Реклама / Ads
15| 7854 |27.08.2010 ЪNDERGROUND

МВР на съд заради личните документи, D&D спасява „Сименс”

.
Централата на
Граждански колективен иск срещу МВР относно батака с издаването на новите документи за самоличност, ще подадат до Софийския градски съд от сдружение "Гражданска инициатива "Справедливост".
 
От сдружението настояват съдът да признае, че за периода 1 април 2010 до 26 август 2010 МВР противоправно е нарушило сроковете за издаване на лични документи и нормалната организация и ред за издаването им.

Също така в иска се посочва, че министерството трябва да заплати сумата от 1000 лв. на човек, което е частично обезщетение от общата претенция в размер на 50 млн. лв. за нанесени неимуществени щети на подалите заявления за издаване на лични документи. Активистите настояват също съдът да задължи МВР да гарантира оттук насетне нормална организация на работата си, с която да се предотврати създалия се хаос около издаването на документите.
Това е накратко изразът на недоволство, културно представен в културна форма. На опашките в 40-градусовия мор хората са по-категорични и лаконични: „Да ви... майката” и пр. Да, просташко е да се псува. Но как се нарича цялата свинщина около издаването на документите? Часове, понякога и дни наред хората се редят на опашки, карат се, озлобяват се, нагрубяват се, правят списъци, крадат ги, правят нови списъци и накрай си плащат скъпо и прескъпо, за да получат нови документи, които на всичкото отгоре имат толкова съмнителен вид, че по летища и гранични пунктове служителите от паспортния режим се озадачават за какво им показват българите.
Вече няколко месеца гаврата с хората не секва. Дават се някакви неясни обяснения и оправдания от страна на МВР. Стигна се дотам премиерът Борисов да заяви гневно: ”Хората на опашките не псуват ”Сименс”, а псуват нас, без да имаме вина.” Не е прав. Вината правителството има, защото не успява да обясни на Сименс, че така тази работа не става. Защото не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Вярно, че договорът е подписан още от великият плевенски комбинатор от БСП Румен Петков, който известно време се подвизава и като вътрешен министър, но сегашното правителство е приело това наследство. Да му бяха предявили обвинения за сътворения и предизвесен хаос. Само че за Петков днес никой не обелва дума и той спокойно играе следващата си роля, тази на опозиционер.
„Сименс” пък си траят, спотаили се в сянката на скандала и се облизват в очакване бурята да отмине.
Всъщност големият проблем е в това, че изпълнителят не е коректен в доставката си на паспортните бланки (корици за паспорт). Съгласно подписания със ”Сименс” договор от април 2009 г. и анекса към него (от ноември м. г.) до 30 май тази година изпълнителят трябваше да ни предостави общо 400 000 празни образци. Към момента само по тази доставка ни дължат над 6000 бройки. Пак съгласно договора сме заявили допълнително за цялата 2010 г. още 600 000 бланки. 300 000 от тях трябваше да бъдат доставени до 10 август, но ги няма. Това заяви преди дни зам.вътрешният министър Павлин Димитров. Сметката е проста и трагична: изпълнителят е забавил общо към 306 000 бланки, които не са постъпили в структурите на МВР.

По принцип гражданите, които са платили за бърза и експресна поръчка имат право да си поискат парите обратно. Това пък ще доведе до затруднения в Сибанк, които събират таксите за издаването на всички нови документи за самоличност. Председател на Надзорния съвет на Сибанк, както е известно, е приятелката на премиера Цветелина Бориславова.

На всичкото отгоре става ясно, че документите, изработени от „Сименс”, са пълни с грешки.

"Сименс" ще получи 116 млн. евро по договора за личните документи.

Борисов на свой ред заплаши „Сименс”, че ще се оплачи на германския канцлер Ангела Меркел. Тя ще бъде в София през октомври. Премиерът съобщи още, че вътрешният министър Цветан Цветанов вече преговаря със ”Сименс” за да намали от цената поне няколко милиона за създадения хаос.
„Сименс” предприели спешни мерки, като се опитват с кризисен PR да отклонят стрелите на народното недоволство от себе си. Работата била възложена на известната агенция D&D. Оттам звънят в редакции на медии и уговарят шефовете да смекчат тона по отношение на възникналите недоразумения с личните документи.
Агенция D&D е собственост на Дияна Дамянова, пиар на ЛУКойл и Валентин Златев, бивш зам.председател на КНСБ по времето на Кръстьо Петков. D&D работи в момента с Министерство на културата, Министерство на земеделието и храните, община Правец и др. Предизборната кампания на Вежди Рашидов в Кърджалийско през 2009 г, когато бяха „доставени” гласоподаватели с рейсове от други райони на страната, също е нейно дело.
Агенцията работи и по различни проекти с Министерски съвет от доста години. В различни моменти се е конкурирала за влияние в министерства и агенции с Active Group на Моника Йосифова. В момента обаче Дияна Дамянова била дръпнала доста напред заради топлите си връзки в новия кабинет, където се трудят хора от фирмата й на различни позиции.
През последните години поредица от скандали опетниха името на могъщата корпорация „Сименс”. Най-близкият и скорошен е съвсем близо до нас – в Гърция. Там скандалът достигна критична точка и се наложи Германия и Гърция да предприемат спешни мерки.
Куфарчета натъпкани с подкупи за 100 милиона евро са се предавали между „Сименс” и група влиятелни посредници в Гърция. Поне до такива данни се добраха медии от служители в счетоводния отдел на гръцката Социалистическа партия – ПАСОК. „Сименс” има сериозно корпоративно присъствие в Гърция и спечели много от големите поръчки от ОТЕ – основния доставчик на телекомуникационни услуги на Гърция. По време на 20-годишното управление на ПАСОК „Сименс” беше пряко или косвено единственият доставчик на ОТЕ. Докато нещата не се разровиха и замириса на гигантска корупция.

В края на 2009 г. деветима бивши шефове на "Сименс" приеха да платят, за да постигнат извънсъдебно споразумение с компанията. Те бяха уличени в участие в корупционни схеми. Само Фон Пиерер е приел да плати 5 млн. евро. Той бе директор на "Сименс" от 1992 до 2005 година, а след това председател на Надзорния съвет до 2007 г.. Неговият приемник Клайнфелд, ще плати 2 млн. евро.

Имат ли воля управляващите у нас да защитят интересите на гражданите от хаоса, създаден от „Сименс”, предстои да узнаем. А може междувременно да бъде открт истинският виновник за некомфортната ситуация – българският гражданин, който има нахалството да претендира за човешки права и обслужване. 

Ивана Калчева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 15005 |16.03.2010 Община Приморско фалирала заради кметицата си . 25| 10095 |17.02.2010 Заради 484 лв. мъж лежи вече месец в Пловдивския арест . 6| 14137 |29.07.2009 Заради 200 лева адвокатите без униформи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads