Реклама / Ads
4| 15166 |02.12.2016 ЪNDERGROUND

Изнервени кредитори гонят „вуйчо” Спас Русев за 42 млн евро

.
”Кардинал” Спас Русев...
Дългове в размер на 42 млн евро са повод бизнесменът Спас Русев да се крие от кредиторите си. 24 милиона от тази сума той дължал на собственик на банка и лидер на знакова групировка, който не си поплювал с длъжниците.
 
Срещу парите Русев ипотекирал къщата си в София (бивша на председателя на парламента Стефан Савов) на ул. „Врабча” и някакъв имот в Лондон. Те обаче далеч не покривали дълга, ако се окаже, че Русев не е в състояние да го върне. Парите той взел за участие в съмнителното придобиване на Виваком, което съдът съвсем логично спря, твърдят източници от компанията Виваком.

Общата сума, която митичният Русев трябвало да представи срещу акциите в компанията, за които претендира били 42 млн евро. Други 18 милиона той взел от известни пловдивски бизнесмени. Те обаче също си искали парите, защото вече цяла година уверенията на Русев, че ще стане собственик на Виваком не се потвърждавали.

 

Не стигащите 8 млн евро до 42 милиона Русев взел от самата компания Виваком с аргумента, че с тази пари ще купува ФК „Левски”. Акциите на „сините” му бяха прехвърлени безвъзмездно от тримата предишни собственици, по нареждане на Делян Пеевски – така се говори – но следите на взетите 8 милиона така и не се знаят.

 

Виваком-БТК бе „продаден” на съмнителен търг за 330 млн евро. 240 млн от тях се оказа, че са дадени от руската банка ВТБ, което предизвика международен скандал както в Русия, така и във Великобритания. За да осигури „своите” 46% от акциите, за които твърди, че са негови, Русев е трябвало да подсигури 90 млн евро. Останалите проенти се поделят от братя Велчеви, които представляват ВТБ в България (18%), ВТБ на свой ред осигурява 20% от акциите, миноритарните собственици – към 15%.

Руската банка ВТБ беше една от участниците в консорциума от инвеститори, който през миналата година спечели аукциона за дълга на българската компания. До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г.

 

За Delta Capital се смята, че е на мениджърите на българската VTB - братята Милен и Георги Велчеви.

 

Според публикации в руски издания Viva Telecom, на която за собственик се самопредставя Спас Русев, на практика се контролира от верига офшорки, която накрая води до VTB Capital.

 

За подобно разпределение на собствеността и за това, че телекомът минава в скритото владение на ВТБ, говори в свое писмо и собственикът на Empreno Ventures Дмитрий Косарев, придобил дела на Цветан Василев.

 

В свое писмо до U.S. Bank Trustees Limited сочи руската банка ВТБ за краен собственик на 85% от българския телеком. Това всъщност е огромен скандал, тъй като банката е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на придобивания. Още повече, когато става дума за стратегически за националната сигурност актив в страна член на ЕС.

 

В цялата тази поредица от съмнителни действия, най-изумителното е мълчанието на българската официална власт. Най-малкото защото 77% от БТК са купени със средства от КТБ. Затова е нормално да се очаква българските власти да положат всички усилия да приберат този дял в размер от близо 150 млн. евро обратно в масата на несъстоятелност на банката. Дори съобщенията в руската преса, че на премиера Борисов са му обещани 50 млн долара, за да си затвори очите, не провокираха реакция на властите в София. Дори не личи някой в държавата да го интересува какво се случва с този актив. А все пак става дума за най-големия телеком в България, който е част от националната сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4426 |01.12.2016 Граничари гонят каналджии край Предела . 5| 10213 |27.11.2016 Русев: Няма пари за „Левски”. Минев: Да ви *ба майката! . 0| 3956 |07.11.2016 Стотици изнервени гласоподаватели чакаха в Чикаго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads