Реклама / Ads
157| 27132 |16.02.2012 ЪNDERGROUND

Прокуратурата погна Дядо Николай, грозят го 3 г. затвор

.
Разследват повдивския владика, защото облепва трета църква с тапети Тапетите хищно настъпват в пловдивските църкви! След като отпечатаните изображения на светци вече скриха прекрасните стенописи в пловдивската митрополитска църква “Св. Марина”, през следващите дни те ще покрият и храма “Св. Георги”.
 

Там от два месеца събират с разлепени обяви нужните им 7000 лв. за реставрация на стенописите и ако не успеят и тази черква ще стане лъскава, стерилна, златна. И тук червено въже ще спира богомолците да се прекръстят пред иконостаса, и тук ще трябва да палят свещите си пред вратите на храма, и тя ще заприлича на бална зала. Говори се, че същата участ е готвена и за прекрасната църквата “Св. Неделя” в Стария Пловдив, в чийто двор вече функционира стерилен параклис Това не са тапети, а текстилна основа, която се лепи върху стената и се тушира с боя, обясняват от митрополията. Църквата “Св. Марина” е построена от гърци през 18 век. Когато те се върнали да си търсят имотите, българските монаси замазали стенописите с мазилка, за да нямат гърците претенции към храма, допълват от митрополията. През 30-те години са правени нови стенописи, а оригиналните стоят скрити под мазилката.

Сега пловдивският владика Николай използва нова гръцка технология за запазване на стенописите, докато се намерят пари за истинското им реставриране и в момента в църквата са запазени непокътнати три стенописа, разясняват от митрополията.

Въпреки тези обяснения, стореното предизвика гнева на пловдивските интелектуалци, които събраха протестна подписка и я връчиха на министъра на културата Вежди Рашидов. “Да залепиш тапет върху стенопис е все едно да боядисаш скулптура – коментира той. – Кощунство е върху нещо, което е изградено, да се посяга, неприкосновен е образът и собствеността. Само това, че някой е посегнал, е нарушение на закона.”

В отговор митрополит Николай отслужи молитва за вразумление на хората, обявили се срещу начина, по който е обновен храмът. “Ако има пропуснат някакъв документ за несъгласуваност, ще понесем санкциите. Но ако свещеник от епархията бъде вкаран в затвора за това, то аз ще вляза с него, защото е несправедливо”, обяви той. И определи себе си като човек, който винаги е защитавал културните ценности в Пловдив. С казуса е ангажирана и пловдивската Окръжна прокуратура, където е образувана проверка по чл. 287 б от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание до 3 години и глоба до 2000 лева съобщи нейният говорител Галин Гавраилов.

Това стана след сигнал на пловдивското семейство архитекти Дикеджиеви, които живеят в Ню Йорк. Съпругът Петър Дикеджиев освен архитект е и специалист по реставрация, наследник на стар пловдивски род. Миналата седмица прокуратурата разпореди допълнителна проверка по случая, за да изясни статута на църквата “Св. Марина” и дали ремонтът й е съгласуван с културното министерство. Тя ще продължи 20 дни, възможно е да бъде удължена, за да се изясни напълно обективната истина по случая, допълни прокурор Гавраилов.

Националният институт за недвижимо културно наследство също проверява случая. Всеки имот, обявен за паметник на културата, има особен статут и най-дребните ремонти и реставрации в него трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за паметници на културата, обясниха от министерството на Вежди Рашидов. При установени нарушения законът за културното наследство предвижда глоба между 15 000 и 30 000 лева. Експертите установяват, че подовата настилка в храма е сменена с нови полирани плочи, че колоните и долната част на стените в църквата са облепени с тапети, имитиращи мраморни плочи, че цялостната декорация е подменена с тапети с изображения на светци и религиозни сцени, че е поставен позлатен амвон, владишкият трон също е позлатен заличена е предишна полихромна украса. Митрополитският храм беше ремонтиран през есента на миналата година и отвори врати за 97-ия рожден ден на българския патриарх Максим, който посрещна празника си там.

Димитър Георгиев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 24192 |13.02.2012 След владиците вадят кредитните милионери, агенти на ДС . 13| 38066 |13.02.2012 Борци дават $ 50 000 за главата на ексченге . 46| 13399 |07.02.2012 Парите на отвлечените се излели в джоба на Трактора . 123| 8357 |06.02.2012 ЕС разследва Софарма за монопол на лекарствата в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads