Реклама / Ads
19| 9855 |29.11.2013 ЪNDERGROUND

"Килър" обвинява Фрог нюз в лъжа, лъжейки

.
Георги Вълев твърди, че е невинен. Може и да е, а може и да не е...
Верни на журналистическата етика да се дава думата на засегнати в публикации лица, го правим и този път.
 
Получихме писмо от Георги Вълев, един о обвиняемите по делото "Килърите", който получи доживотна присъда без замяна на първа инстанция в Шуменския окръжен съд.

Ето неговото писмо без грам редакторска намеса.


Право на отговор на статия от 08.11.2013г.: “Готвено покушение над зам.-  главен прокурор от затвора” Кой поръча Ася Петрова

 

 

         Според статията на Огнян Стефанов, във Frognews.bg, Георги Вълев бил поръчал Ася Петрова от Бургаския затвор.

         Става въпрос за не коя да е, а заместничката на Главния прокурор на Република България, Сотир Цацаров. От статията става ясно за каква точно поръчка иде реч. Ами, аджеба, най-елементарното изискване на журналистическата и общочовешка етика е, след като твърдиш нещо, да го подплатиш с имена и доказателства в подкрепа на твърдението си. Смятам го дори за обидно, да обяснявам това на някой, който се занимава с журналистика. А за коментар на ответната страна, въобще не става дума.

          В противен случай, когато не бъдат представени на читателите никакви факти и обстоятелства, това твърдение е клевета. Според НК, това е престъпление от частен характер, а авторът на клеветата носи съответната отговорност за това, че си е позволил да оклеветява.

          До настоящия момент, след направена проверка, се установи, че в нито една прокуратура в страната не е заведена преписка за предварителна проверка на такъв случай, нито има подаден сигнал или жалба във връзка с такъв случай в полицията и прокуратурата в цялата страна, както и до настоящия момент. Георги Вълев не е разпитван в такава връзка, което безспорно е показателно за едно – че статията от 08.11.2013г., е клевета.

           Едва ли някой би приел за нормално, в случай, че е имало поне някакви данни в тази насока, да не бъдат предприети никакви действия от съответните ограни?!? Все пак, според статията нали става въпрос за заместника на Главния прокурор?!?

           След тази статия аз силно се надявам прокуратурата да се е самосезирала и да е направила проверка, тъй като обвинението е много сериозно и тежко. А в случай, че не го направи,  ще е показателно за това, че някой /или някои/ и нещо олекват или са си леки изначало и не са достойни дори за прокурорско внимание.

            Ако не са го направили, ще ги призова все пак да се самосезират, защото много държа резултатът от тази проверка, да бъде публикуван към правото на отговор в същия сайт.

            Освен, че няма данни и доказателства в тази насока и житейски не е оправдано, Вълев да поръчва Ася Петрова. Ами той не е нито генерал, нито висш полицай, нито височайша особа във властта...?!?

              Публикацията е жалък опит в навечерието на процеса пред АС-Варна, да се повдигне поувехналият имидж на г-жа Ася Петрова, представяйки я за обект на престъпно посегателство от страна на подсъдимите по делото.

              Целта е многопластова – от една страна да се представи А. Петрова като героиня, каквато тя не е. От друга страна е елементарен опит за повлияване на общественото мнение, в посока, че подсъдимите са правилно осъдени като общественоопасни лица. Те, видите ли, са толкова опасни, жестоки и непоправими, че посягат дори и на зам.-главния прокурор. На трето място – оказване въздействие върху съдебния състав. На четвърто място, целта е пряко да бъда очернен аз. Мога само да кажа, че този опит сочи за това, колко неуверена е г-жа Петрова по отношение на доказаността на обвинението спрямо мен като подбудител.

               Налага се един единствен извод, който изключва по несъмнен начин останалите и той е, че автор на сигнала срещу А. Петрова, е самата А. Петрова.

               Интересно е как единствено Вашата медия е получила информация за този сигнал. Вероятно поради изразената позиция в подкрепа на действията на г-н Цветанов, А. Петрова, Цоновски по това дело – действия, които категорично излизат извън рамките на закона.

               Държа правото си на отговор да бъде 2 дни на първа страница, колкото беше и статията на Огнян Стефанов “Готвено покушение над зам.-главен прокурор от затвора” от 08.11.2013г.

 

 19.11.2013     Подпис:

 

Варна – затвор                                                                        /Георги Вълев/

 

 

Коментар на Фрог нюз:

 

Няма съмнение, че Георги Вълев е ядосан. Разбираемо е: вече има произнесена тежка присъда на първа инстанция. Предстои да се произнесе Варненския апелативен съд, а след това и Върховният. Какво ще е решението на магистратите - никой не знае. Г-н Вълев има право на справедлив процес, както всеки, оказал се в подобна ситуация. Има право и да се защитава по всички начини, позволени от закона.

В гневното си писмо обаче е допуснал няколко съществени неточности. Първата е, че посочва като автор на материала "Готвено покушение срещу висш прокурор от затвора" ("висш", а не "зам.-главен", както той пише) Огнян Стефанов. Към него отправя упреци и заплахи за прокурорски проверки, съд и пр. Огнян Стефанов не е автор на този материал и това е видно от самия публикуван текст. Интересно, откъде Вълев прави извод за авторството, освен ако не е подведен умишлено. От кого, той си знае.

Няма да се спираме на всички нелепици и твърдения на обвиняемия. Отдаваме ги на неговата емоция и желанието му да бъде оневинен на всяка цена. Разбираема е и иронията към определени служебни лица, ангажирани с делото "Килърите". Няма как Вълев да изпитва добри чувства към тях, знаейки, че професионалната им работа е причина да е сега в затвора.

 

Цялото му писмо се гради върху твърдението, че такъв сигнал за готвено покушение не съществува въобще. Ето това е най-голямата му грешка, или подвеждане, което иска да си избере. 

В Докладна от 25.07.2013 г. надлежно е описан случаят, който г-н Вълев отрича, че съществува. Писмото е дело на поделението на бившия вече БОП в Бургас. То е изпратено под съответен номер и указан от закона и правилника ред до съответната структура на Държавна агенция "Национална сигурност". Докладната си има и номер, както си му е редът и ако Вълев много се интересува какъв е той, да пусне връзките си, с каквито очевидно разполага, за да му го запишат. Не че е от значение, но може да си го приложи към личната документация. В Докладната гражданинът Дечко Деков собственоръчно е описал какви предложения, съвети и указания му е давал Георги Вълев, докато са били в една килия в Бургаския затвор. Описал е и епизода, свързан със зам.-главния прокурор Ася Петрова. След което се е подписал, за да удостовери верността на изложението. Всяка графологична експертиза ще го покаже.

Толкова за писмото на Георги Вълев. Между другото, любопитни слухове свързват името на Вълев и с поръчани публикации в две конкретни медии, които трябва да дискредитират определени лица, ангажирани в процеса "Килърите". Май за телефонни разговори става въпрос, в които са давани конкретни указания. Говори се също, че наклеветените лица ще съдят въпросните издания. Но не е наша работа да се ровим в слухове, освен ако не бъдем принудени.

Георги Вълев разполага с адвокати, доказали многократно своя професионализъм. Не даваме съвети, но може би е по-полезно той да се съсредоточи в доказване на своята невинност, а не да напада разследването, прокуратурата, съда, политиците и пр. Освен ако друг арсенал не му е останал...

 

Апропо, поредна лъжлива публикация лъсна в "официалния" сайт на "Килърите". Тя "съдържа" СРС-та, които уж онагледяват как комисар Валентин Цоновски уговаря затворника Светлин Иванов – Близнака да свидетелства по делото. Щеше да е наистина много страшно, ако не беше толкова глупаво и фалшиво. Нито ред от шарматния текст не е верен. По простата причина, че Цоновски никога не се е срещал с Близнака във Варненския затвор. Който не вярва, да провери Книгата за посещения.

Не съществува  и нито едно от описаните мероприятия, освен във въображението на хора, обслужващи "Килърите".

Пак ще повторим: по-добре обвиняемите да се съсредоточат в доказване на своята невинност, а не в атаки, клевети и лъжи по адрес на служебните лица, свързани с процеса. В съда важат все още доказателтвата, а не плюнките в една или друга медия по адрес на този или онзи. Ако не е Цоновски, ще е някой друг, втори, трети.... Всички ли ще бъдат омаскарявани, за да са доволни сочените за извършители на тежки престъпления? Ами ако все пак се окаже, че "Килърите" са автори на списъка с деяния от обвинителния акт? Или на част от тях? Ще се извини ли някой тогава на всички охулвани и оклеветени? Или това е част от "играта". Странно защо "Килърите" смятат, че ако бъдат уволнени, отстранени или премахнати по някакъв начин нарочените от тях служебни лица, свободата им е в кърпа вързана. Невинността им зависи от безспорните факти, които могат да изложат в съдебна зала, а не от отделни хора. Освен ако имат проблем с осигуряването на такива. 

Най-добре е да оставим съдиите, прокурорите и адвокатите да си свършат работата. 

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 11574 |27.11.2013 Партньор на Р. Плевнелиев арестуван за контрабанда на оръжие . 28| 12640 |25.11.2013 Ал. Петров и М. Джотолов го удрят на воаяжи из чужбина . 6| 8648 |21.11.2013 Делото „Килърите” продължава без разпит на Цветан Цветанов . 9| 12434 |19.11.2013 Лъжи на Сумиста в съда: Познавал жена си от 2008, а детето им е от 2003

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads