Реклама / Ads
0| 11735 |21.12.2016 ЪNDERGROUND

Джон Терориста проговори: Арестуваха ме, когато престанах да съм ислямист

.
Иван Захариев
Обвиняемият за тероризъм Иван Захариев – Джон Терориста - близо 2 часа даваше обяснения пред Специализирания съд за своите посещения в Сирия и за принадлежността си към различни мюсюлмански организации. Той разби на пух и прах твърденията на прокуратурата, че е радикален ислямист, който се е подготвял в България за терористични атаки, предаде репортер на Фрог нюз.
 

Близо 8 години бях в католическо училище в Австралия. Там изучавахме различните видове религии. Заради скандалите в католическия свят аз бях разочарован. Не ми харесваше, че християнството е разделено на течения. Това го нямаше при исляма. Освен това ислямът създаваше усещане за братство и приятелство. Бях расъл в семейство на разведени родители и имах нужда от това, което предлагаше другата религия. Така приех исляма. В края на 2012 г. се присъединих към група на млади ислямисти, които раздаваха флайери на хора, интересуващи се от исляма. Започнах да посещавам техните сбирки не толкова заради учението, колкото заради усещането за връзка с тези младежи. По-късно започнах да се срещам и с други организации.

 

Там обсъждахме случващото се в Сирия. Показваха ни в интернет как се изнасилват жени и как се убиват хора. Това породи у мен желание да отида и да видя с очите си дали това е истина. Така заедно с други хора заминахме за Сирия като минахме през Турция. Пресякохме зоната на Свободната сирийска армия, която се поддържа от САЩ, после отидохме до провинция Лакатия. В Сирия останах общо 8 дни.

 

Опозицията екзекутираше войници и обратното. Беше ужасно. Имаше риск да бъда убит. Група, която не беше в списъка тогава на терористичните организации, ме подслони, след което се прибрах в Австралия и започнах да уча в университет. После отново ходих на сбирки на ислямисти, докато разбрах, че ислямът е варварски и назадничав, разказва Иван Захариев.

 

Тъй като баща му се канил да се завърне в България и да остане в родината си, той решил да го придружи. Заминал обаче сам, тъй като родителят му бил възпрепятстван да пътува. Посрещнал го у нас неговият племенник Миро Захариев. Той от своя страна го запознал с неговия приятел Петър Петров. Петров му обяснил, че има стрелбище и го поканил да го види. Така се запалил по оръжието.

 

По отношение на намерената ислямистка литература подсъдимият обясни, че разследващите са взели тези книги, които възвеличават исляма, а не тези, която го отричат „Аз обърнах внимание на следователите на този факт, но те не взеха думите ми под внимание. Бях си създал втори профил във Фейсбук, в който заклеймявах ДЕАШ. Водих спор с човек от Кения, който възвеличаваше тази радикална организация. Това може да се провери, както и да се видят книгите, които разобличават исляма”, посочва Захариев.

 

Той подчерта, че 6 месеца след като се бил отрекъл от исляма, бил арестуван. Че вече не е последовател на Мохамед, говори и фактът, че яде и свинско. Баща му му носи в ареста прошуто.

 

Защитатникът му Христо Ботев поиска да се проверят профилите му в социалната мрежа и да се разгледат книгите, за които той говори. Ботев настоя да бъдат разпитан Петър Петров и арабина Мохамед Абуси, който твърдял пред разследващите, че Захариев го агитирал да стане последовател на ДАЕШ. Тези искания обаче бяха отхвърлени от  прокуратурата, но приети от съда.

 

Делото продължава на 12 януари догодина с разпит на всички свидетели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4241 |17.12.2016 Арестуваха тиинейджъри за подготовка на атентат в Белгия . 0| 4010 |15.12.2016 В Русия арестуваха мигранти, подготвяли атентати в Москва . 0| 3729 |09.12.2016 Чистката в Турция продължава: арестуваха нови 87 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads