Реклама / Ads
21| 35513 |19.10.2009 ЪNDERGROUND

Гледаме румънски програми пиратски

.
Беше време, когато румънците гледаха "Студио X" от българската телевизия. Години след това обаче нещата се промениха коренно.
 


Милан Николов


В България масово се гледат румънски пиратски сателитни пакети, подобни на тези на родните фирми „Булсатком” и “ITV partner”. Родни тарикати разкодират например румънският пакет DIGI TV, който включва около 200 програми, около 80 от тях румънки, както и всички световно известни канали. Hallmark, Eurosport, MTV, VH 1, KISS TV, Discovery, PRIVATE SPYCE, Playboy tv, AXN, Carton, Sport klub са само част от програмите, които може да се гледат безплатно.

По този начин може да се гледате и HBO, стига да знаете английски език.

Как става далаверата? Достатъчно е да имате антена, която да е над 60 см, като и сателитен приемник с емулатор (повечето го имат). Трябва да я насочите към спътника THOR 3-5, който се намира на 1 градус запад.

Така хващате сигнала на няколко безплатни чужди и родни канали, между които CITY TV, СКАТ, Херос ТВ и няколко музикални канала. В случая обаче тях ги пренебрегваме и набираме цифрите на DIGI TV. В този пакет са включени следните програми ВИЖ ТУК. За да ги гледаме, трябва да въведем само кода им в емулатора. Този ключ се сменя в различен период, обикновено всеки месец, но веднага се появява в интернет пространството, стига само да напишете DIGI TV keys в чичко GOOGLE.

В момента румънският оператор е на кодировка NAGRA 2, което позволява разкодирането. От началото на годината обаче северните ни съседи са стартирали и кодиране с NAGRA 3, което се разкодира с по-скъпо оборудване. Очаква се най-късно до края на годината румънците да прехвърлят всичко на тройката, като по този начин да се спасят от пиратските натрапници.

Сателитните маниаци обаче пак няма да са капо. Продават се приемници, които могат да ползват „стриминг” (предаване), като така само трябва да си намериш човек, който да ти разкодира и пусне всички канали срещу скромно заплащане.
Според специалисти в жанра по този начин се гледат дори българските пакети.

В Румъния пълен пакет на DIGI TV струва 28 леи (14 лева) но съседите отказват да сключват договори извън рамките на Румъния. Все пак ако искате да гледате легално програмите, можете да си намерите румънец, който да сключи договор, а след това да ви даде картата си. Цифровият румънски оператор предлага възможността да си заплатиш предварително услугата за 1 година.


Когато видяхме форуми на тази тема, стана ясно, че доста българи гледат румънския пакет безплатно и са доволни от програмите. Румънците до сега не бързаха да правят смяна на начина на кодиране, защото и в страната им много хора предпочитат сигурния начин, тоест да си плащат месечните такси. Да гледаш с пиратски кодове нямаш яснота за бъдещето, което кара хората в Румъния да спазват правилата. В България обаче феновете на пиратското гледане са десетки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11099 |14.10.2009 Кольо Парамов: Когато олигархията напазарува културата, държавата е вече в канала . 16| 14003 |13.10.2009 Звездна карта или защо Хитлер почна войната, а Джон Ленън бе убит . 18| 11333 |11.10.2009 7 дела в Страсбург за Съвестин - мълчание на държавата . 7| 13463 |10.10.2009 Безхаберието на България тласка гагаузите към Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads