Реклама / Ads
28| 13573 |27.12.2011 ЪNDERGROUND

Братя Галеви завлякоха Дупница с 20 млн. лв.

.
Бизнесмените яли от паничките на детските ясли и градини „Братя Галеви са склонни да се правят на луди и да приемат спокойно жълти книжки, само и само за да се спасят”.
 
Това заяви пред „Торнадо” общинският съветник от „Атака” Методи Стойнев, който заедно колегата си Милен Попов осъди Пламен Галев и Ангел Христов за обида на по 2000 лв. обезщетение. Преди 3 години двамата бизнесмени нарекоха атакистите идиоти в национален ефир пред Николай Бареков. След крайното решение на съда обаче в медии, които очевидно обслужват интересите на Галеви, се появи информация, че общинарите са се уплашили от „братята” и са „купени”.

Столичен ежедневник дори написа, че Стойнев и Попов са се продали на подсъдимите за рекет Галеви. „Това са празни приказки от хора, които искат да изкарат, че Христов и Галев едва ли не са жертви на съдебната система. Истината е, че ние с господин Попов ще съдим държавата в Страсбург  Ние не получихме справедлив процес, а Темида си затвори по скандален начин очите по казуса. Това дело имаше 29 заседания. Ако в Германия или Франция ни чуят, ще ни изритат от Европейския съюз. Това е тъжен куриоз. Заседанията на съда бяха отлагани по нелеп начин. Или някой от братя Галеви беше болен, или пък адвокатите им бяха в поликлиника.

Целта на целия този цирк на Галеви беше да мине 3-годишната давност на делото и то да се трансформира в гражданско. Те са подсъдими за рекет. Ако бяха получили справедлива наказателна присъда по случая с обидата срещу мен и господин Попов, то щеше да се получи рецидив и много по-лесно Темида би ги осъдила по делото за рекет”, коментира Стойнев. При така стеклите се обстоятелства на практика скандалните бизнесмени остават с чисто досие и трябва да платят само 4000 лв. на ответната страна. „Това са опасни хора, които са готови на всичко, за да си осигурят комфорта и да не влязат в затвора. Цялата община в Дупница е в потрес, защото с тяхна помощ в момента градът е потънал в борчове към банки. Теглени са пари от предишната управа, които днес няма как да бъдат върнати. Община Дупница има 17 млн. лв. бюджет годишно.

В момента обаче дължи 20 млн. Т.е. дори целият годишен държавен бюджет да бъде даден за погасяване на дълговете, пак няма да е достатъчен. Освен това в банките, откъдето са теглени пари, текат лихви. Това означава, че 20 млн. лв. съвсем няма да бъде последната сума, която трябва да върнем до стотинка. Т.е., ако приемем, че 17 млн. лв. е държавната субсидия за града, не знам дали и в рамките на 10 години ще успеем да погасим дълговете. Всичко е стигнало дотам, че са се отклонявали общински пари за детски градини и ясли в Дупница към фирми, свързани с братя Галеви. Те са безскрупулни и за тях няма правила и граници. Могат дори, ако решат, да изядат храната на децата ни, щом това е възможно”, категоричен е Стойнев.

Стреснаха главния свидетел срещу подсъдимите, вече иска условна присъда  
Шефът на таксиметровата фирма Пламен Миланов, който е основен свидетел по делото Галеви, изненадващо поиска от върховните магистрати условна присъда за бизнесмените. „Всички живеем на страх, те ще бъдат много озлобени, ако влязат в затвора. По-добре да останат на свобода, но с условна присъда, която да бъде минимум от 10 години, и това да бъде една своеобразна защита над нас, че ако нещо ни се случи, ще отговарят те. Това беше дело, което поведе държавата срещу една организирана престъпна група, но държавата по никакъв начин не се грижи за нас, които имахме смелостта да кажем истината. Аз съм бивш полицай, охранявал съм затвора и знам как е там, не е добре. От там хората не излизат по-добри.
Тези мъже са лежали в ареста на Национална следствена служба по 1 година, видели са, че не е добре. Аз ще остана неспокоен за себе си и за децата си. Присъдената ми сума от 5000 лева обезщетение е една подигравка за мене, за останалите потърпевши няма почти никакви средства като обезщетение. На фона на факта, че са ми отнели 200 000 лева, това наистина е една смешна сума”, бе категоричен след последното заседание на съда на 13 декември Пламен Миланов.

Кметът Методи Чимев:  Не коментирам, има съд и прокуратура!
„Торнадо” потърси кмета на Дупница Методи Чимев, за да коментира скандалните твърдения на своите избиратели, че Галеви отново си връщат властта. Той обаче беше лаконичен и отговори с баналното клише: „Има компетентни органи, които да се занимават с братя Галеви. Аз няма какво да коментирам”. Общинарят Методи Стойнев пък заяви, че главната счетоводителка на общината Иванка Терзийска в момента е временно изпълняваща длъжността и все още не е назначена на постоянен трудов договор. Той бе категоричен, че новото управление на ГЕРБ в Дупница не се е поддало на натиска на братя Галеви.

Скандалните феодали си връщат крепостните селяни
Граждани на Дупница, които гласуваха за промяна на последните местни избори и се довериха на кандидата на ГЕРБ, заявиха, че Ангел Христов и Пламен Галев отново си връщат контрола над града. Индикатор за това е Иванка Терзийска, която все още е главен счетоводител в общината. Още при управлението на Атанас Янев, за когото се говори, че е изпълнявал задачи, поставени от Галеви, Терзийска заема този пост. За никого в града не е тайна, че тя паралелно с това работеше и в счетоводна къща на Галев и Христов. Друга близка фигура до бизнесмените е Даниела Ошатова, която се подготвя за заместник-кмет на градоначалника Методи Чимев. Наред с това Галеви са си прибрали всички придобивки, които градът получи при тяхното царуване в рамките на тройната коалиция и на НДСВ. В градския парк „Рила” липсват влакчетата, които развеждаха туристите из Дупница, водните колела, както и видеостена, монтирана на сцена между градинките. Според дупничани целият инвентар е прибран от подсъдимите за рекет Галеви, които са ги купили чрез близки до тях фирми.   

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 16975 |22.12.2011 Шефовете на кървавата „Индиго” печелят милиони в „Какао бийч” . 12| 11873 |19.12.2011 Лекар на „Октопода“ спасява обвинен за убийство от затвора . 87| 30644 |14.12.2011 Eдно към едно обвинителният акт на Oктопода . 69| 40155 |12.12.2011 Защо Алексей Петров мрази Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads