Реклама / Ads
11| 4654 |12.12.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Станишев: Трябва да върнем надеждата на Европа

.
„Европа е в криза или по-точно е атакувана от много различни кризи и има нужда от нова визия, от перспектива, от силно лидерство. Трябва да върнем надеждата на европейците в европейския проект. Крайно десните партии използват страха, национализма и популизма. Те залагат на бягството в националните идентичности, на връщането към племенната принадлежност. А това убива Европа.“, каза лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.
 

По отношение на загубата на левицата на местните избори във Франция, Станишев заяви: „поражение претърпя не само левицата, но и традиционната десница. Националният фронт направи сериозен пробив, залагайки на национализма. Но традиционните пратии загубиха и защото французите не виждат реални ползи и подобрения в живота си. Все пак социалистическата партия във Франция се държа много по-отговорно като подкрепи десните кандидати, за да не спечелят националистите. За съжаление,  десните не постъпиха по този начин. Винаги, когато са заплашени основните ценности на демокрацията, левицата е готова да направи подобна стъпка, макар и тя да се тълкува като слабост.“


Огради или посрещане на емигрантите в Европа? „Не е лесен отговорът на този въпрос“, коментира евросоциалист № 1. „Първо трябва да има чисто човешка, хуманитарна помощ за стотици хиляди хора, които реално бягат от война, за да спасят своя живот и живота на децата си. И тук става дума за човечност, а не за принципите на ЕС или на ООН. Всяка държава, в която пристигнат бежанци, е длъжна да им помогне. Но наред с това, много европейци се страхуват, че това не е просто една бежанска вълна заради конкретна война, а цялостна промяна в ситуацията в света.  Тази ситуация изисква нови решения. И наред със солидарната помощ за бежанците  от всички страни-членки на ЕС, трябва да има цял комплекс от мерки и политики.

Първо, да се помогне на всички бежанци близо до територията на Сирия - над 2 млн. души в Турция, над 1 млн. души в Ливан, близо 1 млн. в Йордания, като се подпомогнат финансово агенциите на ООН.

 

Второ, нужна е много по-активна политика на Европа за стабилизиране на Близкия изток и Северна Африка. Говорим за мирно, политическо стабилизиране. За това трябва инициатива, кураж, защото докато има война и нестабилност, хоратащ ще бягат. И Европа трябва да бъде много по-категорична в това отношение и да поеме инициативата. Трето, да се укрепят външните граници на ЕС. И не на последно място, тероризмът е сериозна заплаха. Необходима е широка коалиция срещу Ислямска държава, където геополитическите игрички да бъдат загърбени, защото рискът е твърде голям за всички. Пето, нова интеграционна политика вътре в ЕС, защото проблемите не идват толкова от бежанците – терористичните атаки в Париж например. В тях участваха граждани на ЕС, които са второ или трето поколение имигранти“, обобщи Станишев стъпките за разрешаването на бежанската криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5035 |10.12.2015 Атанас Мерджанов: Политиците не трябва да правят реформа за магистратите . 0| 5853 |24.11.2015 Ренета Инджова: Можем да се превърнем в мишена на всички, които искаме да изиграем . 21| 5912 |27.09.2015 Стефан Софиянски: Трябва ни ново държавно устройство . 25| 7101 |12.08.2015 Асен Генов: БСП не се срамува от историята си, а трябва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads