Реклама / Ads
1| 11935 |05.10.2016 ЪNDERGROUND

Фрогоко: Четири служби борят корупцията в държавата, резултатът е нулев

.
Четири служби се борят с корупцията в държавната администрация и по високите етажи на властта . Резултатът им обаче е нулев, тъй като няма нито един представител, който да е уличен в подобно престъпление и изправен на подсъдимата скамейка.
 

В Националната  полиция откриха преди около две години сектор „Противодействие на корупцията в администрацията”. Подобно звено, но под името „Противодействие на корупцията в органите на държавната власт” действа и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”. Задачите им се припокриват, но това не пречи няколко десетки служители да взимат високи заплати без да свършат работа за пет стотинки. Същото може да се каже и за звеното в ДАНС, където  би трябвало да хващат прегрешилите рушветчии от високите етажи на властта. Специализираната дирекция  „Вътрешна сигурност” пък дебне за ченгета, чиито сърца не издържат  пред пачките с пари. В началото на годината главният прокурор Сотир Цацаров  смъмри ГДБОП  за бездействието си по тази линя.

 

„Нито една разработка за корупция по високите етажи на властта  не е реализирана от ГДБОП ”, възмути се той пред журналисти през февруари т. г. ДАНС  пък си измиха очите с акция от рода на „Хванаха митничари с 15-20 евро  на границата”. Обществото, обаче не оцени съвсем усилията на агентите от родното ФБР  и  прие с насмешка напъните им да си оправдаят тлъстите  заплати, като хванат поредните  кокошкари. За жалост резултатът почти е предизвестен-оправдателни присъди и поредни дела в Страсбург срещу държавата ни.  Грам усилие не полагат службите за сигурност да ловят корумпирани магистрати. Напук на това, че бившият френски посланик осветли кошницата с гнилите ябълки в съдебната ни  система, беше  закрито единственото  звено в ГДБОП , което се бореше с корупцията в съдебната система. Докато секторът работеше, антимафиотите  събраха уличаваща информация за над 40 съдии и прокурори, облажвали се оттук-оттам.  Твърди се, че горещите оперативни папки били иззети от Сотир Цацаров , а някои от въпросните магистрати изненадващо започнали  да растат в кариерата.

 

Сега само да посмеят да не изпълнят желанията на Обвинител №1, спукана им е работата. Чудно защо въпросните отдели и сектори продължават да действат, въпреки, че дейността им се обезмисли , особено след признанието на премиера Бойко Борисов през март т. г., че „В България корупция по високите етажи на властта няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици”. Казват, че служителите, ангажирани да ловят корупмета , не ходели по срещи с бележник, за да си водят записки, а със сметачна машина. Казват, че и събирането много им де удавало. Само казват.... вероятно завистници.  Но много от тях пък започнаха да се кипрят в луксозни возила и да  градят цели палати. Под сурдинка се говори, че използват служебното си положение, за да притискат и изнудват. Пред свои пък споделяли, че съчетават полезното с приятното. „Ти му правиш мръсно, той се чуди откъде му идва. Това е нашата тактика”, споделяли дансаджии . Да са само те, на ревер да ги закичиш, възмущават се  ченгета. Цяла орда икономически полицаи не им отстъпват по нищо. 

 

Даже се надпреварват, но не по резултати, а по благини.  От преглед на информацията, публикувана от   пресцентъра на МВР  през последните месеци се вижда, че няма нито едно разкрито икономическо престъпление. А броят на хората, които трябва да вършат тази работа е над 500 за цялата страна.  Ведомството на Румяна Бъчварова се фука обичайно със задържана баячка, задигнала 5 лв . от дете или пък с арестувани младежи с 20 грама марихуана. Бюлетинът изобилства от подобни случки. Няма да е чудно, ако премиерът скоро ни се похвали, че в държавата никой не краде ДДС , да речем. И с  основание. Не е никак чудно, че не малко  полицейски шефове започнаха да въртят бизнес. Докато се водят на работа, обикалят обектите си и сключват  договори като изпечени предприемачи. За пред по-големите началници казват, че тръгват „по важни държавни дела”. Фразата се е превърнала в код, който означава: „нещо лично да свърша”. Подчинените им знаят,  негодуват, но си мълчат, защото са наясно, че след  всеки опит да се противопоставят, ще им връчат „обходния лист” и ще си вземат сбогом с колектива.

 

Катерина Методиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5975 |05.10.2016 ФРОГОКО: Предизборните шашми започнаха . 4| 12790 |04.10.2016 ФРОГОКО: Доган поставя спешна задача на актива - 487 134 гласа на изборите . 1| 10169 |20.09.2016 Фрогоко: Москов уволни шефа на „Бул Био” заради скандал с ваксини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads