Реклама / Ads
1| 7179 |28.06.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Стоян Александров: Искров си тръгва с петно заради КТБ

.
Стоян Александров
Повече от справедливо е подаване на оставка от Иван Искров. Още през 2008 г. заявих в НДК и на срещи с президента, че това не е човекът, който да е начело на банката. И това се потвърди с настъпване на кризата. Няма да бъде наказан, но му е достатъчна моралната присъда. Ще остане петното, че при неговия мандат се е стигнало до ликвидиране на КТБ. Това каза пред bTV финансистът Стоян Александров.
 
Бившият финансов министър напомни, че по това време БНБ не е успяло да овладее процесите на „разюздано кредитиране”, последвано от депозитна война.

Тепърва ще видим,  каква ще е цената от ликвидиране на банката. Избраният път се оказа, че е най-скъпият, допълни той.

Никой няма да възстанови гарантираните влогове. Тези, които сключиха цесии, спасиха част от парите си. Но се видя,  че датата на ликвидация не е 30 септември, а 7 ноември. Всички цесии преди 6 ноември няма да бъдат признати, обясни той. Александров призна, че самият той за една част от парите си е направил цесия, другата е в КТБ. Парите от цесионера ще се върнат някога във времето, поясни още финансистът.

„Защо не извадихме списъка на хората, които са получили големите кредити от КТБ?”, запита Александров.Той се изказа скептично и за предстоящото международно разследване на източването на финансовата институция – според него може да се стигне до имена, но не е ясно дали има законови механизми парите да бъдат върнати.

Димитър Радев е изключително трудолюбиво момче и отговорен. Друг е въпросът, защо се съгласи. Предимството му е, че има голям опит, работил е в МВФ и ще бъде припознат от ЕЦБ. Ако си подбере добър екип, поне двама подуправители ще бъдат нови. Това, че не е  банкер, не е голяма загуба. Така Стоян Александров характеризира най-спряганата фигура за нов управител на БНБ.

Не е за пренебрегване кандидатурата на Виктор Йосифов, нищо че ми е колега. С перфектно поведение, ерудиран, но не е публична личност, каза още бившият финансов министър, като даде добра оценка и на някои други кандидатури за гуверньор.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас няма полезен ход - ако отстъпи пред исканията на кредиторите, ще бъде свален. Ако ги приеме, също ще бъде свален. Това мнение изрази още  Стоян Александров. "Но в единият случай той ще си тръгне с гордо вдигната глава, че е отстоял интересите на държавата, а във втория - ще го нарекат продажник и ще се превърне в политически труп", допълни той.

Според Александров Гърция няма да бъде оставена да фалира, тъй като големите държави, включително и САЩ, нямат интерес от това. По думите му, в България би възникнал проблем с банките с гръцки собственици само, ако вложителите им постъпят неразумно и неадекватно.

Той посочи още, че ако Гърция напусне еврозоната и се откаже от еврото, ще влязат в спиралата на инфлацията, а драхмата ще се обезцени. "За останалите държави, включително за нас, това ще бъде изгодно - летуването ще ни е по-евтино", обясни Александров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5290 |24.06.2015 Стоянова: Искров не пое морална отговорност, пази си CV-то . 15| 8308 |26.05.2015 Х. Александров: Ромите имат нужда от адвокат, но ДПС не е подходящ . 8| 8125 |28.04.2015 Адв. Стоянов за Фрог: Осъдих кмета на Пазарджик за „идиот” и „щурчо” . 22| 8033 |27.04.2015 Адв. Симеонов: „Моме Калино" бе за рождения ден на Искров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads