Реклама / Ads
23| 11648 |06.12.2015 ЪNDERGROUND

Депутатите Карадайъ и Зеленогорски купили апартаменти за жълти стотинки

.
Валентин Николов
170 броя държавни жилища от всички области са продадени за периода 1997 – 2015 година. За жълти стотинки политици са си закупили апартаменти в София и други градове. Най-много са се облажили от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Това каза председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и депутат от ПФ Валентин Николов пред Нова телевизия.
 
Той посочи, че депутатите Мустафа Карадайъ и Найден Зеленогорски са сред тези политици. И уточни, че последният е поискал жилището му в София да бъде продадено на пазарна цена, тъй като закупил жилище и в Плевен.

Кабинетът на Симеон Сакскобургготски се облагодетелствал най-много от далаверата с имоти, около която се разшумя напоследък и която стана известна като казуса "Карадайъ". Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за борба с корупцията, която се занимава с въпроса, и депутат от ПФ Валентин Николов. Николов не назова конкретно името на царя, но на въпрос кои политически сили са се облагодетелствали най-много от тези далавери той посочи, че бумът на продажбите е бил между 2001 и 2005 - именно по време на управлението на Сакскобургготски.

170 са закупените и продадени жилища от областните администрации в България. Има много повече жилища, които не са били обект на проверка в нашата комисия. Поводът за тази проверка беше оповестеното в медиите за продажба на апартамент на наш действаш депутат в момента – на г-н Карадайъ. И за да няма никакви съмнения, решихме да проверим всички случаи, уточни Валентин Николов.

„57 броя са ни предоставени от София Област. Дали са повече или не, не се знае. Те трябва да отговарят на съответни условия“, категоричен бе Николов. По думите му в основата на сделките е условието квадратурата на апартаментите да не отговаря на броя членове на семейството, за които тя е предназначена. „Всички жилища са над 100 кв. м. В повечето сделки има нарушения“, изтъкна депутатът.

„Аз не знам дали има закононарушения, но при всички положения има нецелесъобразност, така че справката я имаме, обобщаваме я в момента. До края на идващата седмица ще приключим цялата информация и техните имена ще се появят на сайта на Народното събрание“, съобщи депутатът от ПФ и допълни: „Искам да подчерта, че на лица, които в момента не заемат публични длъжности, ще напишем само датите, когато са взети жилища и всеки сам може да си направи справка“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11194 |03.12.2015 Само във Фрог: Съдружникът на изчезнал плевенски бизнесмен посяга на бизнеса му . 8| 9637 |02.12.2015 Интригата се заплита! Разговорите "Янева-Ченалова" са от СРС? . 32| 12452 |26.11.2015 Ченалова: Цацаров инструктираше Янева как да урежда дела, а тя - мен . 32| 12276 |25.11.2015 Ченалова сензационно: Янева ми предлагаше пари, за да не говоря срещу главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads