Реклама / Ads
10| 7775 |15.04.2013 ЪNDERGROUND

Германия си иска марката! Aufwiedersehen, евро?

.
слуховете за смъртта на германската марка може да се окажат преувеличени
Новата германска евроскептична партия "Алтернатива за Германия", която се събра вчера на учредителен конгрес в Берлин, заяви целта си да влезе в германския парламент на парламентарните избори през септември, за да води борба срещу единната европейска валута, разрушаваща според нея Европа, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА.
 

"Заради еврото народите в Южна Европа не се поколебаха да изразят отвращение спрямо Германия, използвайки сравнения с нацизма", изтъкна основателят на партията Бернд Луке. "Еврото беше провал и ще бъде зле, ако продължаваме да вярваме в тази вълшебна приказка", допълни той. 
Основаната през февруари партия има около 7500 членове и дарители. На вчерашния учредителен конгрес присъстваха около 1500 делегати, пише Дневник.

Основна мотивация на привържениците на евроскептичната партия са гневът и разочарованието от европейската политика на канцлера Ангела Меркел и в по-широк план - развитието на Европейския съюз. Усещането, че Германия непрекъснато плаща заради задлъжнелите страни от еврозоната преобладава във всички изказвания на конгреса, наред с чувството, че Европа става все по-безчовечна и технократска, коментират агенциите.

Другото голямо послание на "Алтернатива за Германия" е, че вече установените политически партии с изгубили всякакъв контакт с очакванията на електората. Според последния политически барометър, представен в петък от германската телевизия ZDF, над една четвърт от германците гледат с добро око на евентуално излизане на страната от еврозоната, а 17% изразяват готовност да гласуват за партия, застъпваща се за такова решение.

Атака и от социалдемократите

Кандидатът на германските социалдемократи Пеер Щайнбрюк изрази вчера твърдото си намерение да победи на парламентарните избори през септември и да наследи Меркел, въпреки неблагоприятните за него социологически прогнози.

"Искам да стана канцлер на Германия", изтъкна той в самото начало на речта си пред около 600 делегати на конгреса на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в южния баварски град Аугсбург. Изявлението му беше посрещнато с няколко минути аплодисменти.

Щайнбрюк обеща "ново социално равновесие на фона добра икономическа конюнктура", изброявайки катастрофалните според него резултати от управлението на консервативно-либералната коалиция на Меркел, която по думите му е увеличила неравенствата в страната.

Според проучване на Emnid 79% от германците не вярват, че Щайнбрюк ще успее да свали Меркел от власт. Само 12 на сто са на мнение, че той ще бъде следващия германски канцлер. За да успее да победи канцлера, той ясно посочи своите съюзници, еколозите, които вече управляваха заедно със социалдемократите от 1998 до 2005 г.

"Имаме още 161 дни да мобилизираме избирателите. Да се хвърлим в битката!", призова Щайнбрюк в края на речта си, продължила час и 19 минути и дълго аплодирана от присъстващите.

Според проучване в днешния брой на "Билд ам зонтаг", за ГСДП възнамеряват да гласуват едва 26%, спрямо 41% за консерваторите (ХДС/ХСС). Зелените ще съберат 14%, либералната партия СДП - 5%, крайната левица "Левите" - 8%, а Германската пиратска партия - 3%.

На конгреса на ГСДП в Аугсбург беше приета програма за управление, представена преди повече от месец, озаглавена "За ново социално равновесие в нашата страна". Сред основните предлагани мерки са въвеждане на минимално заплащане от 8.50 евро на час, създаване на данъчна категория от 49% върху доходите за най-богатите спрямо 42% в момента, както и регулиране на увеличенията на наемите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10533 |25.09.2011 Павел Найденов: Илия беше ниска топка за тайни с Путин и Първанов . 11| 15673 |03.06.2011 Маджо притискал наследника на „Слънце” . 13| 12519 |30.05.2011 Сумиста топи съучастници, иска споразумение с обвинението . 26| 10614 |17.02.2011 Ершов и Събев искали да се трепят взаимно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads