Реклама / Ads
11| 9437 |30.11.2009 ЪNDERGROUND

Професия "Купувам конфискуван"

.
Далаверите с имоти в България с нови схеми Източник: Вяра Йовева
Кризата "измисли" най-новата професия у нас - препродавачи на запорирани имоти. Тарикати масово купували жилища на "разпродажба" в съда, а след това ги продават на пазарни цени - 1,5-2 пъти по-високи от оценката на съдебните "брокери".
 

Частни съдебни изпълнители разкриха пред Frognews.bg скандални далавери, които били всекидневие в съдилищата. Читатели, занимаващи се с конфискуване и продажба на запорирани имоти, алармираха сайта ни за най-новото "явление" в съдебния сектор - "запорирани мониполисти". Според тях, става дума за схема, в която са замесени най-вече частни съдия изпълнители. Моментът бил "изключително популярен заради световната криза", коментират вещи по случая лица. Те описаха иначе легалната схема до най-дребния детайл. "При нас идва определен човек, който има оборотни пари в кеш. Пита ни кога ще обявим търг за дадено запорирано жилище. След като му съобщим, даденото лице по съответния ред идва и залага за определения имот редом с другите играчи. Тук вече идва "тънката част". Предварително се знае каква ще е последната предложена от "аукциона" цена.



Обикновените граждани, които идват да залагат, не са наясно в повечето случаи, че срещу тях играе цял сработен екип - двама или трима (зависи колко са общите кандидати за имота) плюс частния съдия изпълнител, чиято работа е задължително да каже на колкото се може по-малко хора за продажбата на определения имот. Доста от колегите са подкупени и правят на практика търговете безсмислени. В предварителен разговор с "играчите" вече е изяснена цената, която обикновено е 2 до 3 пъти по-ниска от пазарната. Така често се случва да продадем запориран 2-стаен апартамент в Лозенец за 40 000 евро при реална пазарна цена от около 60 - 65 000 евро. Това разбира се си има своето обяснение. Монополистите, за които говорим и частните съдебни изпълнители, които впрочем по легален начин пързалят държавата и налагат "господарство" в този "бизнес" печелят не лошо на гърба на гражданите, които са изхвърляни ежедневно на улицата. Групата от няколко души наддава фиктивно. Търгът се превръща в цирк и хора, дошли с по-високи оферти си тръгват с празни ръце, защото сделката вече е сключена, т.е. "монополистите" вдигат цената до небето, но след това подписват далеч по-евтини договори, дни и седмици преди това, понякога.



Най-голямата "далавера" е да купиш жилище от съда и да го продадеш на пазарна стойност.


По информация на колеги печалбата им на месец стигала до 13-14 000 лева, а тази на господата, участвали в "аукциона" - около 100 - 150 хил., в зависимост от "улова". Frognews.bg потърси мнението на магистрати, които отказаха да коментират "монополистите" сред запорираните имоти. Те отрониха единствено баналното - "нали го има като закон, какво не му е наред..." Ние също се чудим - какво ли му е наред на този закон? Няколко души с пари в кеш да препродават имоти на фалирали граждани, а отгоре на всичко да прибират 15-20 хиляди лева само от разликата "оценка на вещо лице - пазарна цена".

Време е да се сложи край на уникалния пазар с имоти в страната, от който печелят шепа хора, определящи свръхвисоките цени на апартаменти, които са "безценни" в повечето случаи заради "качеството", което предлагат. Тарикатщината, която се прави на гърба на фалиращия българин и отнемането на едностайната панелка в Люлин и препродаването й за 20 хил. евро са поредният маркер, нарисувал хлъзгаво в гланцовото блокче безпомощност и безидейност на Законодателя. Който без значение в кое правителство и кабинет се намира, отново пропуска "ъгълчетата" на картинката и изгорялата й рамка, предпазваща пейзажа от неизбежната му гибел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12002 |27.11.2009 Защо да търсим извънземни? Те са си тук! . 6| 9932 |23.11.2009 Българи задържани във Франция, Външно мълчи . 58| 16620 |21.11.2009 Ядете месо? Самоубийци! . 11| 10646 |19.11.2009 Народен гняв в Славяново! Чупят стъклата на Юзеирови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads