Реклама / Ads
8| 8076 |10.08.2011 ЪNDERGROUND

Бандите за взривове районирани като наркогрупите

.
Най-силна била „Люлинската група”, хората на Исуса – все още експерти в поставянето на бомби
 
„Районирането на групите за взривове в столицата е същото, както при наркотиците. Доскоро бандите, залагащи бомби за наказание, са били разпределени на 9, през последната година обаче наблюдаваме сливане на отделните формирования”, това твърди пред „Торнадо” експерт от ДОТИ към ГДБОП. Според него в момента се наблюдава засилено присъствие на хора от някогашната група на Христо Вартерян – Исуса. За тях все още работели някои от най-изявените членове на агитката на „Левски”. Именно покрай тази следа ченгетата са стигнали до предполагаемите извършители на взривовете пред сградите на РЗС и ДСБ.

„В момента най-силна е люлинската група. Имаме няколко души от местния контингент на наблюдение за които знаем, че обикалят из цяла София. Разследваме и банда от „Банишора”, която се е специализирала повече във взривове и палежи на коли. На наблюдение е и група от "Младост", но тя е повече свързана с наркоструктурите и там едната дейност не може да бъде отделена от другата. Все още важи старото правило към всяка една група за разпространение на дрога да има и хора, които отговарят за наказателните акци”, коментира експертът от ДОТИ.

„Напоследък се наблюдават все по-малко професионалисти. Хващали сме и наркомани, които се навиват да изпълнят поръчка за взрив срещу доза хероин. Преди време имахме и уникален случай, в който извършителят си беше конструирал бомбата сам по указания от интернет”, твърди още той. Според ченгетата вече все по-малко хора използват взривни устройства за убийство. Повече били случаите, когато се залага бомба с нисък заряд с една-единствена цел – сплашване.
Такава засега е версията и за последните два взрива в столицата – този пред сградата на РЗС и на ДСБ. Полицаите започват работа по случая и стигат до двама евентуални извържшители – братята Павел и Васил Ермалееви.

Те отговарят на най-разпространения модел – от „Люлин”, и са привърженици на „Левски” По време на разпитите обаче отричат и твърдят, че са невинни. Павел продава сувенири в един от магазините на футболния клуб, след което започва работа във фирма „Титан”. Брат му Васил е бодигард в столична дискотека.

„Торнадо” единствен успя да се свърже с един от двамата, обвинени за взрива. Пред репортер на вестника той също поддържа тезата, че е натопен за поставянето на адските машини. „Използваха това, че съм футболен запалянко, казаха, че съм имал следи от взривни вещества по ръцете, но това е от мачове, на които съм присъствал и съм хвърлял бомбички”, твърди Павел. Тази теза защитават и адвокатите му пред съда, който в крайна сметка счете, че липсват достатъчно доказателства, и пусна заподозрените братя на свобода.

Версията на ченгетата, разследващи двата взрива, се гради на свидетелски показания. В първите часове са разпитани хора както от контингента, така и случайни свидетели. Двама от тях твърдят, че единият от братята се похвалил, че е получил
хубава сума за дребна работа И Павел, и Васил са регистрирани в полицията за хулигански прояви. „Това са нормални неща, ходим по мачове и понякога стават инциденти, но не сме престъпници”, твърди Павел пред „Торнадо”: „Докато бях в ареста, идваха при мен ченгета и ме караха да натопя хора, които изобщо не познавам. Аз отказах и така си навлякох проблеми”, признава още той. След излизането си от ареста той е уплашен и признава, че е съсипан. Не крие и неприязънта си към униформените: „Жив полицай да не остане”, е написал той в профила си във скайп.

Павел признава, че е залагал бомбички, но настоява, че това е ставало само по време на футболни мачове. Това твърдят и други приятели на двамата братя: „Всички го правят. Научихме, че в началото е трябвало да бъдат арестувани други хора, но впоследствие са решили това да бъдат Павел и Веско, защото най-много отговарят на профила, който предварително са си създали”, разкрива пред репортер на вестника един от близките приятели на двамата братя. След ареста им във „Фейсбук” е организирана група в тяхна подкрепа: „Искаме истината, бомбаджиите са на свобода, Веско и Павел – невинни”. На стената във „Фейсбук” Павел е написал: „аз вчера си изпуснах нервите, искам да се извиня на адвокатката ми и на всичките ми приятели, нещата които казах са най-глупавото нещо, което съм правил през живота си, за което искрено съжалявам!”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 15825 |08.08.2011 Демби изпържи Трактора . 29| 48355 |05.08.2011 Сводницата на Поли Пантев проговори: Водеше проститутките като консултантки, предлагаше ги на политици . 39| 12940 |01.08.2011 Срязаха болтовете на колата на основен свидетел срещу Алексей Петров . 44| 20386 |03.08.2011 Кочовска: Ще има убит политик!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads