Реклама / Ads
1| 4845 |18.10.2016 ЪNDERGROUND

Ирина Бокова получи ”смъртни заплахи”

.
Ирина Бокова
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила „смъртни заплахи”, заяви представителят на Израел в ЮНЕСКО. Причината според него е, че тя е изказала резерви относно проект за резолюция за светите места в Йерусалим.
 
Текстът беше приет в края на миналата седмица от комисия на ЮНЕСКО, но веднага беше осъден от Израел като „отричащ хилядолетната връзка на евреите с Йерусалим“. Днес предстои финалното гласуване по казуса.

Текстът беше внесен от няколко арабски държави. Във връзка със заплахите пък, израелският представител Кармел Шама-Коен заяви, че на Бокова трябва да бъде назначена още охрана:

 „Тези заплахи й бяха отправени след критиките й срещу гласуването в четвъртък в комисията“, каза израелският дипломат.

Причина за гнева на Израел е тази част от текста, която се отнася за Храмовия хълм в Източен Йерусалим. Мястото е в палестинската част на града, окупирана от 1967 г., но и анексирано от Израел.

ООН обаче не признава законността на анексирането.

ЮНЕСКО добави още обекти в световното културно наследство

„Сурва” влезе в Световния списък на ЮНЕСКО. Храмовият хълм е третото по значение свято място за мюсюлманите и най-свещено място за юдейската религия.

Резолюцията, заради която Бокова е получила заплахи „отхвърля историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим и осъжда Израел като "окупационна сила", включително ограничаване на достъпа до тях на мюсюлмански поклонници, пише още БГНЕС.

Макар Ирина Бокова да не се спира изрично върху резолюцията, тя изрази ясно своята позиция, казвайки, че усилията да бъде отричана историята и мултирелигиозния характер на Йерусалим вреди на ЮНЕСКО.

Преди дни тя заяви, че "да се отрича, прикрива или да се правят опити да бъде заличена която и да е от еврейските, християнските или мюсюлманските традиции заплашва интегритета на това място".

В петък Израел уведоми Бокова, че страната прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО заради гласуването, а министърът на образованието Нафтали Бенет каза, че направеното е отричане на историята, което „дава импулс на тероризма“.

Това е втори удар по Бокова след като съвсем скоро тя загуби битката за ООН. Преди да се случи това, тя загуби и подкрепата на българското правителство, след като в последния момент доверието към кандидатурата й за поста беше свалено и пренасочено към Кристалина Георгиева.

В крайна сметка на финалното изслушване и гласуване Бокова получи по-висок резултат, но не събра нужните гласове за поста главен секретар на ООН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11385 |12.10.2016 Леа Коен: Бокова бе обречена на провал от Първанов . 0| 4318 |10.10.2016 Бат Сали получил сърдечна криза, отложиха делото . 10| 9124 |09.10.2016 Каракачанов: Кристалина Георгиева натискаше Борисов да смени Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads