Реклама / Ads
0| 9827 |08.09.2017 ЪNDERGROUND

Кандидат за шеф на ВАС върнал в МВР сегашен областен управител, извършил престъпление

.
Георги Чолаков
Съдия Георги Чолаков, който е номиниран от Георги Колев за негов наследник като шеф на ВАС, е върнал на работа в МВР бивш шеф на брат си. Последният бил изгонен от полицията заради шумен скандал. Това сочи разследване на сайта „Биволъ“.
 

Става дума не за кой да е, а за Чавдар Божурски, по настоящем областен управител на Сливен.  Бившият директор на Областната дирекция на МВР в Сливен Божурски беше дисциплинарно уволнен от полицията в края на 2010 г., при първото правителство на ГЕРБ. Официалното обяснение бе „за допуснати административни нарушения“. Но в секретните съдебни актове, с които Биволъ разполага, се коментират не нарушения, а престъпления: натиск над служители на МВР и склоняване към лъжесвидетелство.

 

Жалбата на Божурски срещу неговото уволнение е отхвърлена от тричленка на ВАС, която се позовава на подробен доклад на Инспектората на МВР. Но петчленката с участието на Георги Чолаков го връща на работа заради процесуални нарушения при уволнението.

 

Малка, но смущаваща подробност е, че Чавдар Божурски е бил началник на брата на Георги Чолаков – Петко, който по това време е антимафиот в РЗБОП. Към днешна дата Петко Чолаков е управител на фирма „Общинска охрана и СОТ – Сливен“. Източници на Биволъ твърдят, че Петко е напуснал регионалното звено за борба с организираната престъпност към ОД на МВР Сливен поради съмнения за връзки с криминалния контингент.

 

Чавдар Божурски като началник в МВР

 

Редно ли е било Георги Чолаков да се произнася по жалбата на бивш колега и началник на брат си? Не е ли било редно да се отведе? Потърсен по телефона с такъв въпрос той каза:

 

    „Не виждам причини  да си направя отвод, първо не бях докладчик по това дело, бях в състава на петчленката и не виждах причина за отвод. Не съм имал такива отношения, които са основание за съмнение в моята безпристрастност.”

 

    В крайна сметка след като Божурски е възстановен на работа от петчленката, той пак става директор на ОДП Сливен и съответно началник на Петко Чолаков – брата на съдията.

 

Пиянско дерибействане в пиано бар

 

В решенията на ВАС се споменава докладна до министъра на вътрешните работи от главен инспектор Кирил Киров. През 2010 г. той е началник на охранителна полиция в ОД на МВР Сливен. От нея се разбира, че пияният Божурски отказал да си плати сметката в пиано бар “Сохо”, заплашвал сервитьорката и разпоредил на място да дойдат дежурните патрулни коли на РПУ-Сливен, за да проверят заведението.Те пристигнали и се опитали да овладеят положението с буйстващия шеф, който викнал междувременно и началника на РПУ Неделчо Неделчев. В крайна сметка Неделчев платил сметката на Божурски. След започването на проверка по анонимен сигнал, той притискал личния състав на Охранителна полиция, за да измени показанията си относно инцидента в полза на провинилия се шеф.

 

Скандалът е твърде голям, за да бъде потулен и на 19 ноември 2010 г. Божурски е уволнен. С него си заминава и шефа на РПУ Неделчо Неделчев, заради опита да манипулира показанията на патрулните полицаи пред Инспектората на МВР. Източник на Биволъ от системата, пожелал анонимност, разказа как малко преди инцидента Божурски и Неделчев са разследвани и по друг сигнал – че са покровителствали и участвали в сводничеството и търговията с наркотици.

 

ВАС приема, че с поведението си комисар Божурски е затруднил извършването на проверките срещу него и установяването на допуснатите нарушени. Магистратите преценяват това, като тежко нарушение на служебната дисциплина, описано в оспорената заповед, а именно: „направил опит чрез свои подчинени да прикрие истината, като им е наредил  в писмените си обяснения да променят фактическата обстановка при инцидента, чрез включване на несъществуващ конфликт между него и криминално проявено лице”. С други думи, Божурски се изкарал едва ли не герой – влязъл в неравна схватка с престъпник (охраната на заведението, която се опитвала да го озапти) и викнал подчинените си на помощ.

 

И проверяващите от МВР и магистратите приемат, че зад това се крие опит на Божурски да оправдае неправомерните си действия и с това умишлено е затруднил последвали проверки, назначени със заповеди от вътрешния министър и от директора на Главна дирекция „Охранителна полиция“. Тричленката приема, че оспорената от Божурски заповед е издадена от компетентен орган и при постановяването й не са допуснати съществени нарушение на административнопроизводствените правила и я оставя в сила.

 

На 18 декември 2012 година петчленен състав на ВАС – председателстван от Милка Панчева, настоящ председател на шесто отделение, ревизира решението на долната инстанция. Докладчик е съдия Наталия Марчева. Николай Гунчев, Димитър Първанов и Георги Чолаков са членове на състава. Те приемат, че абсолютните срокове за уволнението на Божурски са изтекли на 15 ноември 2010 година, а той е бил освобожден на 19 ноември същата. Петчленния състав на ВАС приема, че 60 дневният срок посочвен в член 225 от Закона за МВР не е спазен. Според тях той започнал да тече на 13 септември 2010 г., когато дисциплинарния орган на МВР е установил нарушението и самоличността на извършителя Божурски.

 

Иначе възивната инстанция на ВАС споделя изводите за наличието на тежки нарушения, граничещи с престъпления, направени от състава на Андей Икономов, но намира процесуална вратичка да възстанови на служба провинилия се полицейски шеф.

 

Тази присъда обаче не е единственият сблъсък на Чолаков с правораздаването срещу хора с пагони и със самия Божурски. Преди да стане върховен съдия, Чолаков е бил и адвокат. През 1998 г. Той защитава семейството на нелепо загиналата край Петолъчката Станиела Николова Бугова. След инцидента цялото ръководство на РДВР – Сливен подава оставка. Сред напусналите е и Чавдар Божурски. Тогава пред медиите Чолаков иска възмездие от съгрешилите полицаи, и декларира, че полицаите-престъпници трябва да носят по-голяма отговорност от всеки друг гражданин.

 

В крайна сметка след като ВАС връща на бял кон Божурски, всички тези безчинства са забравени и той израства до областен управител. Причини за кариерния му успех има достатъчно. Освен достойната “атестация” за годност от инцидента в “Сохо”, той може да се похвали и с факта, че дъщеря му Елена Божурска е адвокат на партийния шеф на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Тя спомогна за шиканирането на процеса срещу него за клевета. Стигна се до там, че състава на Софийския окръжен съд сезира Висшия адвокатски съвет за поведението й и я глоби с 1000 лв. В резултат от неявяванията на Божурска делото, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу Цветанов беше спряно. Най-вероятно процесът ще бъде прекратен заради изтичане на давността, тъй – като Цветанов е депутат.

#КОЙ ще наследи симеоновския възпитаник Иван Колев?

 

Един от първите разследващи материали на Биволъ от 2010 г. беше за разминаване между декларациите и имотното състояние на тогавашния кандидат за председател на ВАС Георги Колев, чиито познания по право са придобити в т.нар. Академия на МВР в Симеоново. Разследването ни установи, че неговата съпруга, която е доходоносен нотариус, е придобила огромни терени земеделска земя на много изгодни цени.

 

В началото на мандата си кадровиците на съдебната власт избраха за главен прокурор Сотир Цацаров. Този избор също беше осеян с множество скандали. Разследванията на Биволъ доказаха, че Цацаров и съпругата му, също доходоносен нотариус, са придобивали и продавали имоти на симулативни цени и има съмнения за данъчни нарушения. Бъдещият главен прокурор обаче не видя нищо нередно в тези факти. В крайна сметка изборът на Цацаров се състоя по замисления сценарий. Както стана ясно по-късно от “записите Банкя”, сценарист е бил лично Бойко Борисов – “Не се смей, ти си го избра”.

 

Далеч повече полемики предизвика изборът на председател на Върховния касационен съд. По ирония на съдбата номинацията на Лозан Панов беше поддържана от членовете на ВСС, които впоследствие станаха негови най-върли противници.

 

Мандатът на този Висш съдебен съвет премина от скандал на скандал – #Яневагейт, #Цумгейт, разкрития за #Шпицкоманди и критични европейски доклади.

 

Сега дойде ред да се избере наследникът на Георги Колев във Върховния административен съд. Още В началото на 2016 година този Висш съдебен съвет ясно даде да се разбере, че няма да се разпусне, преди да избере нов председател на ВАС. Кадровиците дори размишляваха в посока да могат функционират в този състав, дори ако е изтекъл конституционно определения им мандат. Оказа се обаче, че това би било постижимо само със закон, който вероятно би бил противоконституционен. Така се стигна до 11 септември 2017 година. На тази катастрофична дата, която поражда размисли за терор, трябва да бъде избран новият председател на ВАС. Двете номинации са Соня Янкулова и Георги Чолаков.

 

Председателят на Второ отделение във ВАС Георги Чолаков беше издигнат от настоящия председател на ВАС Георги Колев на 15 юни. Георги Колев определи своя кандидат за наследниккато професионалист, който има опит и може да се справи с административната работа като ръководител на съда.

 

Янкулова беше предложена от трима членове на ВСС – Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и Соня Найденова.

 

Кариерата на Соня Янкулова върви регулярно. През различните нива на съдебната власт до върховен съдия. През 1988 година те е назначена на съдийска длъжност в трети район на Софийския районен съд. Две години по-късно е повишена в редови съдия в Софийския градски съд. Заместник председател е на съда в периода 1994 – 1998 година, след това е повишена във Върховния административен съд. През 2001 година Янкулова става зам.-министър на отбраната в правителството на НДСВ, а през 2008 г. заема зам.-министерски пост в МВР. Соня Янкулова има над 20 години стаж,  като съдия.

 

По-подробен поглед върху професионалния магистратски път на Георги Чолаков разкрива една богата на превратности

Кариера “Тука има, тука нема”

 

Чолаков започва като стажант в окръжния съд в Сливен през 1992 година под зоркия поглед на Иван Димов, един от малцината магистрати, които бяха уволнение след скандала с Красьо “Черния”. 1992 е динамична за Чолаков – той става съдия в Котел, а месеци по-късно и административен ръководител на районния съд в балканското градче. На следващата година Чолаков се завръща в Сливен, за да правораздава. Става председател на Районния съд на града под Сините камъни. До този момент изпълняващ длъжността там е съдия Юлияна Колева. Същата, която стана депутат от ГЕРБ и бе излъчена за член на ВСС от политическата квота. Докато Чолаков председателства, Колева му е заместник. И двамата напускат системата през 1995 година, за да се впуснат в адвокатурата. Чолаков учредява адвокатско дружество в Сливен и до 2007 година работи като адвокат. В районния съд в Сливен председателският пост е наследен от Радостин Радков, който сега ръководи Административен съд София град.

 

Без да попада във фокуса на новините, Чолаков обслужва правно “Мел Инвест Холдинг” АД, когато изпълнителен директор там е Десислава Танева. Публикация на в. „Капитал“ свързва “Мел Инвест Холдинг” със структурите на ТИМ. Танева не успя да стане земеделски министър в кабинета „Борисов – Едно“ именно заради тази връзка, но компенсира неуспеха в следващото правителство на ГЕРБ. Днес тя е депутат и председател на ресорната комисия в парламента.

 

През март 2007 година, когато Танева се впуска да гради политическа кариера, Георги Чолаков става административен съдия в Сливен. Издига се до зам. председател на звеното и е командирован в Административен съд – София Град.

 

И тук настъпва обрат. През януари 2009 година за втори път Чолаков напуска съдебната власт. Подава оставка и става нотариус в Балчик. Неговата кантора там е третата, при условие, че Балчик е с население от около 12 000 души. Има една неписана максима, че „Гладен нотариус няма“ за разлика от адвокатите, сред които се срещат и не особено имотни. Конкурсите за нотариуси обаче са натоварени със страшно много съмнения за тежка корупция и обвързаности. Запознати твърдят, че да станеш нотариус в курортно селище където често се изповядват апетитни сделки, каквото е Балчик, струва много средства и усилия, но Чолаков успява.

 

„Съсед“ по кантора на бившия сливенски съдия е Петър Марковски. Той е нотариус в Каварна и син на зам. председателя (към онзи момент) на ВАС Венета Марковска. Малко преди да „катастрофира“ в опита си да стане конституционен съдия, тя беше сочена за „сив кардинал“ в съдебната власт. За близостта между Георги Колев и Венета Марковска Биволъ писа още през 2010 година. Марковска и Антон Станков, като правосъден министър помагат на съпругата на Георги Колев да стане нотариус в София.  През 2004 г. тя е нотариус в Сливница, защото не успява да се класира за място в София. През 2005 г. обаче, използвайки вратичка в закона, Антон Станков я мести в столицата. Заповедта му е обжалвана от Нотариалната камара с мотив, че се заобикаля закона. Неин адвокат е Румен Еленски, който защитаваше пред ВАС Ахмед Доган. На първа инстанция докладчик е бъдещата членка на ВСС Сребрина Христова, която отхвърля жалбата на Нотариалната камара. По-късно решението е потвърдено и от 5-членен състав, председателстван лично от Венета Марковска.

 

През март 2012 година Георги Чолаков отново се завръща в съдебната власт, като става съдия за трети път. Този път на върховно ниво, след като печели външен конкурс за ВАС. Решението на Чолаков да напусне гилдията на нотариусите е изненадващо. Поне на пръв поглед. Като адвокат и нотариус той е натрупал завидни активи – 2 апартамента в Несебър, други два в Сливен, както и офис, в който се е помещавала адвокатската му кантора. Парцел в Медвен, апартамент в София и около 100 декара земеделски земи в Добруджа. Според имотната му декларация, след като е назначен във ВАС, Чолаков се сдобива и с още едно жилище в София на площ от скромните 136 квадрата, имот в село Пчелин – район наситен с геотермални извори и още 24 декара ниви в Добруджа, част от които са декларирани на предварителен договор.

 

Активите на Чолаков сочат, че той богат за родните стандарти човек, който би трябвало да правораздава независимо и по съвест. Точно както го изисква закона. В актовете му обаче се прокрадват доста съмнения. През последните няколко години той изпъкна с няколко много удобни за статуквото решения.

 

В началото януари 2013 година, тричленен състав на Върховния административен съд, Чолаков като съдия докладчик, потвърди решението  на Висшия съдебен съвет, с което бе уволнена съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова. ВСС тръгна на „свещена война“ с Тодорова, която тогава беше и председател на Съюза на съдиите в България и олицетворение на „непокорен магистрат“. Преди да започнат проблемите й с кадровиците, съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Последният многократно лансираше идеята, че тя е „покровител на мафията“ в публичното пространство.

 

Преди началото на процеса за докладчик по делото е определена съдия Румяна Папазова. Тя обаче си прави отвод и на нейно място идва Чолаков. Тодорова му поиска отвод, защото Чолаков, като съдия в 6 – то отделение на ВАС се занимаваше с дела свързани с обществено, здравно и пенсионно осигуряване. Делата срещу актовете на ВСС се разглеждат от 7 – мо отделение на ВАС. Чолаков обаче не се отвежда и е част от състава, който потвърждава уволнението на Тодорова. Няколко месеца по – късно Петчленнен състав на ВАС отмени решението на долната инстанция. Съда връща делото на ВСС с конкретни указания за ново произнасяне относно дисциплинарното наказание. Според ВАС наказващите са нарушили материалния закон и принципа на съразмерност при определяне на наказанието. Чолаков и компания обаче не го констатират. Веротно заради това през 2013 година Колев го назначава за шеф на Второ отделение на съда.

 

Георги Чолаков беше част и от петчленния съдебен състав на ВАС по делото, заведено от акционерите на КТБ срещу акта на БНБ за отнемане на лиценза на банката КТБ. Съдът потвърди законността на акта и обяви, че акционери и вложители нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ.

 

В юридическите среди Чолаков е сочен за ментор на друг съдия от Сливен, правораздаващ в Софийския районен съд – Атанас Николов. Според запознати, още преди да бъде командирован а после и назначен в София, младият магистрат често се допитвал до Чолаков при решаването на дела. Във форумите на правните сайтове се повдига въпроса какви точно са аспектите на тяхното приятелство. „Вероятно друго общо между тях е, че бащата на Николов е бивш ДС – ВКР и е вербувал много сега действащи юристи още като студенти. Напишете „Николай Николов ДС досиета прокурори” в Гугъл и ще видите резултата.“  гласи коментар в „Правен свят“. Според КОМДОС Николай Атанасов Николов е вербувал пернишкия прокурор Бисер Йорданов Михайлов, докато последния е бил военнослужещ през ноември 1987 година. След тази дата обвинителят е донасял на III и IV управление на ДС, като секретен сътрудник.

 

След преместването на Чолаков в София, през 2015 г. за съдебен помощник във ВАС е класиран Стефан Димитров Желев. Мъж със същото име е посочен в търговския регистър, като управляващ на „Адвокатско дружество Георги Чолаков“, преди то да бъде закрито.

 

Адвокат Стефка Димитрова Георгиева, която е била съдружник на Чолаков също е преместила практиката си от Сливен в София.

 

Адвокатурата в Сливен пази спомен и за още една любопитна връзка между Георги Чолаков и нотариус Нели Русева Лукова – съпруга на Георги Колев. Чолаков защитава в съда кръвен роднина на Лукова при подялбата на имуществото на твърдишката фирма “Кутра”. Самият той потвърждава, че клиентът му е бил „чичо или вуйчо на Нели.” Под Сините камъни битува мнението, че Чолаков е по-скоро избор на нотариус Лукова, отколкото на Колев. Доколко е редно обаче председателя на ВАС да номинира за свой наследник някой, който е обслужвал юридически роднините на жена му? Във всяка демократична страна това би било скандал.

 

"Биволъ"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14517 |06.09.2017 ОПГ за обир на затворена банка – Бисер Лазов и Ко, свидетелите на Прокуратурата – ІІ част . 5| 16437 |04.09.2017 Първо действие- Бисер Лазов и Ко с кражбите на века . 12| 16645 |16.01.2017 Свидетели уличиха Бисер Лазов и Ко в грандиозни далавери с активи на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads