Реклама / Ads
13| 32353 |15.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Гълъбова пред Фрог: Г-н Борисов, вие сте отговорен за мизерните ни заплати, под чии прозорци да протестираме?!

.
„Г-н Борисов, нашите заплати се определят от хора от вашия екип – министъра на здравето и на финансите, които вие сте назначил и провеждат вашите политики. Е, под чии прозорци да протестираме тогава?”
 
Тези и други въпроси за кривиците в болното ни здравеопазване задава в коментара си пред „Фрог нюз” директорът на държавната психиатрична болница „Св.Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова.
 
Много е крайно медици да замерят зам.-министър на здравето с яйца. Ама и всичко, което се случва в нашия сектор, е доста крайно, въпреки че от 10 години държавата ни е член на ЕС, че в момента тече евопредседателство, на което сме домакин и че в крайна сметка живеем в 21 век.

Не съм чувала да не плащат изработени заплати на лекари и медицински сестри, както и на целия персонал в болници, в други страни, членки на съюза. Всички сме свидетели как в рамките на 1 година взеха да гърмят като бомби държавни и общински болници.

Замислих се за едно изказване на д-р Илко Семерджиев, когато беше служебен министър на здравеопазването. Беше по повод на това, че болниците вършат търговска дейност и трябва да бъдат регистрирани по търговския закон.

Направиха общо от здравеопазването пазар. А пазара и здравеопазването имат базисни различия – едното е интензивно, живо, с много инструменти да реагира на всяка промяна. Докато здравеопазването е консервативно, с много силно изразени социални функции.

А тук ние изведнъж  и общо приложихме всичко от пазара върху здравеопазването, само че без инструментариума. Казаха ни: „Бъдете търговци, правете пазар, ама без инструментариума”.  И пак трябва да приемаме тежкоболни пациенти без осигуровки, с финансови ограничения.

В последните години като ни сочат за добро някоя болница, стъпват само върху финансовите отлични показатели. Абе, хора, това да не е банка или финансово счетоводна къща?!

Лечебните заведения имат съвсем различна мисия. Забравихме диагностично-лечебните резултати, които са най-важни – степента на здраве, с която излиза даден пациент от болницата, а не колко тя е спечелила. И какво да очакваме?!

Трябва да се спре безумието частните и държавните, общински лечебни заведения да работят на общ принцип. Разделете ги, иначе  е катастрофа!

Категорично съм против злоупотребите в системата и виновниците трябва да понесат цялата тежест на закона. Обаче отговорност носят и онези, които създадоха предпоставките за този порочен модел.

Нашите 12 психиатрични болници са много мизерни, но не са търговски дружества. Колеги от онези, които са обаче ми споделят, че вече не се издържа там, защото сутрин рапортите им започват с това колко пациенти са приети, колко са изписани и колко е оборота.

Повечето лекари са милосърдни, състрадателни, но са ограничени в рамките на постоянни сметки. Получи се така, че всички са заети да изчисляват печалбата си, а тежко болните по спешност ги прехвърлят винаги в държавните болници – „Пирогов”, ВМА, „Света Анна” и др., но не ги пращат в големите търговски здравни заведения, нали?

Създаде се всичко възможно да бъде противопоставено частното и държавното в системата.

Останах без думи от бездушната, арогантна реакция на зам.-министър Жени Начева, която отдавна е в системата и няма защо да се оправдава, че е от скоро, по повод на протеста на колегите във Враца, където я замеряха с яйца.

Какво искат нашите управници? Всички лекари и сестри да заминем от тук, ли? Да, можем да го направим, но това ли е решението? Трябва ли това, че сме отговорни, днес да се обръща срещу нас?

Цели региони вече се оголват откъм лекари и медицински сестри.
Преди дни пък премиерът обяви, че не можело всеки да протестира под прозорците му по повод на протеста на медсестрите.

Г-н Борисов, нашите заплати се определят от хора от вашия екип – министъра на здравето и на финансите, които вие сте назначил и провеждат вашите политики. Е, под чии прозорци да протестираме тогава?

Записа Аделина Делийска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16648 |15.05.2018 Само във Фрог: Искат да откраднат „Месершмит“-а, открит край село Марица . 3| 7221 |10.05.2018 Адв. К. Симеонов за Фрог: 3 г. ще се четат диспозитивът и присъдата по делото КТБ . 13| 14079 |07.05.2018 Арман Бабикян: Когато има проблем, Борисов го няма, когато трябва да се потупа по гърдите, е първи отпред . 12| 13807 |04.05.2018 Владо Береану за Фрог: Борисов „призна”, че няма да бори корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads