Реклама / Ads
16| 9629 |01.05.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Тодор Коларов: Няма съд за Христо Бисеров

.
Христо Бисеров
Ако Христо Бисеров бъде привлечен като обвиняем за пране на пари, ще може да се реализира лесно международното сътрудничество за оказване на правна помощ, уредено с договор между ЕС и Яония през 2010-а година, каза пред БНР бившият председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин Тодор Коларов.
 

При казуса с Христо Бисеров има едно движение на суми извън територията на страната. Тъй като се цитира от ръководството на Комисията за конфискация, че става дума за изкупуване на акции, притежавани от г-н Бисеров и семейството му от дружество в Япония, несъмнено ще бъде нужно международно сътрудничество. Трябва да погледнем дали Япония е страна по международните конвенции, които се прилагат в такива случаи. Две особено важни са конвенцията на ООН за противодействие на трансграничната организирана престъпност и конвенцията за противодействие на корупцията. Любопитното е, че Япония не е страна по тези две конвенции и те не са в сила за нея, т.е. веднага се появява един проблемен момент с международната правна помощ. От 2010-а година има един договор за международна правна помощ между ЕС и Япония, който България би могла да използва само че там се изисква двойна наказуемост, т.е. деянието, за което се изисква правна помощ, да бъде престъпление както по българския, така и по японския закон. Ясно е, че Япония има значителни резерви към въвеждане в своето законодателство на престъпленията, предвидени в тези две конвенции и много трудно би се реализирало сътрудничество. Освен това по отношение на данъчните престъпления, винаги има затруднения за реализиране на сътрудничество между държавите. Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Бисеров за избягване на плащане на данъци в големи размери, нарушение на валутния закон и подаване на декларация с невярно съдържание към Сметната палата. Само че тези престъпления не са престъпленията „пране на пари“, а такива, свързани с данъчни престъпления.  Възможно е тези деяния в Япония въобще да не се престъпления, а само административни нарушения и възползвайки се от възможността, която дава конвенцията между ЕС и Япония, Япония просто да не предостави тази правна помощ. Не съм особен оптимист за делото срещу Христо Бисеров, обясни Коларов.

 

Той  беше категоричен, че са необходими промени в Закона за конфискацията, тъй като той е неефективен: В настоящия момент Законът е изключително неефективен. Трябва да се приеме нов закон. Преди три години имаше най-различни становища против закона. В крайна сметка това, което се постигна е, че Законът е неефективен. В него има откровено нужда от поправително тълкуване в някои случаи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6203 |24.04.2015 На 9 септември няма кой да пази небето ни! . 46| 8365 |06.04.2015 М. Андреев: Много депутати уж нямат фирми, а ги возят грамадни коли . 15| 6981 |10.03.2015 Т. Тодоров за Фрог: Българинът е зле, защото е скатавка . 10| 5782 |28.01.2015 Лечков: Няма задкулисие, завесите са паднали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads