Реклама / Ads
2| 5379 |26.11.2013 НАРОДЕН ГЛАС

Заради субсидиите: Най-големият бизнес в България е да имаш партия

.
Заради държавните субсидии най-големият бизнес в България, е да имаш партия, обяви Николай Бареков пред TV7.
 

55,5 милиона лева годишно струват на държавната хазна българските партии. Огромният разход бе легализиран от правителството на ГЕРБ, което промени правилата за финансирането им през 2011 година, припомни лидерът на "България без цензура" в предаването "Гореща точка".

До 2009 година партиите са се издържали с по около 14 милиона лева, но след идването на власт на партията на Борисов през 2010 г. субсидията е вдигната на 45 милиона лева. Но и това не им е достатъчно и година по-късно ГЕРБ я повишават на 55,5 млн. лв. "Само в джоба на ГЕРБ за тези години са влезли 100 млн. лв.", пресметна Бареков. Той сравни субсидията с тази на Министерството на физическото възпитание и спорта, което разполага само с 39 милиона лева. По същото време минималната работна заплата е мръднала с "внушителните" 30 лв. - от 240 лв.  на 270 лв. Любопитна подробност е, че ударното пълнене на партийните каси стана в края на мандата на Борисов.

Депутатът от Коалиция за България Емил Костадинов коментира също в "Гореща точка", че засега само се говори за премахване на партийните субсидии, но ако това се случи, според него, би тласнало политическите сили в ръцете на олигарсите. Той обаче не отговори защо политиците обещаваха да се откажат от субсидиите си, когато бяха притиснати предизборно от хората.

Лидерът на "България без цензура" извади още фрапиращи цифри. С 30 милиона лева от тези субсидии правителството на Орешарски, което претендира да е социално, би помогнало на всяка майка, родила второ дете, с по 350 лева. "100 млн. лева на година биха били достатъчни за безплатни лекарства за децата до 7-годишна възраст, ако БСП, ГЕРБ и ДПС се откажат от партийната си издръжка", добави  той.

Според Бареков БСП излъга българските пенсионери. Те ще изкарат същата зима като миналата - със същите цени на тока и същите ниски пенсии. "Неслучайно хората издигнаха лозунга БСП=ДПС=ГЕРБ=мафия", коментира той.

Според депутата от "Атака" Николай Александров нещата биха били много по-прозрачни, ако партиите нямаха държавно финансиране. Достатъчно би било политическите сили да имат равнопоставеност в достъпа до обществените медии. Това би им позволило да запознаят избирателите с идеите си, без да харчат субсидиите си за цели, които не са политически, коментира Александров. Сегашната схема на фининсиране превръща партиите във фирми. Дори да не влезе в парламента при определен минимум от спечелени гласове, партията продължава да получава пари. Такъв е случаят с движението на Меглена Кунева, което прибира по 2 млн. лв. годишно, без да присъства в Народното събрание, обясни депутатът от "Атака".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9998 |25.11.2013 До всички главни редактори: “О-став-ка!” . 9| 7841 |24.11.2013 Веселин Маринов призна: В сърцето ми има нова любов . 0| 6737 |23.11.2013 Бобо и Печенката зарадваха първенците в Цветната олимпиада в Троян . 9| 6472 |23.11.2013 Синодът казва думата си за Варненски митрополит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads