Реклама / Ads
6| 9489 |31.01.2014 ЪNDERGROUND

Кичатов отново на съд

.
Кичатов вдясно
Украинецът Алексей Кичатов отново се изправя пред Темида, за да отговаря за убийството на сънародника си Юрий Кутепкин, научи Фрог нюз. През март миналата година той тайно бе оправдан от Софийски градски съд, но прокуратурата обжалва решението на инстанцията. Чужденецът бе обвинен и за смъртта на екс премиера Андрей Луканов, но въпреки убедителните доказателства за участието му в екзекуцията отърва затвора.
 

 

Застреляният Юрий Кутепкин бил хвърлен в кладенец край Елин Пелин, това излиза на яве покрай разследването на линча на Луканов. Първоначално той заедно с Кичатов били ангажирани с ликвидирането на политика, но щом узнали от каква величина е той, дали поръчката на Александър Русов – физическия убиец на бившия министър-председател.

 

Кутепкин периодично пребивавал в България от 1992 г. с група украинци от Симферопол. За нелегално преминаване на границата бил в Софийски затвор заедно с Русов, Олег Проценко и други свои сънародници. В началото на 1996 г. дошъл в България с поръчка от мафиотския бос Костя Грек да организира убийството на Сергей Шанин. И на 6 март мишената е застреляна в столичния квартал „Надежда“ с пистолет „Макаров“ и автомат „Заги“ от сънародниците си Кичатов и Олег Проценко.

 

На 2 октомври след убийството на Луканов още същата нощ експерти установили, че при двата разстрела е ползвано едно и също оръжие – пистолет „Макаров“. Никой обаче не допускал, че хората на Шанин имат отношение по случая Луканов. Нетипично било за поръчкови убийства да се служи с употребявано оръжие. Ако се разкриело кой е килърът на Шанин, това щяло да даде възможност да се проследи пътя на пистолета – изключително важна връзка между двете убийства.

 

На прицел на разследващите станали всички бандити, свързани с групировката на Иван Совополу (Ваня Грек, който бил отвлечен от Шанин), обкръжението на самия Шанин и група украинци предимно от Симферопол и Ровно. Те били наблюдавани близо четири години.

 

Разследващите установили, че Шанин и Кичатов били добри приятели, живели в къщата на Шанин в Бояна заедно с други техни сънародници. Впоследствие се изпокарали и жената на убития ги е изгонила от дома му. На тръгване си харесали три ловни пушки от жилището и ги откраднали.

 

След изчезването на оръжията отношенията между двамата изключително се обтегнали. Един друг започнали да се заплашват, което достигнало до  разследващите. 

 

Криминалистите били сигурни, че Кичатов имал пръст в унищожаването на Шанин. Знаели, че пребивава в страната с нередовни документи, което им позволило да го задържат в разпределителя за чужденци.

 

„За да разберем отношенията му с Шанин, исках да се сближа с него. Нищо обаче не можах да изкопча”, спомня си Ботьо Ботев, който по онова време е началник отдел „Убийства”. Нямал основание да го държи повече в разпределителя и го пуснал. Но за всеки случай не го експулсирал в Украйна, а го оставил под наблюдение у нас. За да бъде в дирите му, се сближил с него и му спечелил доверието му. Направил му куп приятелски жестове, като един от тях бил да осигури работа на приятелката му в Китен. „Карал съм го да пише молба срещу мен, като аз съм я диктувал, че съм го задържал до украинското посолство, за да ми вярва”, разказва Ботев пред Фрог нюз.  

 

Разследващите започнали работа и по украинска група от Ровно. Знаело се за тяхно участие в случая с Шанин. „Излъгахме ги да отидат в Турция, но 6 месеца подготвяхме нещата. За Саша и Игор знаехме, че отиват с фалшиви паспорти и ги излъгахме да отидат в Турция за една огромна сделка за много милиони”, посочва Ботев.

Именно за работа с тях е била подготвена вилата на МВР в Копривщица – оборудвана със СРС. Там те разказали за убийството на Иван Кудев, поръчано от Карамански. Станало ясно, че един от двамата го е извършил.

 

От разпита излязло на яве, че Кутепкин бил организатор на екзекуцията на Шанин, а Кичатов и Проценко я изпълнили.

 

По същото време от КПП „К. Андреево“ изтекла информация към медиите, че са задържани убийците на Луканов. Това наложило експресното задържане на Кичатов.  

В Копривщица той признал за Луканов. Първоначално твърдял, че Кутепкин е прекият извършител на разстрела. В последствие изяснил защо и как с Кутепкин наели Русов да убие премиера. После обяснил в детайли за премахването на Шанин. Признал, че той и Олег Проценко с автомат „Заги” и пистолет „Макаров” го гръмнали по заръка на Кутепкин.

 

На въпрос на Ботев: „А къде е Кутепкин?”, последвало изненадващ отговор: „Абе, като съм почнал да говоря, да ти разкажа и за него. Убих го.”

 

Разследващите били шокирани от самопризнанията му. Кичатов навлязъл в подробности за възникнали противоречия с Кутепкин след Лукановото убийство.

Кичатов извикал Кутепкин от Симфиропол в София година след смъртта на екс премиера. Срещнал се с него около хотел „Плиска“. Пристигнал с „Лада“, като в багажника й имало черен чувал и вериги, предназначени за сънародника му. В себе си носел пистолет „Макаров“ за убийството му. Двамата тръгнали в посока Елин Пелин и спрели пред Нови Хан. Тогава  Кичатов извел Кутепкин  от колата и го прострелял. Сложил го в чувала, завързал го с вериги и го хвърлил в кладенец, който бил избрал предварително.

 

Истинността на смразяващата история на Кичатов веднага била проверена. С помощта на местни хора в същия ден кладенецът бил открит. Изваден бил разложен труп от найлонов черен чувал, обвързан с вериги и каменни блокчета.

 

Години след находката делото по убийството на Кутепкин било спряно.  След оправдателните присъди по Луканов било възобновено, проведено било разследване и преминало в съдебна фаза с осъдителна присъда от 12 години за Кичатов. По всички събрани доказателства бил признат за виновен.

Тогава съдът констатирал: Противоречията в обясненията на Кичатов са толкова инфантилно нелепи, че съдът не би могъл да използва нито един факт, който да се изпълзва за съпоставяне с останалите доказателства.

 

Украинецът обаче не влязъл в затвора. Причина за това станал младши съдия, който напуснал съда, без да подпише мотивите за присъдата. Това наложило връщането на делото в Софийски градски съд за разглеждане от друг състав. На 19.03.2013 г. съдя Ралица Монова оневинила Кичатов. В мотивите си тя посочила, че върху подсъдимия било упражнено насилие и той под натиск признал, че е убил Кутепкин. Думите й обаче не са подплатени с факти, а се облягат само на твърдения на Кичатов. Изготвени са му 40 протоколи за разпит, направени пред съдия, адвокат и преводач и във всички тях признава за убийството.

 

Държавното обвинение оспорва решението на СГС пред Апелативната прокуратура и на 04. 02.2014 г. започва отново разглеждането на делото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8858 |24.09.2013 Отложиха отново делото срещу Алексей Петров . 18| 8209 |24.06.2013 Данчо Лечков отново невинен. А виновните? . 3| 10010 |08.12.2011 След 2 седмици на свобода наркобосът Маникатов отново в килията . 10| 26300 |17.06.2011 Скандален нотариус удря отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads