Реклама / Ads
13| 7005 |05.03.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Всяка четвърта българка жертва на сексуално насилие

.
23% от българките, или почти всяка 4-та жена у нас, е била жертва на физическо или сексуално насилие от страна на партньора си. 14% пък са жените у нас, които са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор.
 

Това сочи най-мащабното по рода си изследване в света, посветено на насилието над жените. Изследването е реализирано от Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). България се нарежда в средните стойности за Европа, като изследването отчита най-висок процент на жени, преживели насилие в рамките на брака или партньорската връзка.

Резултатите от изследването са въз основа на 42 000 интервюта, проведени през 2012 г. с жени на възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на Европейския съюз.

Основните изводи за ЕС сочат, че 33% от жените европейки са преживели физическо и/или сексуално насилие след 15-годишна възраст, което съответства на около 62 милиона европейки; 42% от жените са били жертва на насилие от партньорите си по време на бременност; 33% са преживели физическо или сексуално насилие в детството, като извършителят е бил възрастен и в повечето случаи познат на семейството; 55% от жените са преживели сексуален тормоз на работното си място, а в 32% от всички случаи извършителят е бил началник, колега или клиент.

След преживяно сексуално насилие 21% от жените страдат от панически атаки, 35% са били депресирани, а 43% са имали трудности при следващи връзки. 67% от жените не са съобщили за преживяното насилие пред полиция, организация или пред близките си.

Огромните мащаби на насилието, основано на пола са доказателство, че физическото, сексуалното и психологическото насилие над жените е най-често срещаното нарушаване на човешките права, е изводът от изследването.

На този фон, много малко жени в България знаят къде да се обърнат за помощ, не са запознати със законодателство и мерки за защита и не знаят за кампании и мерки за превенция.

Все още няма промени в Наказателния кодекс и в Проекта за нов НК, които да инкриминират всички форми на насилие спрямо жените и да предвиждат престъпленията свързани с това насилие да се преследват последователно като престъпления от общ характер.

Анализът на резултатите от проведеното изследване на Агенцията на ЕС за основните права сочи, че положението в България е поне двойно по-тревожно в сравнение със средното ниво в ЕС. Един толкова значим проблем е последователно омаловажаван и неглижиран от централната и местната власт в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6038 |04.03.2014 „Да се премахне ли държавната субсидия за партиите?" . 7| 6372 |03.03.2014 Ученичка към политиците: Млад човек трудно следва мечтите си в България . 109| 12102 |02.03.2014 Прорицателят Селенте: Руснаците няма да се оттеглят и сантиметър, Русия не е Ирак . 3| 5900 |02.03.2014 На 1 март Сдружение „България си ти!“ постави началото на една нова инициатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads