Реклама / Ads
38| 34175 |31.05.2016 ЪNDERGROUND

Питал ли е Б. Сарафов: Ти свирка правила ли си?

.
Борислав Сарафов
Питал ли пред свидетели зам.-главния прокурор Борислав Сарафов разследващата полицайка от ГДБОП Любомила Ценова: Ти свирка правила ли си? Този въпрос като мълния обиколи вчера всички полицейски служби, които не се занимаваха с нищо друго, освен да нищят безпрецедентния скандал със заместника на Сотир Цацаров.
 

Твърди се, че унизителнатата реплика е изкарала Ценова от равновесие, заради което е завела съдебен иск срещу Сарафов за 30 000 лв. Ченгета и държавни обвинители са скептични, че присъствалите на сценката ще излязат и смело ще разкажат какво точно са чули и видели в кабинета на Сарафов. Повечето са му пряко подчинени и трудно биха рискували работата си заради истината. Напротив, ако решат да се направят на слепи и глухи, ги очаква завидна кариера. Говори се, че вече дори им я обещават. Ключът към истината на практика се държи от шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и заместника му Стефан Джолев.

 

И двамата се намират в твърде деликатно положение, като се имат предвид многократните упреци на Цацаров към резултатите от работата им. В едно свое интервю преди време Спиридонов реши да покаже характер и блесна с репликата:  Бандитите са мъже планина със заешки сърца. Колеги очакват да видят сега той какъв мъж е. Засега се е скрил и не обeлва и дума в защита на подчинената си. Трае си и за отбранителната тактика на Борислав Сарафов, която втрещи всички с агресивността си.

 

Не за друго, а защото използва прокуратурата и официалния й сайт, за да решава частен казус, като надълго и нашироко обясни кой крив и кой прав според него. Както винаги в такива случаи бе постигнат обратен ефект. От изявлението на Сарафов лъснаха сериозни юридически пропуски. Негови или на авторите на текста, не се знае още. Те обаче дадоха основание на Софийски градски съд унищожително, но професионално изрядно да захапят Сарафов. Никога до този момент прокуратурата не бе взимала страна по частни спорове, но този път го направи, без да се замисли дали това няма да се приеме като опит за влияние, натиск и принуда. Все неща, заради които уж с нетърпение очакваме да ни проверяват от Европа и да ни вкарат в релсите. Очевидно, че в държавното обвинение не действат еднакви правила и закони. Малко известен факт е, че осъденият на доживотен затвор Петър Стоянов-Сумиста заведе три дела за по 100 000 лв. срещу другия заместник на Цацаров - Ася Петрова задето го е натикала на топло до края на дните му.

 

За това сайтът на прокуратурата не обели и дума.

 

Очевидно е, че единствено Сарафов се ползва със статут на най-привилегирован служител на прокуратурата. Все пак за него се задейства цялата институция. Но не заради тежките осъдителни придъси по делата му, защото за такива изобщо не се сещаме. Полицията и прокуратурата много често прибягват до детектор на лъжата. Любим прийом им е, за да потвърдят или отхвърлят една или друга теза. В случая имаме думата на разследващата полицайка срещу тази на зам.-главния прокурор. Везната, обаче би натежала в едната или другата посока, ако всички присъствали на срещата доброволно се „качат” на полиграф. Малко вероятно е Сарафов да го направи, защото е наясно какво точно е изръсил на колежката си-дългогодишен служител в ГДБОП и майка на две деца.

 

След като случаят се раздуха, се появиха твърдения, че това не е първата му сериозна изцепка. Говори се за целенасочено подигравателно отношение и то специално към нежната част от юридическото съсловие. Пълна заблуда е, че разследващата полицайка би могла сама да опропасти делото „Агромах”, заради което е възникнал спора и това е ясно и на студентите от първи курс по право.

 

Прокурорът е този, който следи изкъсо действията на наричаните до скоро дознатели, той дава насоки как да се събират доказателства, какви прийоми да се използват и т. н. За това го наричат „господар на разследването”. Разследващата полицайка не може на своя глава нито да обвини, още по-малко да оневини някого, каквито упреци е имало към нея.

 

Без тежката дума на държания обвинител нищо не може да се свърши. И ако Сарафов би трябвало да вини някой за неуспеха на делото, то това е само и единствено наблюдаващия прокурор.

 

Недоумение предизвика и заканата му, че ще изземе материалите от ГДБОП и ще ги прати в столичното следствие. През последните години институцията доби слава на политически поръчкова и обвързана изцяло с интересите на модела КОЙ. Има и по-страшно. Нито едно ключово дело с голям обществен интерес не е приключило с осъдителна присада. Нещо повече, мястото се превърна в работилница за скалъпени обвинения, за мачкане на политически и бизнес противници, както и за унищожаване на човешки съдби.  Любомила Ценова би трябвало да е наясно, че не я чака нищо добро. Ще започнат проверки на дела, срокове, както се казва "гонене до дупка". Колеги на Борислав Сарафов са категорични, че стъпят ли папките за „Агромах” в столичното следствие, делото ще отиде в девета глуха или обвиняемите ще бъдат не само оправдани, но за капак ще си потърсят правата в Страсбург. Е не е ли редно и ние на свой ред да попитаме: Кой на кого прави свирка?!

 

Дали е казал точно тези думи на съвещанието Сарафов, предстои да разберем.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8657 |10.05.2016 Бабикян за Фрог: Първанов се е допитал до Борисов за АБВ, двамата са в много топли отношения . 0| 4253 |03.05.2016 Арестуваха румънец, опитал да пробута 20 евро на полицаи . 0| 4451 |13.04.2016 Миков: Структурата на ветераните-капитал на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads