се дължат на това, че били вдигнали наемите на ресторантите, а реално сезонът е само два месеца и няма как да работят на по-ниски цени, това е минимумът. 


Цените за настаняване в община Созопол също са по-високи в сравнение с миналата година - увеличението е между 10 и 15 на сто, твърдят хотелиери и ресторантьори. 


Собственици на хотели се оправдават, че това се дължи на повишените разходи за поддръжка на обектите и увеличението на заплатите на работниците (които пак подчертаваме, голяма част не са от български произход). 


В началото на сезона кметът на община Созопол Тихомир Янакиев изрази мнение, че ръстът в сектора ще бъде поне 10 на сто през тази година. Дали тази прогноза ще се сбъдне, ще разберем в края на сезона.


Идвайте към българското Черноморие, супер е!


Решихме да излезем извън пределите на страната. Не се отправяме към Гърция или Турция, които се превърнаха в доста комерсиални за българите дестинации. Хвърляме поглед към остров Тенерифе в Испания. 


Оказва се, че храненето навън не излиза особено скъпо, въпреки че може да намерите по-изискани ресторанти, дори такива със звезди Мишлен.

 

Menu del Dia (дневно меню) в Тенерифе Юг - от 10 €, включва предястие, основно ястие и напитка. 







Menu del Dia в Санта Крус де Тенерифе - около 10 €, включва предястие, основно ястие и напитка. 

 

В столицата и местата, които обикновено не са туристически, ще намерите подобни предложения, но само през делничните дни.


Цената за обяд/вечеря а ла карт за двама е между 25€ до 50€ в евтин до среден клас ресторант.


Цената за един приличен коктейл е между 5€ до 10€. 


Бирата струва между 1,5 € до 4 € на повечето места. 


Всичко, което можете да ядете на шведска маса в Тенерифе е между 11 € (Rong Cheng в Playa de Las Americas) до 17 € на човек (монголски барбекю ресторант в Los Cristianos).


Нужно ли е да продължаваме?

 

Созопол ми е Тенерифе, но не по красивите гледки - по цените!


Заповядайте на българското Черноморие, водата е гарантирано чиста!

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7676 |22.08.2024 Дойдоха за гей хората, защото ги търпяхме. Напомняйте - диванът създаде Хитлер . 3| 4482 |22.08.2024 Адвокат за ЛГБТ пропагандата в училище: Народните представители решиха да се борят с несъществуващи чудовища . 1| 9903 |21.08.2024 Водата във всички язовири за питейно-битово водоснабдяване и напояване намалява . 10| 3749 |20.08.2024 Проклятието да се занимаваш с наука в България: Блок 58 или защо учени са принудени да напуснат домовете си?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads