Реклама / Ads
18| 17943 |06.06.2011 ЪNDERGROUND

Още търсят изчезналото съкровище на Илия Павлов

.
Мъже в черно отмъкнали сейф от грандхотел „Варна”, в който имало антично злато за милиони
 
Антични и златни монети на стойност няколко милиона евро, собственост на създателя на Мултигруп Илия Павлов, са изчезнали. Това станало след неговата смърт. И до днес продължава мистерията около издирването на ценното съкровище. Най-богатият българин по онова време (според сп. „Впрост” към 2003 г.) държал скъпоценната сбирка заключена в сейф в грандхотел „Варна” в курорта „Св.св. Константин и Елена”. Това разкриха пред „Торнадо” близки на създателя на империята „Мултигруп”.

Когато наемен убиец застрелва с един куршум Илия Павлов пред офиса на фирмата на бул. „Г.М. Димитров” в столицата на 7 март 2003 г., никой от близките му не помисля за желязната каса в хотела край морето. Дарина Павлова пък е в САЩ и спешно организира пътуването на семейството за България.

Само няколко човека знаеха, че Илия държи десетки уникати под ключ, някои от които направо безценни, твърди негов близък помощник. Истинските шедьоври били от разкопките на тракийската могила в Старосел, Пловдивско. Те били предоставени на Павлов, твърди същият източник, от легендарния проф. Георги Китов. Не е тайна, че Павлов и „Мултигруп” имат големи заслуги за финансирането на археологическите разкопки в района на Старосел. За това говори и фактът, че Павлов е почетен председател на организационния комитет на националната конференция „Земите на България – люлка на тракийската култура” през 2003 г. Босът на Мулти не присъства, защото е убит няколко месеца преди това, но фондация „Илия Павлов” и фирмата на MG корпорация Балкантурист спонсорират отпечатването на материалите от конференцията. Основният доклад изнася именно Георги Китов, наричан българският Индиана Джоунс.

Според Паско Божков, близък приятел на Илия Павлов и бивш офицер от българското контраразузнаване, който избягва в САЩ по времето на Тодор Живков, босът на Мулти осигурил на Китов и екипа му най-модерна техника за проучвания и разкопки, включително скенер от последно поколение, който бил страшно скъп. Те са използвани още в Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) през 2000 г. като продължение на експедициите от далечната 1966 г. През периода 2000 – 2002 г. в тайната колекция на Илия Павлов се оказват приказни експонати от могилите край Старосел и други места. За това хоби на милионера обаче знаели малцина. Предполага се, че между тях, освен монети, са и няколко златни пръстена, сребърни и позлатени миниатюрни съдове, пръстен-печат, гривни, накити и др.

Къде е днес цялото това богатство – никой не знае. Някои от разследващите на убийството на Илия Павлов си спомнят, че странни хора, облечени в черно като охранители, са се навъртали из грандхотела в дните след атентата, но тогава никой не им обърнал сериозно внимание. Други слухове пък предполагат, че вдовицата Дарина Павлова е успяла да изнесе безценната сбирка първо в Швейцария, а след това в САЩ. Говори се също, че цялото археологическо богатство било продадено на колекционер от масонските среди в Америка. Разбира се, това са само клюки, но така или иначе фактът за изчезналите скъпоценни артефакти си остава. Някогашни отговорни служители в „Мултигруп” твърдят, че бившият шеф ва Шести отдел в 6-о управление на ДС Димитър Иванов запалил Илия Павлов по археологията. Иванов притежава една от най-богатите частни антични колекции у нас.

Говори се, че една от любимите монети на Павлов била от времето на тракийския владетел Ситалк. Тези монети са много редки. Екземплярите от сребро стрували ужасно скъпо. Павлов си платил като частно лице на една от лабораториите на Британския музей, за да направят оценка на някои от скъпоценните експонати. Археолози пък си спомнят, че Китов поискал закрила от боса на Мулти срещу иманярските набези в района на Сталосел. Павлов се отзовал и дълго време там не припарвал „нощен археолог”, което помогнало да се опазят разкопките, които прочуха България и екипа на Георги Китов по целия свят.

Ангел Бонев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 15675 |03.06.2011 Маджо притискал наследника на „Слънце” . 13| 12520 |30.05.2011 Сумиста топи съучастници, иска споразумение с обвинението . 35| 13327 |25.05.2011 Олигарси уреждат тайни срещи на Първанов и Борисов с Доган . 17| 9168 |23.05.2011 Списък с агенти „изтекъл” от ДАНС към Русия и САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads