Реклама / Ads
7| 16165 |09.05.2017 ЪNDERGROUND

„Коалицията Булгартабак“ заличава следите си в Лихтенщайн

.
Следите на най-скандалната сделка в историята на приватизацията в България – продажбата на „Булгартабак холдинг“, оставила съмнения за политическа корупция и участие на мръсни пари, са на път да бъдат заличени.
 

Собствениците на „Булгартабак холдинг“, които са маскирани зад група лихтенщайнски дружества, са започнали ликвидацията на LIVERO Establishment. Тази компания е ключов участник в сделката и през нея е преминала голяма част от финансирането й. Финансиране, за което и до днес не е ясно с какви първоначални средства е направено. Заличаването на дружеството ще намали значително възможностите за проследяване пътя на парите, техния произход, както и истинското разпределение на собствеността в „Булгартабак“, маскирано зад фондациите.

 

Заличаването на LIVERO Establishment ще сведе до минимум и шансовете за успешно завършване, все някога, на започнатата от прокуратурата в Лихтенщайн проверка за съпричастност на българските политици Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски към сделката и финансирането й. Информация за разследването на български полици (със заличени имена) беше публикувана във Фрогнюз, а няколко дни по-късно медиите на Делян Пеевски оповестиха, че имената на тримата разследвани в Лихтенщайн български политици са именно Борисов, Пеевски и Доган. Информация по разследвано е изпратена към българските власти, но те очевидно нямат интерес към нея.

 

Какво се случва

 

Справка в регистъра на лихтенщайснките дружества показва, че LIVERO Establishment вече не е активен субект. Според информация на „Студия Трансмедия“ LIVERO Establishment е заявено за заличаване с дата 28 март 2017 г. Дата е изключително близо до момента, в който „Булгартабак холдинг“ обяви, че продава цялата част на чистия си бял бизнес – основните си търговски марки и дистрибуторската си компания на British American Tobacco. Дали между двете събития има връзка е трудно да се каже. Факт е, че обявената продажна цена от 100 млн. евро би могла да изчисти доста от натрупаните проблемни звена и дългове по схемата на собственост в „Булгартабак холдинг“.

 

Какво е LIVERO Establishment

 

LIVERO Establishment е официално одобреният от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) купувач на мажоритарния пакет на „Булгартабак“ в сделка от 2014 г. Тогава VTB Capital – инвестиционно поделение на руската банка ВТБ, реши да продаде мажоритарния пакет в холдинга, придобит в приватизационна сделка през 2011 г. КЗК отказа изобщо да разглежда концентрацията на собственост и по този начин практически одобри продажбата на „Булгартабак“ на неясен купувач. Мотивът на КЗК да не разглежда сделката беше, че крайният купувач е физическо лице без стопанска дейност. Казано иначе КЗК прие, че бизнес с над 600 млн. лв. годишен оборот може да бъде придобит от физическо лице и това е достатъчно основание да няма концентрация. Цялата операция по промяната на собственост се развива на австрийска територия, където е регистриран и формалният мажоритарен собственик. Това е пощенската кутия BT Invest, която през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борсиов беше скоростно одобрена за купувач на 80% от  „Булгартабак“от Агенцията за приватизация, ръководена тогава от новия министър на икономиката Емил Караниколов.

 

Сделката през 2014 г. идва в условията на вече разразил се конфликт между ДПС депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. КТБ и до момента е акционер в „Булгартабак“ с блокираща делистването от Българската фондова борса квота. През 2014 г., обаче, конфликтът между двамата се проявява и в „Булгартабак“, като КТБ прави опит да наложи контрол над цигарения холдинг с предложение на общо събрание на акционерите да се избере финансов контрольор и ред други мерки.

 

Всичко това идва да подскаже, че Цветан Василев е имал добра представа за собствеността в системата на „Булгартабак“ по онова време.

 

Кой притежава „Булгартабак“

 

Затова думите му за собствеността могат да бъдат кредитирани. А след фалита на КТБ в няколко свои интервюта Цветан Василев посочи Делян Пеевски като основен бенефициарен собственик на цигарения холдинг.

Самият ДПС депутат наистина се показа като собственик. Но не на мажоритарния пакет, а на малък дял от 5%. Тогава контртолирана от Пеевски и майка му Ирена Кръстева компания купи въпросния дял от фирма на оръжейния търговец Петър Манджуков.

 

Пеевски формално няма никаква връзка с мажоритарния собственик на „Булгартабак“. Ключовата дума тук е формално. Защото лихтенщайнските фондации имат точна тази цел – да скрият собственика.

 

Кой кой е в сделката



 

Кореспонденция между адвокат Александър Ангелов, известен и като „адвокатът на Пеевски“, и бившата дясна ръка на Цветан Василев, а сега свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, както и самия Василев, показва как е била разиграна собствеността в „Булгартабак“. Показва и колко ключово е ликвидираното сега дружество LIVERO Establishment. LIVERO Establishment е едноличен купувач на BT Invest. Но откъде са парите за сделката?

 

С 59 млн. евро заемодател на LIVERO Establishment става EFV International Financial Ventures limited. Компанията участва в доста сделки в орбитата от фирми около Цветан Василев и КТБ. Тя е едно от ключовите дружества в системата на собственост и в Българската телекомуникационна комания (БТК), и във военно-промишлените дружества, кредитирани през КТБ. От доклада на КОНПИ за разследванията по делото КТБ става ясно, че Цветан Василев е декларирал собственост над EFV. Така че към началото на 2014 г., когато е разчертана схемата за собственост и финансиране на „Булгартабак“ EFV, осигурила 59 млн. евро, е била контролирана от Василев. Това още повече дава кредит към неговите обяснения за финансирането на сделката. По думите на Василев той е трябвало да бъде съсобственик заедно с майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева на 35% от Булгартабак през фондация Panim.

 

Според разчертаната от адвоката на Пеевски схема на собственост в Булгартабак с 49 млн. евро финансиране там участва Ventracor Establishment. От имейлите, изпращани към Бисер Лазов и Цветан Василев става ясно, че зад тази фондация стоят интересите на „колегите от Пловдив“. Според информация на „Студия Трансмедия“ това са собствениците на „Винпром Пещера“. Те е трябвало да получат дял чрез фондацията Sedona.

 

Sedona, Panim и Livero присъстват и в още един ключов документ, публикуван в разследване на „Биволъ“. Това е споразумение от 2011 г., още докато е текла процедурата по приватизация. Според текста на споразумението VTB Capital създава BT Invest за да участва в проседурата по приватизация, но получава правото да продаде купеното на три дружества – Belom Foundation, Sedona Foundation и Livero Establishment.

 

От къде са парите? Документ, публикуван от „Биволъ“ показва договор за заем между EFV и LIVERO на стойност 59 млн. евро, подписан на 23.09.2011 г. за срок от 3 години.

EFV цедира това вземане на TGI срещу 45 414 388 евро на 07.11.2013. Точка 13 от договора обаче разяснява, че цесията е част от споразумение за придобиване на дялове и вземания между TGI Middle East FZE и PANIM FOUNDATION.

Така се потвърждава документално и вторият централен актьор в схемата “Ангелов“ – фондацията с участието на майката на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Но историята за собствеността не спира тук.

 

Отново в схемата “Ангелов“ са посчени три офшорки от Британските Вирджински острови – GRAND INVESTORS,  INTER PROJECTS GROUP и VITALITY INVEST. Те са получатели на по 10% в Livero Establishment.

 

Кой стои зад тях

 

Писмо до бившия посланик на САЩ Марси Рийс развива тезата за корупционна комисионна от по 10% получена от Ахмед Доган и Бойко Борисов, за да благословят политически сделката. Също 10% е получил и Александър Сталийски, който е от „вътрешния доверен кръг” на Борисов. Сталийски беше посочен от Цветан Василев и като човека, който му е бил определен от Бойко Борисов „за контакт“. Идвал е в дома му и е получавал отчети как се движат определени компании и бизнеси. Самият Сталийски пък е посочвал лица, които да заемат позиции в компании.

 

Корупционната схема

 

Трите офшорни компании са наричани от адвокат Ангелов трите „десетки“. GRAND INVESTORS, INTER PROJECTS GROUP и VITALITY INVEST са регистрирани през юни-юли 2011 г., което е около месец преди споразумението за приватизацията на „Булгартабак“. Година по-късно две от фирмите – паравани – VITALITY INVEST LIMITED и INTER PROJECTS GROUP са заличени, след като са си изпълнили задачата за прикриване на действителните участници. През 2013 г. е заличена поради същата причина и GRAND INVESTORS LTD.

 

Сега в заличаването на следите в тежката корупционна схема „Булгартабак“ идва ред на ключовия играч Livero Establishment. Това заличаване ще направи практически невъзможно проследяването на източника на парите и кой стои като истински собственик на Булгартабак. Всичко това се случва с помощта на българските институции, които бездействат.

 

Автор: Мирослав Иванов, източник: transmedia.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3696 |06.04.2017 Прокуратурата иска заличаване на първата партия на Марешки . 6| 4222 |08.06.2016 Обирджийте на пощата в Хасково сипали белина да прикрият следите . 0| 4908 |19.04.2016 Синдикати: Неизвестно дружество се кани да сложи ръка върху „Булгартабак“ София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads