Реклама / Ads
3| 10800 |31.05.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Н. Цонев за Фрог: Нарушава се закона за заплатите на военните

.
Николай Цонев
Преди да обещае заплата от 2500 на войниците, Ненчев обеща, че ще повиши коефициентите, които са в закона за отбрана. Само че преди да го обещаят, те трябва да изпълнят тази част от закона, която е вкарана по времето, когато аз бях министър. Там има едно увеличение от 33% за войниците и 25% за сержантите. В бюджета фонд работна заплата за последните 7 години не се е променял.
 
Тоест тези пари, които са 100-на милиона от фонд работна заплата се губят. Използвани са не за военнослужещите, а за нещо друго.А това си е нарушение на закона отвсякъде, добавя бившият министър на отбраната Николай Цонев.


Един министър за да вземе някакво решение и го обещае, трябва да се обоснове и мотивира.А по-смешното е, че в цялата история негов съветник обяснява, че министър Ненчев се изказал емоционално за заплатите на военните..Малко прилича на случая с Радан Кънев, който налага президента за кандидат президент. Ако това беше станало при мен, то този човек щеше да престане да ми бъде съветник. Съветниците, когато искат да кажат нещо, би трябвало да се консултират с министъра. Министър Ненчев смята ген. Запрянов за коппетентен по военните въпроси, защото е бил в НАТО, но той няма елементарни понятия за отбранителни способности. така коментира случая с изказване на съветника ген. Запранявов, който заяви пред журналисти, че изказването на министър Ненчев за заплати на военните от 2500 лв. било емоционално и условно.

Преди да обещае заплата от 2500 на войниците, Ненчев обеща, че ще повиши коефициентите, които са в закона за отбрана. Само че преди да го обещаят, те трябва да изпълнят тази част от закона, която е вкарана по времето, когато аз бях министър. Там има едно увеличение от 33 процента за войниците и 25 за  сержантите. В бюджета фонд работна заплата за последните седем години не се е променял. Тоест тези пари, коеито са сто -сто и пет-шест милиона от фонд работна заплата се губят. Използвани са не за военнослужещите, а за нещо друго.А това си е нарушение на закона отвсякъде. И сега след като тези пари не са дадени на военнослужещите, изведнъж казват, че ще увеличат коефициентите, което значи, че се търси начин за отклонение на средства от фонд работна заплата за някакви други цели. Ще напомня, че новите вертолети  бяха платени няколко месеца по-рано от датата предвидена в договора, обясни Цонев.

Самите военни и то военните от ГЕРБ коментират, че ако не съм предприел необходимите мерки на времето/ за окомплектоване на армията, вдигане на заплатите и др./ вече нямаше да имаме армия. Повтарям, това коментират гербаджийските военни. Ние предприехме тези мерки, защото ни беше ясно що е то професионална армия, допълни той.

Бившият министър на отбраната коментира и участието на армейскиш подразделения в охраната на границата от бежанци. Днес армията се разглежда като някакъв придатък, който харчи пари от бюджета и не носи никакви приходи на държавата.Има някакво решение военните да участват в охраната на границата. Но те военните само гледат страшно.Самият факт, че тези бежанци, които са минали Кулата и са ги хванали в Бургас говори, че МВР си върти бизнеса с бежанци, а министерството на отбраната опира парсата за охрана на границата, категоричен е Николай Цонев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6008 |30.05.2016 П. Славов за Фрог: Службите ще могат да злоупотребяват с данните на хората с новите поправки . 8| 5946 |18.05.2016 А. Стефанов за Фрог: Калфин напуска НС, но се запътва към „Дондуков” 2 . 9| 7059 |12.05.2016 Ев. Славкова за Фрог: Провокация е хипотезата, че Борисов и Плевнелиев ще си сменят постовете . 0| 6347 |13.04.2016 Ризински за Фрог: Груевски използва българофилите в Македония, когато е в криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads