Реклама / Ads
2| 8763 |10.03.2014 ЪNDERGROUND

Поискаха отвод на съдията по "САПАРД" заради коментари за Марио Николов

.
Отвод на съдия Пламен Панайотов по делото за източване на 7,5 млн. евро от САПАРД поиска адвокат Менко Менков, защитник на подсъдимия Марио Николов.
 

 

През януари т. г. Марио Николов е завел гражданско дело срещу Пламен Панайотов с искане за обезщетение от 23 000 лева заради негово изказване в медия през 2009 г., от което Николов се почувствал засегнат, съобщава „Правен свят”. Към момента на внасянето на иска делото „САПАРД” вече е било разпределено на доклад на Панайотов в специализирания съд, което е станало в края на м.г.

 

Публикацията, която е посочена като основание за отвод, е в "Медиапул". Цитираното в нея изказване на Пламен Панайотов е по повод на участието му като прокурор по друго производство, свързано с Марио Николов. В качеството си на прокурор Панайотов е заявил, че Николов е замесен в източване на 17 млн. лева от ДДС. Делото било водено срещу неизвестен извършител и било прекратено през 2009. Чак през януари т. г. Марио Николов е завел гражданско дело срещу Панайотов за това изказване, след като той е станал съдия докладчик по делото САПАРД, прехвърлено в спецсъда през м. г. Така делото за източване на 7,5 млн. евро от САПАРД и днес все още не може да тръгне в Специализирания наказателен съд.

 

След като на два пъти спецсъдът не успя да му даде ход, на днешното заседание за пръв път се явиха всички подсъдими и техните защитници и всички те бяха запознати с обвинителния акт. Защитата обаче поиска делото да бъде прекратено и отново върнато на прокуратурата. Адвокат Менко Менков поиска прекратяване поради множество съществени нарушения, които според него държавното обвинение трябва да отстрани.

 

Според него прокуратурата не е изпълнила нито едно от указанията на Софийския апелативен съд (САС), който на 2 август 2012 г. отмени всички присъди и върна делото поради множество съществени нарушения в обвинителния акт. В началото на тази година прокуратурата внесе нов обвинителен акт, но вече в спецсъда. Повторното внасяне на делото обаче стана по настояване на подсъдимите, които се възползваха от правото си да искат делото им да бъде внесено, след като от първоначалното повдигане на обвиненията им са минали повече от две години.

 

"Нито едно от нарушенията не е отстранено, ами са повторени същите, а има и нови", каза пред съда адвокат Менков. Според него от август 2012 г. до декември 2013-а по делото не е свършено абсолютно нищо, а то е стояло на бюрото на прокурор Ваня Стефанова от Софийската градска прокуратура, която през септември м.г. стана зам.-председател на ДАНС. Менков посочи дори, че новият обвинителен акт е с 80 страници по-кратък от предишния, който е бил 217 страници.

Адвокат Менков посочи и друго съществено нарушение, което засяга двама от подсъдимите. Според обвинението Лазарина Георгиева е участвала в престъпната група от август 2002 г. до март 2003 г., а подсъдимият Валентин Ангелов – от февруари 2004 г. до декември 2005 г.

 

„Кое обстоятелство накара държавното обвинение да приеме, че тези двама подсъдими са част от една организирана престъпна група?”, попита защитникът.

Той посочи, че в обвинителния акт са изброени фактури, договори, оферти, заявки и други, а прокуратурата не е посочила кой документ какъв е.

 

Една част от тях са удостоверителни документи, които могат да бъдат евентуално само документи с невярно съдържание. Друга част са диспозитивни, които могат да са неистински или преправени, но не могат да са документи с невярно съдържание, обясни адвокат Менков.

 

Според него обаче, наблюдаващият прокурор Андрей Андреев няма вина за пороците на внесения обвинителен акт и той не го бил внесъл по свое вътрешно убеждение.

"Делото отпразнува вече първия си рожден ден на бюрото на прокурор Стефанова. Ако прокурор Андреев се водеше единствено от вътрешното си убеждение, той никога нямаше да внесе обвинителен акт. Защитата знае как делото е долетяло от Софийска градска прокуратура в Специализираната прокуратура, но не може да го докаже. Става въпрос за едно инертно действие, което показва грубо незачитане волята на Софийския апелативен съд. Наказателното производство продължава на инат", каза още Менков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 12473 |08.03.2014 За 8-ми март и празнуващите дами, другарки и Тодорки* . 65| 23038 |06.03.2014 Тревога! Български МиГ-29 прихванали руски Ил-20 над Черно море . 17| 8666 |05.03.2014 Прокуратурата внесе втори обвинителен акт срещу Бисер Миланов - Петното . 41| 13976 |02.03.2014 В. Цоновски: Работил съм срещу мафията не заради политици!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads